Home Gost urednik Lutanje svijetom

Lutanje svijetom

S obzirom na trenutne uvjete, borimo se s nevidljivim neprijateljem, zbog čega ostajemo kod kuće, daleko od naših dragih mjesta. Svatko od nas se prilagođava … Ali što mogu učiniti strastveni putnici? Ne možete ih spriječiti od želje da pobjegnu  u nove svjetove. Zašto to činiti? Ne bi li im bilo bolje da  urede digitalni kovčeg u koji će umetnuti sva mjesta koja su posjetili, sva lica koja su susreli na svojim putovanjima, sva jela u kojima su uživali i sve priče koje su čuli?

Iz ovog kovčega s virtualnim putovanjima, danas smo odabrali bezvremenski prostor, daleko od gužve naših užurbanih života, mjesto na kojem se možete opustiti uz silu vode uklesane  u stijeni, područje puno povijesti i legendi. To su Dunavski kotlovi, područje poznato i kao Dunavska klisura, na granici sa Srbijom, u okrugu Mehedinti. Pejzaž tog područja je impresivan, savršena kombinacija između strmih litica i burnih voda Dunava. S mjesta na mjesto potoci koji se spuštaju s planine i utječju u Dunav tvore uvale i ušća. Najspektakularniji od njih je Mraconia Bay, čuvan ogromnim licem Decebalus Rexa, urezanog u stijenu. Lice Decebalusa najveća je statua (50 metara) uklesana u neku planinsku padinu u Europi.

Iz uvale Mraconia moći ćete se ukrcati u jedan od čamaca koji će vas odvesti da se divite ljepoti tog kraja. Na vodi ćete otkriti Traianaovu Tabulu, mramornu ploču koja potječe iz prvog dacijskog rata, ali i dvije druge turističke atrakcije. Spilju iz koje je austro-ugarska vojska ispalila topove u turske brodove, i spilju Ponicova, koja svima koji uđu u nju, nudi spektakularne galerije naseljene šišmišima.

Područje nudi još mnogo ruta kroz Banatske planine, od kojih je najspektakularnija ona koja će vas odvesti do vrha masiva Ciucaru Mare i odakle se s visine možete diviti najužem dijelu Dunava.

Ovakvo virtualno putovanje može trenutačno udovoljiti vašoj žeđi putovanja, može vam pomoći otkriti nova mjesta, prave oaze radosti u koje ćete se vratiti što je prije moguće i gdje ćete ostaviti svoj trag putnika širom svijeta.

Autor:  Groseanu Teodora – VI b

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu  Media Gener@tion

Must Read

Filmovi naše filmske grupe pozvani na dva festivala

Šest učenika trebalo je putovati na Krk i Mali Lošinj Filmovi naše filmske grupe pozvani su na...

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.