Home Gost urednik Pet savjeta za prevladavanje tjeskobe zbog Corona virusa

Pet savjeta za prevladavanje tjeskobe zbog Corona virusa

Obolijevanje od Corona virusa (COVID-19) može biti stresno za sve. Zbog takve katastrofe mogu nas svladati strah i tjeskoba i u nama izazvati snažne emocije. No, suočavanje sa stresom može nas i  ljude do kojih nam je stalo, te našu zajednicu i ojačati. Svako drugačije reagira na stresne situacije. Kako ćemo reagirati na epidemiju, može ovisiti o našoj situaciji i onome što nas razlikuje od drugih ljudi i zajednici u kojoj živimo.

Za nas, tinejdžere, važno je ostati kod kuće, poštovati pravila i ne zaboraviti putem interneta održavati kontakt s kolegama i učiteljima. Briga o sebi, prijateljima i obitelji može nam pomoći da se nosimo sa stresom. No, najvažnije je da pokušamo ojačati naš pozitivni pogled na situaciju.

Naomi Gusa

Izdvajamo 5 savjeta kako to učiniti

  1. Odmorite se od gledanja, čitanja ili slušanja vijesti, uključujući i društvene medije. Stalno slušanje o pandemiji može biti uznemirujuće.
  2. Pazite na svoje tijelo. Vježbajte koristeći stvari oko sebe: lopta, stolica, madrac, boca vode. Kupajte se u kadi. Napunite svoju kadu mirisnom kupkom s mjehurićima. Udahnite svježi zrak. Iziđite na balkon ili u svoj vrt i divite se prirodi. Proljeće je.
  3. Pročitajte nešto zanimljivo. Saznat ćete svašta ako imate strpljenja pronaći pravu knjigu: enciklopediju, zagonetan ili avanturistički roman. I neki romantični roman može vam uljepšati dan.  
  4. Pronađite neki novi hobi. Baveći se nekim ručnim radom možete  izraditi napraviti mnogo korisnih stvari za vas i članove obitelji, koristeći jednostavne stvari poput papira, šibica, ljepila, igle, riže, kartona i drugih. Slikanje – može biti vrlo opuštajuće kad vidite kako rad vaših ruku stvara remek-djelo. Čak možete  i preurediti svoju sobu tako  što ćete zid obojiti u neku svijetlu boju. Ovo će biti promjena koja vam je potrebna. A kuhanje?
  5. Iznenadite svoje roditelje finim tradicionalnim jelom, ukusnim doručkom ili restoranskom večerom u vlastitoj dnevnoj sobi. Nemojte zaboraviti pravilno postaviti stol, koristeći salvete, pribor za jelo i stavite neko lijepo cvijeće u vazu!

Uvijek razmišljajte i budite pozitivni! Netko je jednom rekao: “Što više hranite pozitivne misli, više pozitivnih stvari privući ćete u svoj život.” Umjesto da se brinete o onom što ne možete kontrolirati, usredotočite svoju energiju na ono što možete stvoriti.

Autor: Naomi Gușă , VIII A

Originalni članak dostupan je u školskom digitalnom časopisu Media Gener@tion

Must Read