HomePovećaloProizvođačima lažnih vijesti o Corona virusu najvažniji cilj je zarada

Proizvođačima lažnih vijesti o Corona virusu najvažniji cilj je zarada

Postoje specijalizirane web stranice s lažnim vijestima – neke mjesečno zarade 10.000 – 40.000 € preko reklama

“Kada je u zraku pri temperaturama 26 -27 ° C, virus corone će umrijeti, tako da ne živi u vrućim područjima. Osim toga, pijenje tople vode i sunčanje na suncu dovoljno je kao mjera opreza.

Izbjegavanje hladne hrane i pića, uključujući sladoleda, vrlo je važno. 

Grgljanje do duboko s toplom vodom i solju ubit će virus corone oko ždrijela (klizište – Jw.) i spriječiti ga da uđe u pluća.”

Izvor: Facebook

Ovo su neke od preporuka koje se šire društvenim mrežama i pripisuju UNICEF-u. Na internetu smo pronašli da ih je 16. ožujka prenijela i Župa Slunjskog dekanata koja također navodi da se radi o preporukama UNICEF-a i Prirodoslovno matematičkog fakulteta. Ustvari su to lažne vijesti i UNICEF je, kako je to još 12. ožujka objavio  Faktograf,  demantirao da je autor takve poruke. Unatoč Faktografu i UNICEF-ovom  demantiju ova lažna vijest se i dalje širi, a na društvenim mrežama i drugim medijma još je mnoštvo lažnih vijesti vezanih u Corona virus.

Izvor: Nebraska Today- University of Nebraska-Lincoln

Pitajući se kome je u interesu proizvoditi lažne vijesti krenuli smo u istraživanje po internetu i našli također na nedavno objavljenu lažnu vijest. Ta je vijest objavljena nekoliko dana prije izbora za predsjednika HDZ-a. Pod naslovom “HDZ izbori” stizala je članovima HDZ-a putem SMS  poruka. Kako to piše portal Index premijer Andrej Plenković rekao je da se radi o fake newsu. Premijer je i pojasnio da je lažnu vijest plasirala ekipa iz suprotnog tabora jer  “nastoje u zadnji tren zbuniti dio birača HDZ-a i miješaju kandidate s onima koji pobjeđuju”.

Izvor: Zenica blog

Na spomentuom primjeru može se zaključiti da se neke lažne vijesti proizvode s ciljem političkog utjecaja.  Zašto nastaju lažne vijesti?  Odgovor smo pronašli na web stranici Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. Tamo piše da “Iza lažnih vijesti stoje pojedinci ili skupine ljudi koji žele svojim pričama doprijeti do što šire publike i utjecati na njihove političke, ideološke ili ekonomske stavove”. Osim što nam proizvođači lažnih vijesti žele promijeniti stavove žele na nama i zaraditi. Rekli bismo da je to cilj lažnih vijesti poput ovih o Corona virusu. Naime, takve lažne vijesti imaju vro primamljive naslove, na engleskom se takvi naslovi zovu clickbait . Oni su tako osmišljeni da mame publiku da klinke na članak. Broj klikova važan je za oglašivače, a što je više klikova to je veća zarada za  kreatore lažnih vijesti.  Na portalu  Deutsche Welle  pronašli smo  podatak da postoje i specijalizirane web stranice za lažne vijesti. Amerikanac Jestin Coler, vlasnik je nekoliko takvih stranica i zapošljava 25 do 30 “novinara”. U istom tekstu piše i da su neki drugi autori lažnih vijesti rekli da preko reklama na svojim stranicama mjesečno zabilježe između 10.000 i 40.000 eura prihoda.

Izvor: Medijska pismenost.hr

Dakle, prije nego što odlučimo podijeliti neku vijest potrebno je razmisliti i provjeriti informaciju jer nije istina sve što smo pročitali na internetu. Portal Medijska pismenost preporuča slijedeće:

  • nemojte pročitati samo naslov
  • provjerite tko je objavio vijest
  • provjerite impressum
  • provjerite datum i vrijeme objave
  • provjerite tko je autor
  • provjerite korištene poveznice i izvore
  • provjerite upitne citate i fotografije
  • čuvajte se potvrde vaših stavova
  • provjerite vijest kod drugih izvora .
  • razmislite prije nego podijelite 

U slučaju širenja lažnih vijesti oko Corona virusa možemo utjecati na širenje virusa i umanjiti napore stručnjaka koji ih žele suzbiti. Zato je važno pratiti i dijeliti informacije službenih izvora. U slučaju Coronavirusa, preporučamo Hrvatski zavod za javno zdravstvo gdje se doista mogu naći informacije stručnjaka, a ne proizvođača lažnih vijesti./Lea Harča, 7.b; fotograije preuzete s interenta/

Must Read