Home Predstavljamo Četvrtaši učili o moći slike

Četvrtaši učili o moći slike

Radionicu su pripremili naši Erasmus+ partneri iz Rumunjske

Slavna influencerica Kylie Jenner, na slučajno snimljenoj fotografiji izgleda posve drugačije nego na uređenima na kojima je našminkana i snimljena u reklamne svrhe. Uspoređujući njene fotografije zaključili smo to danas na početke radionice „Moć slike“.

Kylie Jenner – izvor. RTL

Na  toj  radionici, mi četvrtaši, učili smo da se snimljene fotografije mogu dodatno urediti  u Photoshopu i brojnim sličnim programima.  Kad se na fotografiji vrše manje promjene (boje, svjetlo, crvene, oči ili se npr. uklone prištevi s lica) to se naziva tehničko retuširanje, a kad se vrše veće promjene kao na donjoj fotografiji to je kreativno retuširanje.

Izvor Erik Almas – Pintrest

Govorili smo i o ulozi boja te  je jedan od zadataka bio i da pronađemo zaštitne znakove proizvoda u crvenoj, plavoj, narančastoj i zelenoj boji.

Naučili smo i da je za prenošenje poruke važno  i kako je fotografija snimljena (kut, svjetlost…). Mediji dobro poznaju takva pravila i koriste ih kako bi potaknuli pažnju i znatiželju kod pratitelja medijskih sadržaja.  Kakvu bismo mi poruku željeli da prenesu neke fotografije imali smo prilike odlučivati kad smo dobili fotografije djece na smetlištu, djece koja jedu hamburgere …

Neke od tih fotografija koje smo vidjeli na radionici (npr. izrazito mršave afričke djece i djece na smetlištu) rastužile su nas jer znamo da se  kod nas baca puno hrane.

Radionicu su pripremili naši Erasmus+ partneri iz Rumunjske koji su nam i poručili da uvijek promislimo što je namjera neke fotografije. /Vanesa Fiket, 4. razred/

Must Read

Filmovi naše filmske grupe pozvani na dva festivala

Šest učenika trebalo je putovati na Krk i Mali Lošinj Filmovi naše filmske grupe pozvani su na...

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.