Home Gost urednik Programiranje za djecu - nova vrsta pismenosti u 21. stoljeću

Programiranje za djecu – nova vrsta pismenosti u 21. stoljeću

Termin računalno programiranje  često se koristi kada govorimo o programiranju, skriptiranju i kodiranju. To je proces dizajniranja, pisanja i testiranja različitih izvornih kodova. Izvorni kod je napisan na jednom ili više računalnih jezika. Cilj programiranja je osmisliti upute koje računalo može koristiti za izradu različitih operacija ili za postizanje određenog rezultata programiranja.

Svi mi, posebno djeca, većinu svog slobodnog vremena provodimo pred računalima, igrajući se ili tražeći različite informacije na internetu. Roditelji nas često ograničavaju  ili upozoravaju da previše vremena provodimo za računalom, i da internet više koristimo da bismo se igrali nego da bismo nešto naučili. Međutim, istina je da moramo biti dio tih novih tehnologija i moramo učiti o njima kako ih koristiti.

Budući da smo mladi, lakše i brže učimo igrajući se ili putem animiranih videozapisa, audio ili različitih vrsta prezentacija koje uključuju ranije spomenute aktivnosti. Pored toga, djeca danas mogu pohađati različite klubove ili škole gdje uče kako koristiti algoritme, aplikacije ili uče kako koristiti internet.

Radeći to, djeca mogu shvatiti da računala i pametni telefoni nisu čarobni, već da ih treba programirati da rade ono što mi želimo. Kao što je slučaj s učenjem vožnje bicikla, pisanja i čitanja, lakše je naučiti kako programirati ako se to uči u mlađoj dobi.

Programiranje je zabavno i zanimljivo.  Djeci razvija samopouzdanje i pomaže im da nauče kako da se izraze na različite načine. U tom smislu programiranje im omogućuje da budu kreativni, da rade na zanimljivim projektima i provode svoje vrijeme pred računalima na pametan način. Učenje programiranja kod djece razvija sljedeće stvari: računalno razmišljanje, kreativne načine učenja, sposobnost rješavanja problema, timski rad.  Osjećaj uspješnog izvršavanja zadatka potiče ih na buduće izazove u životu.

Postoje različiti načini za učenje programiranja. Jedan od njih je učenje pomoću internetskih platformi. Postoje različite platforme za učenje; spomenut ćemo neke od njih:

Code.org – internetska web stranica koja može biti dobar start  za početnike. Tamo se mogu pronaći mnogi korisni resursi, programi, čak i lokalne škole koje djeci nude lekcije programiranja.

Code Monster – vrlo je koristan  djecu. Ima dvije kutije. Dječji kod je u jednoj kutiji, a rezultat se prikazuje u drugoj kutiji. Dok se “igrate” s kodom, možete naučiti kako svaka naredba funkcionira.

Scratch – dizajnirali su ga studenti i namijenjen djeci od 8-16 godina. Ovaj jednostavan računalni jezik omogućuje djeci da grade sve o čemu su ikada sanjali. Ne postoje zbunjujuće linije koda. Umjesto toga, oni trebaju premjestiti i organizirati različite blokove kodova poput virtualnih Lego kockica. Platforma je više od pukog vodiča za programiranje, to je internetska zajednica u kojoj programeri mogu razmjenjivati ideje i nadahnuće.

Swift Playgraunds dizajniran je za Appleov  iPad. Swift Playgrounds je inovativna platforma. Nudi djeci riješavanje interaktivnih zagonetki u vođenim lekcijama nazvanim „Nauči programirati“ .  Cilj im je učenje osnova programiranje  ili  eksperimentiranje s različitim izazovima koji korisnicima omogućuju jedinstvenih iskustava s kodiranjem.

Za one koji su zainteresirani saznati više, dodatne informacije o ostalim besplatnim web stranicama koje nude lekcije kodiranja potražite na sljedećoj poveznici

Autor: K. Todorovski (7-4)

Photos: internet

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom časopisu In-formator

Must Read