Home Gost urednik Facebook zna sve o vama

Facebook zna sve o vama

Facebook zna sve o vama

Na primjeru kampanje za  videoigru, Watch Dogs, nenamjerno je otkriveno u kojoj su mjeri izloženi osobni podatci korisnici Facebooka.  Ova igra lansirana je 2014, a zatim je uslijedila kampanja nazvana Digital Shadow (Digitalna sjenka). Osim promocije igre, kampanja je pokazala koliko Facebook zna o vama. 

Kampanja  zahtjeva dozvolu za pristup korisničkom računu, a zatim otkriva izuzetno opsežnu datoteku o korisniku. Digital Shadows prvo koristi fotografije koje objavljujete javno, a zatim pregledava  vaše prijatelje i analizira vaše odnose s njima. Analizira s kojim prijateljima komunicirate najviše, s kojima uopće ne komunicirate i slično.

Nudi i mogućnost pregleda  kada ste aktivni na Facebooku i gdje ste. Omogućeno je i stvaranje profila na temelju vaše aktivnosti. No, ova kampanja ipak nije učinkovita ukoliko ste pažljivi u određivanju postavki privatnosti i pazite što javno dijelite.

Na primjer, ako koristite karticu vjernosti u trgovini,  zabilježenu povijest vaše kupovine Facebook može  upotrijebiti tako da doda točno određne oglase u vaš newsfeed. Podatke prikupljaju iz trgovina, a proizvođači kupuju ove podatke i koriste ih za uspoređivanje podataka o prodaji s Facebook računima.

Facebook i druge tvrtke raznim metodama spramaju povijest lokacijama: IP adresama, wi-fi mrežama. Pretpostavimo da tvrtka koja proizvodi lijekove protiv prehlade cilja na područje gdje ima puno prehlada, prema lokaciji može znati kojim korisnicima Facebooka preporučiti lijek protiv prehlade.

Facebook ima i proizvod koji se zove Pixel. Koristeći brojne stranice i aplikacije s kojih prikuplja podatke Pixel pokazuje je li oglas neke tvrtke došao do ciljane publike. Facebook koristi ove informacije,  i sve što sazna  iz korisnikovog računa, kako bi odabrao koje će oglase staviti u vaš newsfeed.

Ipak, kao što smo već napomenuli  oglasi se mogu izbjeći određivanjem postavki aplikacije. Dobra strana ove specijalne marketinške kampanje je to što je upozorila korisnike Facebooka da treba dva puta razmisliti, prije nego što objave neki post.

(Izvor: huffingtonpost.com)

Liviu Ioniță – VI B; photos preuzete s interneta

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom časopisu Media Gener@tion

Must Read

Filmovi naše filmske grupe pozvani na dva festivala

Šest učenika trebalo je putovati na Krk i Mali Lošinj Filmovi naše filmske grupe pozvani su na...

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.