HomePovećaloErasmus+ obitelj opet na okupu

Erasmus+ obitelj opet na okupu

Prijatelj Toni sve nas je iznenadio pozvavši nas na online druženje povodom godišnjice posljednje razmjene u projektu “Small step for film, a big one for European citizenship”

Večer uoči Dana Europe (obilježava se danas 9. 5.), na video druženju okupio se dio tima (22 učenika i učitelja)  našeg bivšeg Erasmus+ projekta “Small step for film, a big one for European citizenship”. Susret je inicirao šapnjolski učenik Juan Antonio Villegas Nieto ili Toni, kako ga mi zovemo.

Juan Antonio Villegas NietoToniŠpanjolska

Bilo mi je lijepo vidjeti lica iz Italije, Poljske i Španjolske s kojima sam se prošle godine imala prilike družiti uživo. Naravno da video druženje nije isto što i druženje u živo, na momente razgovor nije tekao posve glatko, ali ipak smo se razumjeli i obnovili sjećanja na zajedno provedene dane na našim razmjenama.

Giuseppe Di Pinto – Italija

Kao i prije na razmjenama i sad nas je nasmijavao učitelj Giuseppe. Ovaj put sa zaštitnom maskom na licu, s kojom se pojavio na početku susreta. Njegova kolegica iz škole, ravnateljica Francesca, spomenula je kako im je sad u ovo doba online nastave dobro došlo poznavanje digitalnih alata koje smo svi skupa učili tijekom projekta. Na našem video susretu pridružila nam se i koordinatorica Sara sa svojom  tek nekoliko mjeseci starom kćerkicom. Od nje smo doznali da u Španjolskoj i dalje složena situacija i da stanovnici još ne mogu izlaziti kad žele, već moraju poštivati vrijeme određeno za pojedinu skupinu stanovnika (stariji, djeca…) i ovisno o aktivnostima koje žele obaviti (npr. šetnja kućnih ljubimaca…).

Francesca De Ruggieri
Sara Martin Caro Zapardiel – Španjolska

Koordinatoricu Jolantu, koja od ove školske godine radi u Engleskoj, zamjenila je njena kolegica Renata. Ona i dalje ima želju učiti španjolski, pa nam je pokazala i knjigu koja čeka spremna da nađe vremena za učenje. Možda će joj to dobro doći za neku novu Erasmus+ razmjenu u Španjolskoj. Učiteljica Martina, koja je također sudjelovala u razgovoru, rekla je da već spremna za razmjenu jer zna nešto španjolskog. Možda bi i nekim učenicima iz naše škole bilo dobro naučiti koju riječ španjolskog jer jučer je dogovoreno da će se na razmjeni u sklopu sadašnjeg projekta “Young journalist…” naći s Tonijem i još nekim kolegama iz prijašnjeg Erasmus+ tima. Naime, u ožujku je u sklopu novog Erasmus+ projekta planiran posjet španjoskom gradu Cuidad Realu, koji je samo pedesetak kilometara udaljen od Manzanaresa. Šteta što tad više neću biti učenice ove škole. 

Renata Stapor – Poljska
Martina Sokač

U drugom dijelu video susreta učitelji su se odjavili i ostali smo samo mi učenici. Glavnu riječ je naravno vodio Toni, uz podršku Angele, Arianne, Konrada, Karle…  Neki od nas su bili malo sramežljiviji i nisu pričali, ali zato su nas dobro zabavili oni koji su pričali.

Angela Di Gioa – Italija
Konrad Serafin – Poljska

Bilo je nekoliko smiješnih trenutaka jer je naša koordinatorica i knjižničarka Stojanka, morala ostaviti svoj laptop u pozivu jer inače bi se sve prekinulo. No,  zaboravila  je ugasiti zvučnik pa smo čuli sve što priča na terasi. U jednom trenu u sobu je ušao i njen suprug i prošao kraj laptopa pred kamerom na što smo se svi nasmijali.

Drago mi je što sam bila dio ovog projekta i što smo se  godinu dana nakon završetka projekta čuli i vidjeli. To je znak da smo se svi povezali kroz taj projekt i postali jedna velika Erasmus + obitelj. /Paola Tukša, 8. a; foto: P. T. i S.L./

Karla Ferenčak
Vito Moschini Italija

Must Read