HomeGost urednikMakedonski film "Vrba" - u konkurenciji za "Europskog Oscara"

Makedonski film “Vrba” – u konkurenciji za “Europskog Oscara”

Film „Vrba“ Milča Mančevskog  U SLUŽBENOJ JE KONKURENCIJI  za nagradu Europske filmske akademije (EFA), poznate i kao “Europski Oscar”. Ove godine u konkurenciji je 38 filmova, a preko 3800 članova Akademije izabrat će najbolje u slijedećih pet kategorija: najbolji film, redatelj, glumac, glumica i scenarij.

Nominacije će biti objavljene 7. studenoga na festivalu u Sevilli u Španjolskoj, a nagrade će biti dodijeljene 12. prosinca u Berlinu u Njemačkoj.


Film „Vrba“ je priča o tri majke. Glavne uloge tumače Sara Klimoska kao Donka, Natalija Teodosieva kao Rodna i Kamka Tocinovski kao Katerina. Film je režirao Milčo Mančevski, koji je ujedno i autor scenarija. Film je producir”Banana Film”, Producent filma je Jane Kortoshev iz produkcijske kuće „Banana film“, a direktor fotografije Tamash Dobosh. Kostime su kreirale Žaklina Krstevska i Gjergjija Sakača. Glazbu potpisuje Kiril Dzajkovski, a casting direktor je Milka Ančevska.


Nakon premijere u listopadu 2019., “Willow” je oborio rekord gledanosti u Makedoniji i regiji. Film „Vrba” je dobitnik nagrade “Manuel de Oliveira” na festivalu  Fantasport u Portu, te nagrade za najbolji film na festivalu u Wellingtonu na Novom Zelandu. Film je prikazan na  brojnim festivalima. Sudjelovao je na festivalima u Rimu, Pekingu, Sarajevu, Istanbulu, Beogradu, Bengaluru (Indija) i mnogim drugima.


“Vrba” nije prvi makedonski film koji je ušao u izbor za dodjelu Europskih filmskih nagrada.  Godine 2011. godine Sjevernu Makedoniju predstavljao je film “Majke”, koji također režira Milčo Manchevski, a 2019. film „Zemlja meda“.  

– Meni osobno nagrade ne znače apsolutno ništa, film je posao,  ne radite ga za nagrade, nominacije, novac ili čak za publiku, ali svjestan sam da nagrade imaju veliko značenje za naš rad i kulturu – rekao je Milčo Mačevski u intervju za Televiziju 24.

Autor: M.Popovska (9-1)
Foto: internet

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu IN-FORMATOR

Must Read