HomePredstavljamoRobot Andrija dobio ime po liječniku Štamparu, utemeljitelju javnog zdravstva u bivšoj...

Robot Andrija dobio ime po liječniku Štamparu, utemeljitelju javnog zdravstva u bivšoj Jugoslaviji

Stručnjaci kažu da je Štampar zaslužan što se Hrvatska danas dobro nosi s pandemijom koronavirusa

Jučer je javnosti predstavljeni robot za razgovore (engl.chat bot) ili kako ga neki nazivaju digitalni asistent. On će putem aplikacije Whatsapp zainteresiranima pomagati pri dijagnosticiranju bolesti COVID-19. Taj je robot nazvan Andrija, a mi smo istražili tko je bio Andrija, po kojem je robot dobio ime.

Imenjak robota zvao se Andrija Štampar (1. IX. 1888 – Zagreb, 26. VI. 1958) i bio je liječnik koji je još od dvadesetih godina 20. stoljeća u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije narod učio higijeni i nastojao jačati preventivnu medicinu. (To je grana medicine koja se bavi sprječavanjem i suzbijanjem bolesti i očuvanjem zdravlja. Neke od njih su npr. higijena, cijepljenje, izbjegavanje nekih jela, tjelovježba….)

Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”

U svojim nastojanjima da ojača preventivnu medicinu, Štampar se kao tadašnji načelnik  higijenskog odjeljenja pri Ministarstvu narodnog zdravlja u Beogradu, zalagao za princip da liječničke usluge trebaju biti jedanko dostupne svim stanovnicima, neovisno o njihovim prihodima. Također se zalagao za ideju da liječnik bude ekonomski neovisan o pacijentu i da na neki način bude narodni učitelj i podučava ljude.

U razdoblju od 1919. do 1930. uspjelo mu je organizirati 250 higijenskih ustanova, Centralni higijenski zavod u Beogradu, Školu narodnog zdravlja u Zagrebu i još niz važnih zdravstvenih institucija. Njihovim je osnivanjem ustvari utemeljio zdravstvenu službu u tadašnjoj Jugoslaviji.  Njegove idje nisu se svidjele privatnim liječnicima i njihovim udrugama te je 1930. nakon promjene oblika vlasti (umjesto tadašnje ustavne monarhije 6. siječnja 1930. uvedena je monarhistička diktatura – to je je oblik vlasti u kojoj  sva politička moć pripada monarhu – tada kralju Aleksandru Karađorđeviću),  smijenjen i umirovljen. 

No, Štampar tad svoje ideje širi svijetom. Naime, nastavlja raditi kao stručnjak Higijenske organizacije Društva naroda u europskim zemljama i SAD-u, a kako to piše na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, od 1933. – 1936. reorganizira javnu zdravstvenu službu u Kini.

Poslije Drugog svjetskog rata u tadašnjoj  Jugoslavio obavljao je nekoliko značajnih dužnosti u zdravstvu. Između ostalog bio je ravnatelj Škole narodnog zdravlja u Zagrebu te dekan Medicinskog fakulteta i rektor Sveučilišta u Zagrebu. Svoja znanja i iskustva utkao je i u današnju Svjetsku zdravstvenu organizaciju – World Health Organization (WHO), te je zabilježeno da je predsjedavao prvoj skupštini te organizacije održanoj 1948. u Ženevi.

RTL u svom jučerašnjem članku citira sadašnju ravnatejicu Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Mirjanu Kujundžić Tiljak. Ona kaže  da smo mi u Hrvatskoj u “jako povoljnoj situaciji ovaj tren baš zahvaljujući našem velikom učitelju Andriji Štamparu”.  Ravnateljica je istaknula i da je zahvaljujući Štamparu i njegovim učenicima, Hrvatska bila prva zemlja u svijetu u kojoj je uvedena specijalizacija iz obiteljske medicine.

Zanimljivo je napomenuti da je Andrija Štampar bio i inicijator prve Dječje čitanke o zdravlju. Pjesme za nju napisala je čuvena književnica Ivana Brlić Mažuranić. Iz RTL-ova članka prenosimo i jedan stih aktualan i za ovo doba Corone. “U tebe je kašalj, može na me prijeći, po meni bi mogao primiti ga treći. Zašto da se našom krivnjom, bolest širi, braćo draga?”. /Anastazija Blagaj, 6. b; fotografije preuzete s internet/

Must Read