Home Gost urednik Što djeca kažu o lažnim vijestima

Što djeca kažu o lažnim vijestima

Istraživanje je u  travnju provela organizacija Save the Children Romania

Globalna pandemija uzrokovana novim virusom Covid 19 dovela je do širenja fenomena lažnih vijesti. Zabrinjavajuće djeluje na sve, ali posebno na djecu i mlade. Prekomjerna izloženost informacijama o pandemiji kod mladih može postati izvor stresa. Nacionalno istraživanje koje se bavilo utjecajem lažnih vijesti vezanih uz Covida 19 provela je  organizacija Save the Children Romania, i to među djecom i mladima između 12 i 19.  Između ostalog ispitivali su gdje se mladi najćešće informiraju o Covidu-19, provjeravaju li informacije… U nastavku prenosimo neke podatke iz istraživanja.

Izvori informacija

• Portali – 49%

• Društvene mreže / blogovi – 24%

• TV emisije – 57%

• Razgovor s roditeljima – 31%

Provjera  istinitosti informacija

• 49% – ponekad, rijetko ili nikada ne provjerava vjerodostojnost informacija

• 67% – više izvora

• 17% – savjetovanje s poznatom osobom

• 11% – službeni izvori

Vjerodostojnost izvora:

• 48% – djece zna što su lažne vijesti

• 22% – navodi da se na televiziji i u vijestima ne mogu emitirati lažne vijesti

Analiza je načinjena tijekom internetskog istraživanja provedenog između 10. i 16. travnja. U istraživanju je  sudjelovalo  819 djece u dobi od 10 do 17 godina iz 32 županije i Bukurešta.

S obzirom da djeca i roditelji sve više koriste internet i društvene mreže,  važno je biti svjestan širenja lažnih vijesti i  štetnih učinaka koje su posljedica lažnih vijesti.

Kako prepoznati lažne vijesti?

• Izazivaju li  snažnu emocionalnu reakciju? Osjećate li strah, gađenja ili bijes kad ih čitate?

• Osjećate li se posebno? Kao da imate pristup informacijama koje svi ne znaju?

•Pospješuje li sadržaj razdvajanje ljudi? Koriste li gledište “mi” protiv “njih”?

• Izgledaju li senzacionalno, tajno ili hitno?

• Osjećate li se kao da ih ne možete prestati gledati ili neprestano tražiti? Potiču li vas na kupovinu?

• Zvuči li previše dobro da bi bilo istinito? Ili možda previše loše da bi bilo istinito?

Što su lažne vijesti?

Lažne vijesti su članci ili tekstovi popraćeni slikama ili videozapisima koji namjerno dezinformiraju i iznose činjenica na iskrivljen način. Svrha lažnih vijesti često se može podijeliti u dvije isprepletene  kategorije:

• financijska dobit – privlačenjem što više pregleda ili traženjem novca izravno od korisnika

• socijalni utjecaj – pokušajem postizanja promjena na društvenoj ili političkoj razini naglašavanjem gledišta „mi protiv njih“.

Lažne vijesti najčešće se šire putem interneta i društvenih mreža, ali ponekad se mogu pojaviti i u klasičnim medijima (TV, radio, novine itd.).

Kako možete provjeriti jeli  vijest lažna?

Provjerite naslov i tekst  – Nudi li presude / kazne? Je li  senzacionalistički? Ako je odgovor potvrdan, bilo bi korisno potražiti način na koji se vijesti prezentiraju na drugim web lokacijama ili kanalima.

Provjerite izvor – Je li kako utvrditi tko je autora članka i organizacija (medij) kojoj pripadaju? Jesu li to cijenjeni autori i mediji?

Provjerite gledišta – Jesu  uključena različita gledišta? Prave vijesti bit će nepristrane i pokušat će predstaviti stavove svih strana uključenih u situaciju.

Provjerite mišljenja – Daje li autor svoje mišljenje? Novinari i pisci vijesti neće izraziti  osobno mišljenje o situaciji. Ukoliko je članak subjektivan, dobro je zapamtiti da su predstavljeni podaci mišljenje, a ne vijest.

Provjerite citate–  Jesu li originalni (tj. jeli autor vijesti razgovarao s nekim sugovornikom i prenio rečeno) ili se prenose iz  drugog izvora? Provjerite jesu li djelomični, izvan konteksta ili potpuni. Vjerodostojne vijesti citiraju druge poznate novinske agencije, službene web stranice ili imenovane predstavnike vlasti.

Proučite povezanost fotografija s tekstom – Predstavljaju li slike radnju opisanu u tekstu? Korištene slike trebaju biti izravno povezane s podacima u tekstu. Možete provjeriti prikazuje li se slika još negdje-

Provjerite datum – Pojavljuje se datum? Je li vijest nova? Informacije u 2018. godini mogu se različito interpretirati od onih u 2020.  

Peporuke za učenike

• Naučite znakove  po kojima se može razlikovati je li vijest lažna! Ako su vijesti senzacionalističke, kategorične ili pobuđuju osjećaje straha, gađenja ili bijesa, postoji velika vjerojatnost da su to lažne vijesti.

• Budite skeptični prema izvorima vijesti. Ako zvuči previše dobro ili previše loše da bi bilo istinito, dobro je ispitati to što ste pročitali ili vidjeli na internetu.

• Savjetujte se s osobama u koje imate povjerenja.   Ako niste sigurni u nešto što ste vidjeli ili pročitali na mreži, obratite se roditeljima ili učiteljima. Ukoliko oni nemaju odgovore, potražite ih u pouzdanim službenim izvorima.

• Razmislite prije nego što podijelite! Širenje lažnih podataka može imati negativne posljedice za druge, stoga nemojte širiti informacije ako niste sigurni da su točne.

• Provjerite kod stručnjaka. Pozovite svoje prijatelje ORA DE NET s povjerenjem ako želite provjeriti je li vijest istinita ili lažna.

Autor: Păunică Ana Renata- V A; fotografije preuzete s www.salvaticopiii.ro

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom časopisu Media Gener@tion

Must Read

Ovisnost o video igricama

S modernim načinom života i razvojem novih tehnologija, telefona i tableta, raste interes za njihovo korištenje od strane mlađe generacije, što se...

Def band Dlan – ne čuju, a pjevaju i sviraju

Oni glazbu osjećaju kroz tijelo, preko vibracija Bez obzira što ne čuju, oni glazbu mogu osjetiti. Deaf Band...

Naši partneri iz Makedonije imaju online nastavu

Školska godina 2020./2021. započela na drugačiji način Ova školska godina drugačija je od prijašnjih. Zbog pandemije prouzročene virusom...

Pitaj prijatelja za dozvolu prije nego objaviš njegovu fotografiju na društvenim mrežama

U 6. b održana Erasmus+ radionica o privatnosti na internetu Učenici su se na privatnoj zabavi opijali, fotografirali...

Novinarstvo zahtjeva činjenice, a ne maštu

Sedmaši na Erasmus+ radionici "Novinarstvo i vjerodostojnost" osmislili i neke teme za "Klinček" Nekoliko zanimljivih tema o kojima...