Home Gost urednik Učenici OOU "Lazo Angelovski" uspješni i za pandemije COVID-19

Učenici OOU “Lazo Angelovski” uspješni i za pandemije COVID-19

Teona Treneska, iz 8-5 razreda, jedna je  od učenica naše škole i sudionica natjecanja koja su se održavala unatoč pandemiji Covid-19 i to putem interneta. Ona je sudjelovala  na natjecanju iz biologije i osvojila 1. mjesto na regionalnom i državnom natjecanju.

Kataerina Ivanova, osvajačica trećeg mjesta na regionalnom i državnom natjecanju iz biologije također je učenica naše škole “Lazo Angelovski. Ona je učenica  8-6 razreda.

Regionalno natjecanje održano je 26. kolovoza, a državno 28. rujna.  S našim kolegicama razgovarali smo o njihovim iskustvima sudjelovanja u natjecanjima održanim putem interneta.


Kako ste se osjećali prije i tijekom internetskog natjecanja iz biologije?
K.I .:  Bila sam jako uplašena jer se sve događalo prvi put i nisam imalo iskustva s natjecanjima putem interneta.  

T.T .: Bila sam pomalo uzbuđena jer je internetsko natjecanje bilo malo drugačije.


Jesu li vam draža uobičajena ili natjecanja putem interneta i kada osjećate veće uzbuđenje?

K.I .:  Uzbuđenija sam kad idem na natjecanja na kojima su natjecatelji fizički prisutni. Takva su mi natjecanje i draža jer s njima imam više iskustva.  Jedan  od razloga zašto su mi draža natjecanja na kojima smo fizički prisutni je i to što smatram da na internetskim natjecanjima postoje šanse za različite vrste prevara.

T.T.: Obje vrste natjecanja su zanimljive, ali draža su mi natjecanja na kojima sam fizički prisutna. Na natjecanja na kojima smo fizički prisutni ima više vremena za odgovaranje na pitanja. Na internetskim  natjecanjima pitanja su kraća, ali ima manje vremena.  


Jesu li vas učitelji pripremali prije natjecanja?  
K.I .:  Učitelji su nam samo slali materijale iz kojih smo učili.  

T.T .: Da, učiteljica mi je pitanja slala e-mailom.

Od koliko se pitanja sastojao test na regionalnom natjecanja, a koliko ih je bilo na državnom natjecanju i koliko su trajala testiranja?

K.I. i T.T .: Regionalno natjecanje sastojalo se od 50 pitanja, dok je na državnom natjecanju bilo 47 pitanja. Natjecanje je trajalo 50 minuta, a još 15  minuta imali smo za  prijavu i pitanja prije natjecanja.

Nakon koliko vremena ste dobili rezultate natjecanja i kakvi su bili vaši rezultati?

K.I .: Rezultate regionalnog natjecanja dobila sam istog dana, a rezultati državnog stigli su za dva dana. Na regionalnom sam imala 32 boda, a na državnom 34 i na oba natjecanja osvojila sam treće mjesto.

T.T .: Rezultate sam dobila e-poštom dan nakon natjecanja. Osvojila  sam prvo mjesto na obje razine natjecanja.  

Kakva su pitanja bila natjecanjima na kojima ste sudjelovali?
K.I .: Većina pitanja bila su iz udžbenika šestog, sedmog i osmog razreda.
T.T .: Pitanja na natjecanjima bila su uglavnom pitanja s više ponuđenih odgovora, a neka je pitanja trebalo dopuniti riječima.  Među zadatcima bilo je i onih u kojima je važan bio samo konačni rezultat.


Je li na natjecanju bio prisutan koji učitelj iz naše škole “Lazo Angelovski”?
K.I .: Na natjecanju nije bilo prisutnih učitelja iz naše škole, ali bilo je nastavnika s nekoliko sveučilišta te  učitelja iz Makedonskog biološkog društva.
T.T .: Mislim da natjecanju nije bilo prisutnih učitelja iz naše škole.

Putem koje aplikacije se održavalo natjecanje?

K.I. i T.T .: Natjecanje se održavalo putem Zoom-a. Imali smo kamere i mikrofone, a testovi su bili na aplikaciji Classmarker.


Kakva su bila pravila natjecanja?
KA: Pravila su bila slijedeća: pitanja su se postavljala neposredno pred početak natjecanja,  mikrofon i kamera morali su biti stalno uključeni, a u učionici nije smjeo biti nitko drugi osim učenika .
T.T .: Zabranjeno je bilo prekidanje veze sa Zoomom dulje od 2 minute. Prekidanjem veze pitanja su zatvarana.  Ispit je mogao započeti najkasnije 5 minuta nakon što je prenesen u ClassMaker. Vrijeme za odgovaranje na pitanja istjecalo  je pojedinačno za svakog učenika. Još je važno napomenuti da se nismo smjeli vraćati na prethodna pitanja.

Autor: D. Božik (8-6)

Izvorni članak objavljen je u školskom digitalnom listu IN-FORMATOR 

Must Read