Home Povećalo Gimnazija Gaudeamus iz Osijeka nema problema s online nastavom jer ima...

Gimnazija Gaudeamus iz Osijeka nema problema s online nastavom jer ima vlastitu platformu u koju su uložili milijun kuna

Nastavu na daljinu imaju dva puta tjedno još od 2018., a sa svojim učenicima imaju audio i video vezu

Oline nastava od jučer se nastoji provoditi u cijeloj Hrvatskoj i još se  sve uhodava, no Gimnazija Gaudeamus iz Osijeka već se odavno uhodala i nema problema s kakvima se mi susrećemo. Naime, ova privatna škola još od 2018. dva puta tjedno održava online nastavu, a otkako je u Hrvatskoj prvi pacijent obolio od Corona virusa oni su bili prva škola koja je svakodnevno započela s online nastavom. Još od 26. veljače njihovi učenici ne dolaze u školu i sve teče kako treba. Učenike ocjenjuju i kurikulum provode posve u skladu s planovima. To im omogućuje vlastita platforma za učenje na daljinu u koju su uložili milijun kuna dobivenih od EU fondova. O nastavi na daljinu u ovoj osječkoj privatnoj gimnaziji razgovarali smo s Mirnom Šakić, stručnom suradnicom psihologinjom.

Mirna Šakić, psihologinja u Gimnaziji Gaudeamus

Možete li nam ukratko predstaviti svoju školu?

Mi smo privatna gimnazija i djelujemo od 1996. godine. Ove školske godine imamo 2 razreda po 25 učenika i 2  razreda sa 16 učenika. Naš način rada je malo drugačiji od ostalih općih gimnazija jer smo predmete podijelili na obaveze, izborne i kreativne. Obavezni su hrvatski jezik, matematika i strani jezik. Izborni predmeti su oni koji su učenicima nužni za izbor njihovog studija. Primjerice oni koji planiraju upisati medicinu za izborne predmete odabiru kemiju, fiziku i biologiju. U treću skupinu tzv. kreativnih predmeta spadaju oni predmeti koji im neće trebati niti za državnu maturu, niti za upis na studij. Te predmete uče  na razini opće kulture. Ne uče sve detalje tog predmeta kao da će ga studirati. Na primjer u povijesti se fokusiraju više na ono što je vezano uz predmet kojeg žele studirati. Tako je učenicima  koji žele upisati medicinu u fokusu povijest medicine. Specifičnost naše škole je i sustav mentorstva. To znači da  svaki učenik ima svog mentora koji mu pomaže i prati ga tijekom školovanja.

Koliko iznosi školarina?

Kako se nalazimo u Osijeku školarina je znatno manja nego u privatnim školama u Zagrebu ili Splitu. Školarina je 22.000 kuna po godini, a može se plaćati na rate čak i do 8 godina.

Kada ste započeli eksperimentirati s online nastavom i  kako to sada funkcionira?

Započeli smo prije 6 godina. Pokušavali smo putem Skypea, Facebooka i neki drugih društvenih mreža i aplikacija. Kako ništa od toga nije bilo kako smo mi to zamislili, 2015. smo aplicirali za sredstva EU i započeli osmišljavati vlastitu platformu za online nastavu.  Naziv projekta kroz koji je razvijena naša platforma za online učenje je “ICT znanstveni laboratorij”, a osim online učenja cilj mu je bio i poticanje interesa učenika za STEM predmete. 

Kako se zove vaša platforma putem koje održavate online nastavu?

Zove se Loops. Lozinke za pristup imaju učenici naše škole, a na zahtjev i učenici bilo koje škole. Našu smo platformu stavili na raspolaganje svima. Ponudili smo i Ministarstvu da je pogleda, ali zasad nije bilo interesa.

Koje su mogućnosti ove platforme, kako se putem nje provodi nastava?

Učitelji imaju video i audio vezu sa svim učenicima. Učitelji sjede u razredu, a učenici nastavu mogu pratiti od kuda žele. Učitelji ih po potrebi prozivaju da uključe mikrofon i odgovore na neko pitanje ili daju svoje primjedbe i komentare. Također platforma nam omogućava i provjeru njihovog praćenja nastave odnosno testiranja. U pravilu se sve odvija u realnom vremenu.

Izvor: Večernji list

Kako kontrolirate učenike slušaju li online nastavu i postoje li kakve sankcije ukoliko ne prate nastavu ?

Kao što sam već spomenula uglavnom ih pratimo putem zvuka, no imamo opciju uključiti i video. To radimo rijetko jer učenicima dajemo mogućnost da po svojoj želji prate nastavu od kuda žele. Nama ne smeta ni ukoliko to čine iz kreveta. Važno je da naprave zadatke koje smo im zadali.  Ukoliko neki učenik nije predao svoj zadatak, dobiva minus bodove iz te aktivnosti. Kad nije bila ova situacija s Corona virusom, onda je bilo pravilo da učenik koji dobije 3 opomene mora doći u školu i sjediti u školi i u dane kad se provodi online nastava. Opomene se dobivaju ukoliko se učenik ne javi na upit profesora ili ne pošalje dogovoreni zadatak. Sad smo malo prilagodili metode s obzirom da svi nužno moraju biti online pa ih motiviramo na drugačiji način.

Izvor: Večernji list

Rekli ste da od kuće mogu pisati i testove, kako sprečavate prepisivanje?

Uobičajeno je da u dane online nastave pišemo manje provjere kako bi i oni sami i mi dobili informaciju što su naučili. Neke važnije testove, također i  godišnje ispite nismo radili putem Loopsa. Mi godišnje ispite provodimo kao simulacije mature i njih pišemo u školi. No, zbog novonastale situacije sad se sva testiranja i ocjenjivanja vrše putem Loopsa. Da se spriječi prepisivanje ima više mogućnosti. Testove se može vremenski ograničiti. Također i vrijeme odgovora za svako pojedino pitanje. Osim toga mi nastojimo napraviti personalizirana pitanja. Svaki učenik može dobiti drugačija pitanja, a i pitanja se drugačije koncipiraju. Npr. tražimo ih da osmisle  neki primjer ili je pitanje vezano uz neko  njihovo iskustvo. U slučaju da se i koriste udžbenikom ili internetom takve odgovore ne mogu prepisati.

Izradili ste i vlastitu aplikaciju za profesionalnu orijentaciju? Kako ona funkcionira?

Učenici upisuju u nju neke svoje bilješke i ideje tijekom sata, a najčešće je koristimo za korelacije s osobnim iskustvom. Npr. učenik može povezati informatiku s gejmingom. Kroz nekoliko mjeseci aplikacija ukazuje na predmete koje je učenik najviše povezivao i to bude smjernica o njegovim interesima.

Kakvi su rezultati vaših učenika državnoj maturi?

Među najboljima smo. Tri puta smo bili najbolji i imali čak 41,55 % iznad državnog prosjeka. No, jedno od najvažnijih mjerila uspješnosti neke škole su upisi na fakultete, odnosno upis učenika na njegov prvi izbor. Tu također imamo zapažene rezultate. Naime, naši učenici između  85% i 90% upisuju fakultet svog prvog izbora.

Koje su glavne prednosti online nastave po Vašem mišljenju?

Po mom mišljenju, obzirom da je dio sustava digitaliziran najveća je prednost to što učenici odmah dobiju povratnu informaciju. Kod testova na zaokruživanje ili nadopunu učenici odmah vide svoje rezultate, a tako se štedi i vrijeme učitelja za ocjenjivanje i pisanje povratnih informacija. Kod testova gdje se zahtijevaju esejski odgovori, mi imamo opciju otvoriti sve učenike za neko esejsko pitanje i usporediti njihove odgovore. Prednost je i da učenik radi u ležernijoj atmosferi i pri tom nije ometan od drugih učenika. To naši učenici često ističu kao najveću prednost. 

Mislite li da je realno očekivati da se dio nastave za koju godinu  provodi online i u redovnim, a ne samo u privatnim školama poput vaše?

Nema prepreka, samo je važno kvalitetno se pripremiti. Mi smo se godinama organizirali. Prvo je važna edukacija nastavnika jer ništa ne može funkcionirati  bez kvalitetnih priprema. Ništa ne ide od danas do sutra. Nema razloga da to ne bude neka realnost u cijeloj zemlji uz uvjet internetske povezanosti i dostupnosti tehnologije.  /Dominik Đurin, 7.a; foto: S.L./

Sedmaš Dominik Đurin s psihologinjom Šakić razgovarao je pute Skype-a

Must Read

Clickbait naslovima cilj je zarada

Radionica o naslovima pripremljena je u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra" Da...

I umjetnici trebaju jesti

Na radionici o autorskim pravima učili smo o piratstvu i plagiranju  Ukoliko za izradu ...

Što misle naši učitelji i učenici o mogućnosti uvođenja “male mature”

Anketa - Učitelji slično razmišljaju, učenici podijeljeni Nekoliko posljednjih dana u medijima se...

Zbog korona virusa novinarska grupa počela raditi online

Putem Skypea, aplikacije za video konferencije, u subotu (19. rujna) održali smo prvi sastanak novinarske grupe u ovoj školskoj godini.

Hrvatski automobili su među najvećim zagađivačima zraka u EU

Uz sutrašnji Dan bez automobila razmislimo što se sve može učiniti za kvalitetniji zrak Automobili stanovnika Hrvatske...