Home Povećalo Održan pripremni sastanak u cilju osnivanja Vijeća učenika OŠ Sveti Petar Orehovec

Održan pripremni sastanak u cilju osnivanja Vijeća učenika OŠ Sveti Petar Orehovec

Ideja o osnivanju Vijeća potaknuta razgovorom s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević

U utorak 24. 11.  putem Teams aplikacije održan je pripremni sastanak u cilju osnivanja Vijeća učenika naše škole. Na sastanku  sudjelovalo 7 učenika koji su pedstavljali 8 razrednih odjela iz  matične škole te iz područnih škola Fodrovec i Gregurovec.

Na ovom  kratkom sastanku naša knjižničarka Stojanka Lesički informirala je prisutne učenike  da Zakon o odgoju o obrazovanju obavezuje škole da formiraju Vijeća učenika. Rekla je i da je Statutom škole propisano da Vijeće učenika  ima mogućnost tijelima Škole (Učiteljskom vijeću, Vijeću roditelja, Školskom odboru)  davati prijedloge važne za učenike, njihov rad i obrazovne rezultate.

Drugim riječima Vijeće bi trebalo ukazivati na probleme koji muče nas učenike. Također bismo imali mogućnost predlagati i  aktivnosti koje bismo željeli da se organiziraju u cilju poboljšanja uvjeta rada u školi i naših boljih rezultata u učenju. Na sastanku smo informirani i o tome da je Statutom škole propisano da predstavnik Vijeća učenika treba biti pozvan na sjednice tijela Škole na kojima se odlučuje o pravima i obavezama učenika.

Učenica Petra Kušec informirala nas je da je ideja o osnivanju Vijeća učenika potekla iz nedavnog razgovora s pravobraniteljicom za djecom Helencom Pirnat Dragičević. Napomenula je da je učenike 7.b pravobraniteljica pitala kako funkcionira naše Vijeće učenika te da je ona u ime učenika odgovorila da nema informacije o radu Vijeća učenika u našoj školi.  Prisutni učenici predložili su da učenica Petra Kušec bude kandidat za Nacionalno vijeće učenika.

Dogovoreno je i da se konstituirajući sastanak Vijeća učenika sazove čim svi predstavnici razrednih odjela nauče kako koristiti Teams aplikaciju obzirom da se sastanak ne može održati uživo. Prema Statutu škole konstituirajući sastanak sazvat će ravnatelj škole. /Nika Šantić/

Must Read