Home Gost urednik Covid - 19

Covid – 19

Covid-19 definicija – što je to?

COVID-19, poznat i kao bolest Wuhan, otkrivena je prvi put u kineskom gradu Wuhan (provincija Hubei) u prosincu 2019. Nakon što se proširila  u više od 100 država, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je  pandemiju.

Njeni simptomi su slični simptomima gripe. Uključuju vrućicu, kašalj, dispneju (nedostatak zraka), mijalgiju (bol u mišićima) i umor. U teškim slučajevima proizvodi pneumoniju (upalu pluća), sindrom akutne poteškoće u disanju, sepsu i septički šok od kojeg premine oko3% zaraženih pacijenata. Lijekovi za COVID 19 još ne postoje, a glavne terapije zasad  su ublažavanje simptoma i zadržavanje vitalnih funkcija pacijenata.

Mogući lijekovi za liječenje COVID-a 19

REMDISIVIR

Prvi lijek koji se spominje je Remdisivir. To je farmaceutski proizvod koji se izvorno razvijao protiv borbe protiv ebole, ali nije postigao očekivane ishode. Međutim, kao što pokazuju posljednji testovi provedeni s laboratorijski uzgojenim stanicama, to može biti jedan od potencijalnih lijekova u borbi protiv COVID-19.

KLOROKIN

Klorokin se već godinama koristi u liječenju protiv malarije. Kako je njegova upotreba narasla tijekom ove zdravstvene krize, znanstvenici su naveli da uspješnost protiv malarije ne znači nužno i isto ponašanje prema virusu SARS CoV2.

Pacijentu se može pružiti oralno i nije skup. Međutim, ima sekundarne učinke poput vrtoglavice, gubitka gladi, proljeva, povraćanja ili promjena na koži, između osatlog.

RITONAVIR & LOPINAVIR

Ovo su dva kombinirana lijeka koja se koriste u liječenju VIH. Kad je započela ova zdravstvena kriza, polagane su nade u ova dva lijeka. Ipak, istraživanja u preliminarnoj fazi pokazuju da se ne postižu poboljšanja kod bolesnika zaraženih COVID-om 19.

RITONAVIR & LOPINAVIR + INTERFERON-BETA

Četvrta analizirana terapija Svjetske zdravstvene organizacije je kombinacija oba ranije spomenuta lijeka s interferonom-beta. To je molekula sposobna kontrolirati upalu. Prvi rezultati  istraživanja provedeni na životinjama pokazali su da ova kombinacija uspijeva protiv MERS infekcija.

Razvoj cjepiva

Više od 20 istraživačkih timova i farmaceutskih tvrtki širom svijeta sada traži način da razviju nova cjepiva ili antivirusne lijekove koji bi mogli olakšati novu koronavirusnu bolest. Cjepiva koja su u razvoju danas su u prvoj fazi,  neka od njih su obećavajuća, ali trebaju biti učinkovita i sigurna. Osim toga  treba se razviti i dovoljno proizvodnih kapaciteta za globalne potrebe, tako da će sve to još potrajati.

Dva cjepiva u čijem se razvoju najviše napredovalo su cijepiva Kine i SAD-a. Istraživački tim vodi bioinžinjerka Chen Wei. Ona je počela je raditi na cjepivu kad je sa svojim timom krajem siječnja došla u Wuhan, epicentar pandemije. Rezultati su podjedinica cjepiva, formula nove generacije koja sadrži samo neke antigene bez patogena, pa se stoga smatra sigurnijim od tradicionalnih tehnika. – Cjepivo nema zarazne tvari; vrlo je sigurano i stabilano i zahtijeva jedno cijepljenje – , rekla je u razgovoru s Hubeijev centar za kontrolu i prevenciju bolesti kada je pozvala dobrovoljce da isprobaju cjepivo.

Epidemiologija – informacije do 10. travnja

  Država  Zaraženi  Smrti   Oporavljeni
Svijet1,617,20496,787361,377
SAD466,29917,83626,570
Španjolska157,02215,84355,668
Italija143,62618,27928,470
Francuska118,78512,22823,469
Njemačka118,2352,60752,407
Velika Britanija65,8727,993370

Učinak virusa u našoj regiji

Regija Castilla-La Mancha u Španjolskoj ima jednu od najboljih gerijatrijskih službi specijaliziranju za suočavanje s pandemijom coronavirusa, a poznato je da su najugroženije upravo  starije osobe. Stotine timova je do sada procjenjivalo domove starijih i nadziralo ustanove za osobe s posebnim potrebama. Utvrđeno je koje osobe se trebaju evakuirati.  Ustanove su dezinficirane i pružena je podrška zdravstvenim djelatnicima  kad je to bilo potrebno. Osim toga, izvršen je nadzor u svim  socijalno-zdravstveni centrima u Španjolskoj  s ciljem da se utvrdi treba li im pomoć u ljudstvu ili opremi.

Zaključak i osobno mišljenje

Ovo je bio vrlo zanimljiv zadatak. Pripremajući ga osvijestila sam situaciju u kojoj danas živimo. Posebno mi se svidjelo što sam  jednostavno  pronašla informacije  o ovoj temi.

Autor: Laura Gomez Patiño

Originalni članak dostupan je u školskom digitalnom časopisu Calatravatime

Must Read

Filmovi naše filmske grupe pozvani na dva festivala

Šest učenika trebalo je putovati na Krk i Mali Lošinj Filmovi naše filmske grupe pozvani su na...

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.