Home Riječi Znate li što je clickbait? Evo, kako ćete to doznati

Znate li što je clickbait? Evo, kako ćete to doznati

U naslovu je primjer clickbaita kakvi ljute učenicu Leu Harču, ali  ovaj tekst ipak ne zavarava, u njemu možete doznati neke od tehnika ovog senzacionalističkog pristupa novinarstvu

Za nogometaša Luku Modrića, znaju ljubitelji ovog sporta u svim zemljama svijeta. Njegovo nogometno umijeće privlači publiku na stadione, a golemu pažnju privlači i u medijima. Mnogi vole pročitati o Modrićevim dobrim potezima u utakmicama, ali i detalje iz njegovog privatnog života.

No, puno članaka o Modriću ustvari ne donosi nikakve važne informacije, ali ih čitatelji kliknu jer ih zavaraju naslovi članaka poput ovog:MODRIĆEV IZGLED ŠOKIRAO SVE U REALU: Kondicijski trener dobio zadatak kakav nije očekivao”.  Ovaj bombastični naslov objavljen je na portalu NET.HR  (15. 7. 2017.) Možda se samo najvatreniji fanovi nisu razočarali kad su u tekstu pročitali da je Modrić smršavio dva kilograma. Naime, to je bila najvažnija informacija koja se skrivala iza ovog naslova.

Izvor ilustracije – Guardio

Slična metoda zavaravanja publike koja se koristi preuvelivačavanjem, i služi se izrazima šokantno, dramatično, nećete vjerovati…, očita je i u slijedećem naslovu : “Student ostavio otvoren prozor pet mjeseci, šokirao se kad je vidio stan“. Članak je objavljen 7.9. 2020. na portalu INDEX.HR. Meni se čini posve normalno da je u stanu našao golublji izmet i ne vidim što je tu šokantno da je to zasluživalo bilo kakav članak. Pogotovo ne s takvim naslovom u kojem se upotrebljava riječ šokantno.

Naslovi koje smo izdvojili spadaju u skupinu clickbait naslova. Njima je najvažniji cilj namamiti publiku da kliknu na članak. Što više klikova, to će medij postiću bolju cijenu oglasnog prostora. Od prodaja oglasa online mediji uglavnom i žive jer su besplatni za čitatelje. Zato je fenomen clickbait naslova sve rašireniji i sve više ima naslova koji nas pokušaju namamiti na klik.  Pri tom računaju na znatiželju čitatelja, ali i na medijsku nepismenost onih koji nisu svjesni tehnika zavaravanja koji koriste kreatori clickbait naslova. Zato evo još nekih tehnika.

Izvor fotografije – Global

Iako neki naslovi u sebi ne koriste preuveličane izraze poput gore spomenutih i oni mogu biti clickbait. Jedan od takvih je i ovaj naslov “Iz prodaje se povlači prehrambeni proizvod jer sadrži plastiku: Nemojte ga konzumirati”. Članak je objavljen 4. 9. 2020. na portalu POSLOVNI.HR. Taj je naslov clickbait jer izostavlja ključnu informaciju. Neke takve naslove koji nastoje prikriti ključnu informaciju može se prepoznati i po ključnoj riječi evo. Poput članka pod naslovom “Zanima vas koga ste sve blokirali na Facebooku? Evo kako ćete to doznati”, objavljenog na 25. 1. 2020. na portalu VRISAK.

Neki se za prikrivanje informacija služe i brojkama. Takav je i ovaj naslov: “Severina slavi poseban dan: Objavila novu fotku, a svi su odmah komentirali jednu stvar”.  Članak je objavljenu na portalu VEČERNJI.HR 2. 9. 2020. Ta jedna važna  stvar  je njena haljina, koju je kako su primjetili neki njeni fanovi, obukla već više puta.

Važna stvar je i naše vrijeme, zato predlažem da više primjera clickbait naslova pogledate na Facebook stranici HEJT ZA KLIKBEJT kako bi se usavršili u prepoznavanju takvih naslova  i  ubuduće trošili što manje svog vremena na otvaranje zavaravajućih naslova. /Lea Harča, 8. b; fotografije preuzete s interenta/

Izvor ilustracije – The Daily Star

Must Read