Home Gost urednik Sloboda medija, što to znači?

Sloboda medija, što to znači?

Svjetski dan slobode medija obilježava se  3. svibnja

Općom deklaracija o ljudskim pravima zajamčena je sloboda govora. Preciznije, daje se podrška svim novinarima da bi mogli raditi bez straha i pritiska kako bi svi ljudi na svijetu imali najobjektivnije informacije o politici, ekonomiji, zdravstvu, znanosti, internetu, sportu i mnogim drugim temama.

Uzimajući u obzir spomenuto, sloboda medija je pravo svih ljudi, a ne samo novinara. Obilježavajući dan posvećen slobodi medija, Harlem Desir, predstavnik Europske komisije za sigurnosti i suradnju, govoreći o pandemiji Covid 19, rekao je da naše zdravlje ovisi o dostupnosti zdravstvenih ustanova, ali o o pouzdanim informacijama o pandemiji. Lažne su informacije svugdje, posebno na društvenim mrežama, ali i u drugim medijima. Zbog toga je objektivnost bitna! Treba ustrajati u zahtjevima da se novinari ponašaju odgovorno i profesionalno.

U srpskom tisku nema slobode medija

Izvanredno stanje u Srbiji imalo je utjecaja na redovito trajanje školske godine, pa su se naši učenici, nastavnici i roditelji prisiljeni održavati on line nastavu. Mediji imaju odgovornost  da o novom obliku nastave prenose informacije na način da pridonesu održavanju morala i radnih navika učenika.

Sloboda tiska vrlo je važna jer je važno saslušati obje strane. Po mom mišljenju, u srpskom tisku nema slobode. Novinarima se prijeti otkazima. Izloženi su ekonomskom pritisku (neredovite plaće), a mediji ovise o vladinim subvencijama.   

Novinar:  Nikolina Ristić

Fotografije:  Markus Spiske (Unsplash)

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom časopisu Đačka iskra

Must Read

Filmovi naše filmske grupe pozvani na dva festivala

Šest učenika trebalo je putovati na Krk i Mali Lošinj Filmovi naše filmske grupe pozvani su na...

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.