Home Povećalo Od ravnatelja Stjepana Lučkog doznali smo podatke o broju zaraženih virusom Covid-19...

Od ravnatelja Stjepana Lučkog doznali smo podatke o broju zaraženih virusom Covid-19 u našoj školi

Ravnatelj apelira na učenike da redovito mjere temperaturu, a roditeljima i učiteljima da ih podsjećaju na tu obavezu

Na jučerašnjoj radionici medijske pismenosti u 7. a razredu, učenici su predložili nekoliko zanimljivih tema o kojima bi željeli čitati u našem školskom digitalnom listu  „Klinček“. Jedna od njih, za koju smo procijenili da je trenutno najaktuelnija, bila je tema o broju učenika i učitelja zaraženih virusom Covid-19. Zato smo danas za razgovor  zamolili našeg ravnatelja Stjepana Lučkog. On nam je rekao zbirne podatke  o broju učenika i učitelja i drugih zaposlenika škole u izolaciji i samoizolaciji, a i neka svoja razmišljanja o situaciju vezanoj uz Covid-19.  

Koliko je učenika od početka školske godine izostalo s nastave  zbog problema s virusom Covid-19?

Valja razlikovati dva termina samoizolacija i izolacija. U izolaciji su oni kojima je potvrđena bolest Covid-19. U samoizolaciji su one osobe koje su bile u bliskom kontaktu s nekom osobom 2 dana prije nego što je toj osobi dijagnosticiran Covid-19 ili tijekom bolesti oboljelog.

Iz podataka koje dobivam od razrednika, i potom i unosim u aplikacije Ministarstva obrazovanja i u aplikaciju Županije, proizlazi da je 36 učenika bilo u samoizolaciji. U  izolaciji je bilo samo tri učenika. Dakle kod samo tri učenika je bio potvrđen virus. Što se tiče učitelja,  od početka ove školske godine tri je učitelja bilo u izolaciji, a  dva u samoizolaciji. U izolaciji je bila i jedna naša spremačica.

Jeste li zadovoljni poštivanjem epidemioloških pravila od strane učitelja i učenika u našoj školi i što bi se moglo poboljšati?

S obzirom na uvjete u kojima radimo, velikim dijelom sam zadovoljan.  Naime, teško je očekivati od  učenika razredne nastave da uvijek razmišljaju o distanci. Znam da je to  nemoguće s obzirom na njihovu dob.  Naravno situacija bi mogla biti još bolja kad bi svi učenici mogli sjediti sami u klupi, no nažalost u nekim razredima nemamo takvih mogućnosti.

Kakvo je vaše mišljenje o najnovijim mjerama objavljenim jučer. Jeli trebalo donijeti i mjeru o obaveznom radu na daljinu u srednjim i osnovnim školama?  

U  principu se slažem s mišljenjem Ministarstva i smatram da škole nisu problem i da nisu izvor zaraze. U situaciji kakva je sad u našoj školi mislim da nema potrebe da se radi na daljinu.

Imate li povratne informacije od učenika kako su zadovoljni sudjelovanjem u nastavi na daljini putem aplikacije Teams?

Kad bude nekih problema obično se roditelji ili učenici žale. Zasad nemam pritužbi pa pretpostavljam da je sve uredu. No, bila je jedna žalba od strane  učitelja. Rečeno mi je  da se jedan učenik koji nije bio u samoizolaciji samovoljno priključio nastavi na daljinu jer mu se valjda nije dalo ići u školu. Dao sam nalog učitelju u slučaju ako bi se to ponovilo da učeniku kaže da se mora odjaviti jer nema opravdanje da ne sudjeluje u nastavi. U nastavi preko video veze može sudjelovati samo učenik koji je u izolaciji ili samoizolaciji.

Laura Ivšak, Filip Srbljinović i ravnatelj Stjepan Lučki

Što učitelji kažu o aktivnosti i izvršavanju obaveza učenika koji prate nastavu na daljinu?

Zasad nema pritužbi, ali apeliram na učenike koji su u izolaciji ili samoizolaciji da redovito uče i izvršavaju obaveze kako ne bi bili u zaostatku.

Jeli bilo učenika koji su u školu došli s povišenom temperaturom?

Baš jučer smo imali jedan slučaj učenika koji se požalio da mu nije dobro.  U razgovoru mi je  priznao  da nije ujutro mjerio temperaturu. Podsjećam da svi učenici imaju obavezu redovito mjeriti temperaturu i upisivati to u informativku. Također, molim razrednike da provjeravaju  te zapise o temperaturi i podsjećaju učenike na redovito mjerenje temperature. Molim i roditelje da svoju djecu upozoravaju na tu obavezu i da se u slučaju da im dijete ima temperaturu obavezno jave liječniku. On će im odrediti što dalje činiti.

Jesu li se učenici žalili na uvedene epidemiološke mjere?

Učenici  se nisu žalili. Bila je na početku pritužba od samo jednog roditelja, ali i on je kasnije rekao da su uvedene epidemiološke mjere u redu.

Što kao ravnatelj imate poručiti učenicima i djelatnicima škole u vezi ove situacije?

Svakako da nose maske i to na pravilan način, tako da im i nos bude pokriven. Tako štitimo sebe, ali i druge. Poručujem i da nastoje držati distancu što je više moguće jer nikad ne znate jeste li zarazni vi ili netko oko vas. Naravno i da ne zaborave na dezinfekciju ruku na ulazu u školu.  Također i da  maske treba nositi i u autobusu. Baš nekidan požalio mi se jedan od vozača. Rekao je  da primjećuje da neki učenici u autobusu skidaju maske. Podsjećam da je u skladu s epidemiološkim mjerama obavezno nositi maske u autobusu te apeliram na učenike da to poštuju. Također apeliram na sve da svoje maske redovito peru i mijenjaju. /Laura Ivšak i Filip Srbljinović, 7.a; foto: S. L./

Must Read