HomeEkoSad je i kunopas pod sumnjom da je prenosnik koronavirusa

Sad je i kunopas pod sumnjom da je prenosnik koronavirusa

S ovom životinjom sličnom rakunu uzgajivači postupaju vrlo okrutno zbog njenog krzna

Posljednjih dana u medijima se piše o mogućnosti da je kunopas mogući prijenosnik koronavirusa koji nam je u posljednje vrijeme poremetio uobičajeni način života. No, u ovom članku mi ćemo zanemariti takva nagađanja i samo ćemo predstaviti ovu u nas nepoznatu malu zvijer iz porodice pasa prema kojoj ljudi često vrlo okrutno postupaju.

Kunopas može biti težak do 10 kg, a dugačak je između 50 i 68 centimetara. Ima dugačku njušku i kratak rep i sliči rakunu. Krzno mu je dugačke dlake i crno-smeđe boje. Ukoliko živi u hladnim krajevima spava zimski san. Svejed je i hrani se biljkama, kukcima, beskralježnjacima, a ponekad i malim sisavcima i pticama. U potrazi za hranom penje se i na drveće.

Izvor – Večernji.hr

Kunopas potječe iz Azije, a zbog krzna je tijekom 20. stoljeća naseljavan  širom bivše države Sovjetski Savez. Danas ga ima i  u evropskim zemljama. Između ostalih i u Finskoj, Latviji i Litvi, a pojavili su se i u Bugarskoj, Srbiji, Francuskoj, Poljskoj, Češkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj… Kako piše likaclub.eu tijekom 2018. viđen je i u Hrvatskoj i to u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Plitvička jezerima.

O kunopsu se u medijima više pisalo u doba popularnosti uggs čizama. Na net.hr  pronašli smo članak iz 2011., u kojem piše da su u Kini krzno kunopasa koristili za izradu lažnih uggsica. Originalne se inače proizvode od ovčje kože i krzna. Udruge za zaštitu životinja upozoravale su da se to čini na izrazito okrutan način. Krzno im oderu dok su kunopsi još živi.

Izvor – Wikipedia

U članku Tportala pronašli smo podatak da se u Kini godišnje uzgoji   uzgoji oko 1,5 milijuna kunopasa. Za krznene proizvode puno ga koriste i u Rusiji i u Japanu. Procjenjuje se da u Rusiji petina krzna potječe od kunopasa, a u Japanu je svaki deseti krzneni proizvod izrađen od krzna kunopasa./Valerija Puškar, 5. b; fotografije preuzete s interneta/

Must Read