HomePovećaloOglašivači koji se prikriveno reklamiraju u sadržajima influencera, koriste naivnost djece

Oglašivači koji se prikriveno reklamiraju u sadržajima influencera, koriste naivnost djece

U Hrvatskoj se prikriveno oglašavanje putem novih medija još ne kontrolira kao na televiziji

Nedavno smo na novinarskoj skupini govorili o etici u novinarstvu. Spominjali smo i prikriveno oglašavanje i  pričali o nekim primjerima iz novina i filmovima. Pričali smo i o tome da je takvo oglašavanje kažnjivo svuda u svijetu pa i kod nas u Hrvatskoj. Doznali smo i da naš zakon predviđa kazne i do milijun kuna.

No, spomenuli smo i da su oglašivači shvatili da  mladi sve manje prate televiziju i novine te  sve više prikrivenih oglasa ima u sadržajima koje nam plasiraju sve brojniji influenceri. Također oglašivači koriste i to što se takvo oglašavanje  putem novih medija još ne kontrolira kao televizijski sadržaji. Zato smo odlučili malo detaljnije istražiti prikriveno oglašavanje u novim medijima. Od brojnih primjera prikrivenog oglašavanja prvo spominjemo  jedan vrlo očit iz vloga Denisa Domiana.

Izvor: 24 sata – Denis Domian

U svom vloggu OTVARAM BOŽIĆNI MISTERI BOX! Domian  očito reklamira tri  stvari. Platformu Joombos koja okuplja vloggere poput njega, knjigu svog kolege vlogera The Sikrta i ponajviše Čokolino.  To se vrlo dobro primijeti i po tome kako se u kadru vide ostale stvari koje vadi iz tzv. misteri boxa. Dok su mirisne svijeće, kuglice i druga “iznenađenja” snimana tako da se ne vidi njihov brand, glavni reklamirani proizvod Čokolino toliko je dugo u kadru da to svi gledatelji dobro zapamte, a njih je bilo preko 100.000 tisuća.  Za svaki slučaj, ukoliko netko nije dobro vidio Čokolino,  Domian još obećava i nagrađivanje Čokolinom. Nakon što smo pažljivo pogledali taj video nismo u njemu vidjeli neku drugu svrhu osim reklamiranja već  3 spomenute stvari. Za razliku od reklama na tv-u koje traju po nekoliko sekundi i većinom je jasno  označeno da su to reklame, ova traje  nešto više od 8 minuta.

Još jedan tipičan primjer prikrivenog oglašavanja su vlogovi Filipa i Zage, vlogera iz susjedne BIH, koje masovno prate i naša, uglavnom mlađa djeca. Da zaključite što reklamiraju potrebno je pogledati par sekundi njihovog  vloga koji traje duže od 16 minuta.

Izvor: Youtube – Filip i Zaga

Zašto je takvo prikriveno oglašavanje problematično? Prije svega jer nas oni koji to rade dovode u zabludu ne ističući da je nešto reklama.  Pri tom oni koji se obraćaju nama mladima računaju i na našu naivnost i životno neiskustvo kako to piše Medijska pismenost.hr .

Prikriveno oglašavanje djeluje na podsvijest, na naše emocije. Ukoliko neku odjeću, tenisice ili slično nose ili preporučuju naše omiljene zvijezde i mi počinjemo željeti takve proizvode. Neki vlogeri zato u svojim vlogovima nose određene marke odjeće i tenisica, satova … kako bi utjecali na pratitelje. Dobar primjer je čuveni Youtuber Paul Logan, kojeg prati preko 20 milijuna ljudi. U svojim videima on uglavnom  nosi odjeću marke „Maverick“ i  isključivo tenisice „Nike“  te se uvijek potrudi da se vidi koje su marke njegove tenisice.  U nekim vlogovima ulazi u svoju garažu i pokazuje koje su marke njegovi automobili, govori u kojem se hotelu nalazi ili pokazuje svoje “Rolex” sat.

Izvor – Youtube- Paul Logan

Dok u Hrvatskoj još nitko ne kontrolira oglašavanje putem novih medija kao što se kontroliraju televizijski sadržaji, u svijetu je kontrola započela. Zbog prikrivenog oglašavanja problema ima  i najplaćeniji Youtuber, osmgodišnji Rayan Kaji. Kako to piše Index.hr Rayan i njegovi roditelji prijavljeni su jer ne označavaju jasno i uvijek sponzorski sadržaj u objavama. Skupina Truth in Adevertising (Istina u oglašavanju) koja  je podnijela prijavu tvrdi i da ” gotovo 90% Ryanovih videozapisa sadrži barem jednu plaćenu preporuku proizvoda usmjerenu prema djeci koja su premlada da bi znala vidjeti razliku između plaćenog oglasa i stvarne recenzije”. Navedena skupina ustvrdila je da Rayan i njegovi roditelji obmanjuju djecu da kupe igračke koje proizvode njegovi sponzori.

Osim skupina poput Truth in Adevertising u Americi i Velikoj Britaniji i zakonodavna tijela otpočele su provoditi istragu protiv celebritija i influencera koji na društvenim mrežama ne navode koje su objave sponzorirane. To piše portal Inspireme.hr  koji donosi i podatak da čak 44% ispitanika  vjeruje preporukama influncera.  Također postavljaju i pitanje – što ako influenceri hvale proizvod ili smještaj samo zato što su ih dobili besplatno, a ne jer su zaista zadovoljni. Primjerice poznati influencer Jeffery Star, koji isprobava i recenzira kozmetičke proizvode, javno je priznao da su mu neki brendovi nudili čak 165.000 dolara da bi isprobavao njihove proizvode.

Dok se i u Hrvatskoj ne počne više voditi briga o prikrivenom oglašavanju u novim medijima, ostaje nam da sami zaključimo tko nam nudi zanimljiv i koristan sadržaj, a tko reklamu. Naravno možemo i sami kazniti takve koji nas dovode u zabludu i više ne pratiti njihove sadržaje. /Lorena Benčak, 7.b; fotografije preuzete s interenta/

Mladi sve više vremena provode s medijima, pogotovo novim medijima, a mnogi se ne  znaju kritički odnositi prema sadržajima koje konzumiraju i ne znaju kako mediji funkcioniraju. Zato smo odlučili da mediji budu naša glavna tema. Ove školske  godine, o medijima i njihovim zakonitostima i odnosu mladih prema medijima, pisat ćemo više nego prije i zbog našeg Erasmus+  KA 229 projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

Must Read