Home Riječi Dubrovnik prvi u svijetu organizirao karantene radi izolacije zaraženih

Dubrovnik prvi u svijetu organizirao karantene radi izolacije zaraženih

Izolacija sumnjivih na zaraznu bolest dobila je ime po duljini izdvajanja – 40 dana, quarantina na talijanskom

Otkako je zavladao Corona virus često se spominje riječ karantena. Da je to sustav razdvajanja zaraženih od ostalih ljudi, vjerojatno vam je već poznato iz medija, no mi smo odlučili istražiti kakva je veza pojma karantena i grada Dubrovnika.

Naime, izum karantene pripisuje se baš Dubrovniku. Prema pisanju Dubrovačkog dnevnika , izolacija došljaka iz krajeva za koje se sumnjalo da u njima vladaju neke zarazne bolesti, započela je još 1377. Prve karantene bile su organizirane u Cavtatu i na otoku Mrkanu. Kasnije su  proširene na otoke Bobar i Supetar. Od 1430. nova lokacija bila je mjesto Danče, a od 1534. i otok Lokrum.

Ostaci karantene na otokur Lokrumu – izvor – Lokrum.hr

Prema pisanju  Dubrovnik portala, Senat grada Dubrovnika donio je 1627. odluku da se  u Pločama, dijelu Dubrovnika uz samu morsku obalu, izgradi karantena.  Deset godina kasnije karantena je nadograđena i tad je imala “ukupno pet dvorišta s deset trijemova ili ‘bagafera’ i deset stambenih kućica u gornjem dvorištu”. Danas taj kompleks Dubrovčani nazivaju Lazareti, a u njemu su smješteni različiti kulturno-umjetnički i turistički sadržaji.

U počecima su u karantenama došljaci iz zemlja u kojima je vladala neka bolest boravili trideset dana, a kasnije 40. Prema pisanju Wikipedie, na talijanskom se četrdeset dana izolacije kaže “quarantina”  i ta je riječ izvor pojma karantena.

No, iako je riječ talijanskog porijekla, povijesni izvori kažu da su baš Dubrovčani prvi prakticirali izdvajanje zaraženih, i potcencijalno zaraženih, kao oblik zaštite ostalog stanovništva. Naime, talijanski gradovi u doba velike kuge u 14. stoljeću od zaraza su se štitili  potpunom obustavom trgovine sa zaraženim krajevima. Dubrovnik je pak bio prvi grad na svijetu koji  nije prekinuo trgovinu već je sumnjive izolirao dok se ne pokaže jesu li bolesni ili ne.

Za bijeg iz karantene kazne su bile vrlo stroge, a često su uključivale i smrtnu kaznu. Prve karantene na otocima bile su izgrađene od drva. Zanimljivo je napomenuti i da su se ljudi, kako, ali i roba dezifincirali kađenjem i dimljenjem. Najviše su se u tu svrhu, kako to piše Net.hr, služili octom, kao najstarijim dezinfeksijskim sredstvom. /Lara Trušček, 5. b; fotografije preuzete s interneta/

Dubrovački Lazareti danas su središte kulturnih zbivanja u Dubrovniku- izvor Kreativno-Gradovi-Hrvatske

Must Read