Home Predstavljamo Članovi rasističke organizacije Ku-Klux-Klan ubijali su crnce odjeveni u bijele ...

Članovi rasističke organizacije Ku-Klux-Klan ubijali su crnce odjeveni u bijele odore s kapuljačama

Klan je poznat je po linču, požarima i drugim nasilnim metodama kojima je nastojao ustrašiti obojeno stanovništvo i osigurati bjelačku premoć

Izvor – University of South Carolina

Potaknuti prosvjedima protiv rasizma u Americi u prošlom postu istražili smo što je to rasizam, a danas pišemo o organizaciji Ku-Klux-Klan jednoj od  najpoznatijih organizacija među onima koje nastoje osigurati bjelačku premoć nasilnim metodama. Naravno nasilni su prema obojenom stanovništvu što im je u tradiciji od samog osnivanja davne 1865. godine.

Klan je osnovan u američkoj državi Tennessee s ciljem da onemoguće da se crnačko stanovništvo, oslobođeno tijekom američkog Građanskog rata (1861. -1865.),  izjednači u pravima s bijelim stanovnicima. Da bi ostvarili svoje ciljeve u to su se doba služili izrazito nasilnim metodama (linčem, podmetanjem požara…..).  Za svojih nasilnih akcija odijevali su se u široke bijele odore s kapuljačom i maskom te su palili križeve. Klan je 1869.  imao čak pola milijuna članova. Godine 1882. Klan je proglašen protuustavnom organizacijom, no ponovno je osnovan 1915. Prema pisanju ENCIKLOPEDIJE.HR tad su uz crnce krenuli u akcije i “protiv  radničkog pokreta, Židova, useljenika koji nisu anglosaksonskog podrijetla (najčešće protiv Talijana i Iraca) , katolika”. 

Zakonom im je djelovanje ponovno omogućeno 1928., a nakon nekoliko promjena imena organizacije, 1960. u državi Alabama počinje djelovati nova organizacija Ku-Klux-Klan. Šezdesetih godina 20. stoljeća ponovno su vrlo aktivni. U članku MATE MILIĆA pronašli smo podatak da su članovi Klana od 1. siječnja 1956. do 1. lipnja 1963. izveli ukupno 138 bombaških napada te da je između 1963. i 1965. ubijeno  11 osoba u zločinima direktno povezanim s rasističkim motivima. 

Izvor – Crtice iz historije

Nakon što su  crnačkom stanovništvu  (u razdoblju od 1964. – 1968.) u SAD-u priznata građanska prava Klan gubi svoj značaj. Ipak i dalje djeluje i povremeno se u javnosti čuje za njihova okupljanja, kao npr. za njihov skup iz 2016.  Prema pisanju portala 24SATA.HR tada je u američkom gradu Anaheimu u sukobu s protivnicima Klana  izbodeno četvero ljudi.

Izvor – WVTF

Klan i danas ima pristaše i izvan SAD-a. Portal Index INDEX . pisao je 2018.  da je Klan već neko vrijeme aktivan u Sjevernoj Irskoj. Portal BLJESAK.INFO 2014. prenio je tekst američkog Business Insidera u kojem piše da je Klan tada bio  službeno aktivan u 41 američkoj državi i da je imao između 5 – 8 tisuća članova. /Petra Kušec, 6. b; fotografije preuzete s inerneta/

Must Read

Filmovi naše filmske grupe pozvani na dva festivala

Šest učenika trebalo je putovati na Krk i Mali Lošinj Filmovi naše filmske grupe pozvani su na...

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.