Home Povećalo Milijuni djevojčica nemaju se prilike školovati i prisiljene su udati se u...

Milijuni djevojčica nemaju se prilike školovati i prisiljene su udati se u dječjoj dobi

Uz Međunarodni dan djevojčica istražili smo posljedice neobrazovanja djevojčica  

Rijetkost je u Hrvatskoj da djevojčice ne završe osnovnu školu.  No, nisu sve djevojčice u svijetu u 21. stoljeću te sreće da imaju priliku pohađati školu. To smo povodom Međunarodnog dana djevojčica (obilježava se 11. listopada) doznali pretražujući po internetu.

LIBELA , portal koji piše o temama roda, spola i demokracije,  u ČLANKU (iz 2018) piše da oko 132 milijuna djevojčica u dobi između 6. i 17. godine diljem svijeta ne ide u školu. Navode i podatak da manje od dvije trećine djevojčica  iz ekonomski slabije razvijenih zemalja završi osnovnu školu, a tek jedna trećina završi srednju školu. U istom članku spominju i izvještaj  Svjetske banke. U tom se izvještaju navodi da bi se u svijetu moglo zarađivati između 15 i 30 milijardi dolara više, kad bi svaka djevojčica u svijetu 12 godina provela u školi kvalitetno se obrazujući.  Obrazovanje ne bi pridonijelo samo boljoj ekonomskoj situaciji nego i smanjenu obiteljskog nasilja, a i manjem broju dječjih brakova.

Nigerija i Bangladeš imaju najveći broj dječjih brakova

U također Libelinom ČLANKU  (31. 3. 2016.) pronašli smo podatak da Nigerija i Bangladeš  zemlje s najvećim brojem dječjih brakova u svijetu. U Bangladešu se čak tri četvrtine djevojaka uda prije 18 godine. Obrazovanje djevojčica pridonosi i manjem riziku od neuhranjenosti njihove djece kad ih dobiju, a njihova djeca  imaju veće izglede da i sama pohađaju školu.

Bakhita Ngok – 10 iz Južnog Sudana – željela bi postati guvernerka – fotografija preuzeto s Libela.org

Osim što djevojčice bez obrazovanja češće završavaju u dječjim brakovima u nekim zemljama u većem su riziku i od pridruživanja oružanim skupinama. U još jednom Libelinom ČLANKU iz 2016.  piše da je djevojčice čine jedu trećinu djece pridruženih oružanim skupinama. Njima je to bio jedini izbor da ne budu gladne i imaju nešto novca.

Međunarodni dan djevojčica obilježava se od 2012. s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti diljem svijeta. /Anastazija Blagaj, 7.b; fotografije preuzete s Libela.org/

Must Read