HomePredstavljamoPortal "Znakovito" je prvi hrvatski portal na znakovnom jeziku

Portal “Znakovito” je prvi hrvatski portal na znakovnom jeziku

Znakovni govor može se učiti i pomoću međunarodnog portala Spreadthesign

Osim abecede koju uobičajeno učimo u školama kako bi naučili čitati i pisati, postoji jednoručna i dvoručna abeceda. Slova se kod takve abecede sriču rukama.  No, prema pisanju portala Logoped komunikacija takvom abecedom je spora i koristi se samo  pri sricanju osobnih imena, stranih i nepoznatih izraza. Da bi komunikacija gluhih i nagluhih osoba bila brža i jednostavnija osmišljen je znakovni jezik. Dok se u jednoručnoj i dvoručnoj abecedi služi samo rukama, u znakovnom jeziku za izražavanje su osim ruku važni  i držanje gornjeg dijela tijela te glave i izraz lica jer oni upotpunjavaju značenje pojedinih znakova. U takvoj komunikaciji važno je i čitanje s usana, no utvrđeno je da čitanjem s usana može prepoznati tek oko 30% izgovorenog.

Dvoručna abeceda – izvor Sjeverac školski list OŠ Ljudevita Gaja

Valja naglasiti da znakovni jezik nije univerzalan. Svaka država ima svoj znakovni jezik i zasad je u svijetu priznato 130 znakovnih jezika. Zanimljivo je istaknuti da  američki i engleski znakovni jezik nisu slični kao što su govorne verzije tih jezika.  Zato se vrlo dobro razumiju gluhe i nagluhe osobe iz Francuske i SAD-a jer su ova dva znakovna jezika vrlo slična. Razlog sličnosti je što američki znakovni jezik ima korijene u Francuskom, a tome je kako objašnjava psihologinja Ira Adilagić  pripomogla velika grupa gluhih i nagluhih koja je migrirala u SAD.

Hrvatska također ima svoj znakovni jezik, a  može se učiti u Hrvatskom savezu gluhih i nagulih koji povremeno organizira tečajeve širom Hrvatske. Pojedini pojmovi znakovnog govora mogu se naučiti i putem međunarodnog portala Spreadthesign To je najveći online rječnik znakovnog jezika i sadrži preko 400.000 pojmova. U tražilci tog portala može se odrediti jezik, a nakon što se upiše željena riječ, pojavi se kratki video klip s primjerom kako određeni pojam prikazati na znakovnom jeziku.

Izvor – SPREAD THE SIGN

U Hrvatskoj od 2015. postoji i portal za gluhe i nagluhe osobe. Zove se Znakovito  i na njemu se gluhe i nagluhe osobe mogu informirati putem znakovnog jezika.

Ukoliko budete u prilici komunicirati s gluhom i nagluhom osobom evo nekoliko napomena koje smo pronašli na web stranici Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije.  Oni kažu da  u komunikaciji s gluhima treba biti okrenut prema izvoru svjetlosti kako bi gluhe osobe mogle barem ponešto pročitati s naših usana. Također je važno da samo jedna osoba govori i da bude licem okrenuta prema gluhom sugovorniku. Preporučuju i da se u komunikaciji s gluhima ne treba vikati ili pretjerano gestikulirati. Želimo li da nešto pročitaju s naših usana također ne smijemo imati nešto u ustima ili žvakati. Ukoliko se  komunikaciji s gluhim i nagluhim osobama oslanjamo samo na čitanje s usana treba izgovarati jednostavnije rečenice. No, ako se ni tako ne možemo sporazumjeti, a pogotovo ukoliko se radi o komuniciranju nekih tehničkih, medicinskih i drugih stručnih pojmova, bolje je te informacije dati u pisanom obliku.

Izvor – HRT

I za kraj na web stranici OŠ Ljudevita Gaja pogledajte video u kojem učenici demonstriraju primjer dvoručne abecede. /Petra Kušec, 6. b; fotografije preuzete s interneta/

U ovom videu prikazano je 300 pojmova znakovnog jezika

Must Read