Home Gost urednik Dan Frankofonije obilježili flash mobom

Dan Frankofonije obilježili flash mobom

Svake godine, počevši od 1998., zemlje članice Međunarodne organizacije Frankofonija (OIF), njih 75,  različitim kulturnim događanjima obilježavaju Međunarodni dan Frankofonije.

Ove se godine obilježeva 50. obljetnica stvaranja Instituta Frankofonije i  OIF je pozvao sve zemlje članice da sudjeluju u organizaciji “Grande Flashmob de la Francophonie” (Velikog frankofonskog flash moba). Poziv za ovo  veliko koreografsko događanje flash mob tipa, upućen je zajednici studenata iz 23 zemlje članice i promatračima iz Srednje i Istočne  Europe koji su iskazali svoje zanimanje za Frankofoniju i  učenje francuskog jezika.

Za sudjelovanje u flash mobu trebalo je izvesti koreografiju na pjesmu u „Alors on danse“ („Tako mi plešemo“) belgijskog pjevača Stromaea.  Koreografiju je pripremio  plesač Souleymaneu Sanogou, miješajući moderne i ulične plesove, nadahnute Afrikom i   plesnim pokretima  tradicionalnih plesova Balkana. Koreografiju pogledajte ovdje: FlashMob du 20mars 2020

Učenici škole “Mihai Eminescu”, pod mentorstvom Cristea Narcise, započeli su s pripremama za ovaj ples još u siječnju. Ukupno 100 učenika, koji su sudjelovali u flash mobu, uporno je vježbalo tako da su sinkronizacija i pokreti bili dobro izvedeni.

Učenici su za događaj pripremili  kostime. Kostimi su se sastojali od  majica na kojima su bile ispisane razne poruke  i nacrtani crteži za ovaj poseban događaj, te crnih hlača i crvenih vrpci.

Učenici naše škole svakodnevno su sudjelovali u probama. Uvježbavanje plesa ih je zbližio. Međusobno su više komunicirali i među njima je stvorena emocionalna veza koja ih je potaknula da budu tim, da budu najbolji.  

Bili smo sretni što smo se uključili u ovaj projekt. Bila je to  dobra prilika za suradnju nastavnika i učenika u cilju promoviranja  učenja francuskog jezika u našoj županiji. Zašto kažemo naša županija ili grad? Zato što smo zajedno s ostalim učenicima srednjih škola iz Aleksandrije   ovaj flash mob trebali izvesti na središnjem trgu u Aleksandriji.

Nažalost, neočekivana pandemija COVID-a 19 prisilila nas je da pronađemo drugi način da predstavimo svoj ples. Dok smo čekali veliki flash mob, vježbali smo  kod kuće, snimali i dijelili s drugima naše videozapise na društvenim mrežama, uz hashtagove # 𝐚𝐥𝐨𝐫𝐬𝐨𝐧𝐝𝐚𝐧𝐬𝐞𝐜𝐡𝐞𝐳𝐬𝐨𝐢 i # 𝐅𝐥𝐚𝐬𝐡𝐦𝐨𝐛𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐨𝐩𝐡𝐨𝐧𝐢𝐞. Na ovaj način svoje slobodno vrijeme provodili smo  na koristan način i istovremeno vježbali.  Nadamo se da će naši videozapisi na  društvenim mrežama uljepšati dan svima koji ih vide.

Velika hvala na trudu svim učenicima i nastavnicima koji su sudjelovali u ovoj zanimljivoj aktivnosti.

Autori: Dragu Anamaria – VI A, Andreea Popescu – V A

Originalni članak dostupan je u školskom digitalnom časopisu  Media Gener@tion

Must Read

Filmovi naše filmske grupe pozvani na dva festivala

Šest učenika trebalo je putovati na Krk i Mali Lošinj Filmovi naše filmske grupe pozvani su na...

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.