HomePredstavljamoVrh kosog tornja u Pisi nagnut je 4 metara u odnosu...

Vrh kosog tornja u Pisi nagnut je 4 metara u odnosu na temelje

Znatno više ukošen je toranj u Abu Dhabiju, ali on je tako namjerno projektiran

Toranj Capital Gate u Abu Dhabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) nije na prvom mjestu po visini u svijetu jer ima samo  160 metara (35 katova),  ali jest po ukošenosti. Naime, kako to piše Jutarnji.hr,  vrh tog tornja od temelja ima otklon od čak 18 stupnjeva. No, taj je toranj,  čija je izgradnja otpočela 2007. a završena 2011.,  namjerno  projektiran da stoji ukoso, ali najpoznatiji kosi toranj u svijetu, slučano je postao kosi.

Capital gate u Abu Dabiu – izvor – 24 sata

Taj je  toranj visok 55 metara, a vrh mu je u odnosu na temelje nagnut za  4 metra. Nalazi u talijanskom gradu Pisi, a njegova je gradnja započela davne 1173. godine. Radovi na tornju su zbog poniranja zaustavljeni nakon izgradnje trećeg kata, a nastavljeni su čak 102. godine kasnije.  Prema pisanju Wikipedie, do 1301. godine izgrađena su još tri kata, a sedmi je kat završen krajem 14. stoljeća.   Vrh tornja danas je nagnut 3,99 stupnjeva, a prije sanacije bio je bio nagnut  5,5 stupnjeva.

Sanacija koja ga je ispravila za 40 centimetara odvijala se između 1990. i 2001., kad je toranj bio zatvoren za posjetitelje. Prema pisanju portala Galbani.hr  spomenuta sanacija garancija je da će toranj izdržati narednih 300 godina.

Stanovnici Pise nisu baš bili oduševljeni ispravljanjem tornja jer upravo je kosina tornja atrakcija koja privlači brojne turiste u njihov grad. Bez svoje glavne atrakcije grad Pisa skoro je ostao tijekom Drugog svjetskog rata. Tada su Amerikanci naredili njegovo rušenje jer su smatrali da ga Nijemci koriste kao promatračnicu. Zbog opčinjenosti ljepotom arhitekture tornja američki narednik Leon Weckstein nije želio izdati naredbu za paljbu te je toranj spašen.

Toranj je inače dio romaničke katedrale i ima čak 7 zvona. No, ta zvona odavno ne zvone jer svako zvono teži čak 3628 kilograma te i njihova zvonjava predstavlja opasnost za dodatno naginjanje zvona.

Problem zbog kojeg je vjerojatno došlo do naginjanja su suviše plitki temelji, ali tlo sastavljeno od uglavnom gline i finog pijeska. U već spomenutom članku na portalu Galbani.hr proašli smo i podatak da je grad Pisa dobio ime po grčkom izrazu za močvarnu zemlju. /Petra Kušec, 6. b: fotografije preuzete s interneta/

Kosi toranj u Pisi – izvor- Wikipedia

Must Read