Home Glavna tema Oglašivači koji se prikriveno reklamiraju u sadržajima influencera, koriste naivnost djece

Oglašivači koji se prikriveno reklamiraju u sadržajima influencera, koriste naivnost djece

U Hrvatskoj se prikriveno oglašavanje putem novih medija još ne kontrolira kao na televiziji

Nedavno smo na novinarskoj skupini govorili o etici u novinarstvu. Spominjali smo i prikriveno oglašavanje i  pričali o nekim primjerima iz novina i filmovima. Pričali smo i o tome da je takvo oglašavanje kažnjivo svuda u svijetu pa i kod nas u Hrvatskoj. Doznali smo i da naš zakon predviđa kazne i do milijun kuna.

No, spomenuli smo i da su oglašivači shvatili da  mladi sve manje prate televiziju i novine te  sve više prikrivenih oglasa ima u sadržajima koje nam plasiraju sve brojniji influenceri. Također oglašivači koriste i to što se takvo oglašavanje  putem novih medija još ne kontrolira kao televizijski sadržaji. Zato smo odlučili malo detaljnije istražiti prikriveno oglašavanje u novim medijima. Od brojnih primjera prikrivenog oglašavanja prvo spominjemo  jedan vrlo očit iz vloga Denisa Domiana.

Izvor: 24 sata – Denis Domian

U svom vloggu OTVARAM BOŽIĆNI MISTERI BOX! Domian  očito reklamira tri  stvari. Platformu Joombos koja okuplja vloggere poput njega, knjigu svog kolege vlogera The Sikrta i ponajviše Čokolino.  To se vrlo dobro primijeti i po tome kako se u kadru vide ostale stvari koje vadi iz tzv. misteri boxa. Dok su mirisne svijeće, kuglice i druga “iznenađenja” snimana tako da se ne vidi njihov brand, glavni reklamirani proizvod Čokolino toliko je dugo u kadru da to svi gledatelji dobro zapamte, a njih je bilo preko 100.000 tisuća.  Za svaki slučaj, ukoliko netko nije dobro vidio Čokolino,  Domian još obećava i nagrađivanje Čokolinom. Nakon što smo pažljivo pogledali taj video nismo u njemu vidjeli neku drugu svrhu osim reklamiranja već  3 spomenute stvari. Za razliku od reklama na tv-u koje traju po nekoliko sekundi i većinom je jasno  označeno da su to reklame, ova traje  nešto više od 8 minuta.

Još jedan tipičan primjer prikrivenog oglašavanja su vlogovi Filipa i Zage, vlogera iz susjedne BIH, koje masovno prate i naša, uglavnom mlađa djeca. Da zaključite što reklamiraju potrebno je pogledati par sekundi njihovog  vloga koji traje duže od 16 minuta.

Izvor: Youtube – Filip i Zaga

Zašto je takvo prikriveno oglašavanje problematično? Prije svega jer nas oni koji to rade dovode u zabludu ne ističući da je nešto reklama.  Pri tom oni koji se obraćaju nama mladima računaju i na našu naivnost i životno neiskustvo kako to piše Medijska pismenost.hr .

Prikriveno oglašavanje djeluje na podsvijest, na naše emocije. Ukoliko neku odjeću, tenisice ili slično nose ili preporučuju naše omiljene zvijezde i mi počinjemo željeti takve proizvode. Neki vlogeri zato u svojim vlogovima nose određene marke odjeće i tenisica, satova … kako bi utjecali na pratitelje. Dobar primjer je čuveni Youtuber Paul Logan, kojeg prati preko 20 milijuna ljudi. U svojim videima on uglavnom  nosi odjeću marke „Maverick“ i  isključivo tenisice „Nike“  te se uvijek potrudi da se vidi koje su marke njegove tenisice.  U nekim vlogovima ulazi u svoju garažu i pokazuje koje su marke njegovi automobili, govori u kojem se hotelu nalazi ili pokazuje svoje “Rolex” sat.

Izvor – Youtube- Paul Logan

Dok u Hrvatskoj još nitko ne kontrolira oglašavanje putem novih medija kao što se kontroliraju televizijski sadržaji, u svijetu je kontrola započela. Zbog prikrivenog oglašavanja problema ima  i najplaćeniji Youtuber, osmgodišnji Rayan Kaji. Kako to piše Index.hr Rayan i njegovi roditelji prijavljeni su jer ne označavaju jasno i uvijek sponzorski sadržaj u objavama. Skupina Truth in Adevertising (Istina u oglašavanju) koja  je podnijela prijavu tvrdi i da ” gotovo 90% Ryanovih videozapisa sadrži barem jednu plaćenu preporuku proizvoda usmjerenu prema djeci koja su premlada da bi znala vidjeti razliku između plaćenog oglasa i stvarne recenzije”. Navedena skupina ustvrdila je da Rayan i njegovi roditelji obmanjuju djecu da kupe igračke koje proizvode njegovi sponzori.

Osim skupina poput Truth in Adevertising u Americi i Velikoj Britaniji i zakonodavna tijela otpočele su provoditi istragu protiv celebritija i influencera koji na društvenim mrežama ne navode koje su objave sponzorirane. To piše portal Inspireme.hr  koji donosi i podatak da čak 44% ispitanika  vjeruje preporukama influncera.  Također postavljaju i pitanje – što ako influenceri hvale proizvod ili smještaj samo zato što su ih dobili besplatno, a ne jer su zaista zadovoljni. Primjerice poznati influencer Jeffery Star, koji isprobava i recenzira kozmetičke proizvode, javno je priznao da su mu neki brendovi nudili čak 165.000 dolara da bi isprobavao njihove proizvode.

Dok se i u Hrvatskoj ne počne više voditi briga o prikrivenom oglašavanju u novim medijima, ostaje nam da sami zaključimo tko nam nudi zanimljiv i koristan sadržaj, a tko reklamu. Naravno možemo i sami kazniti takve koji nas dovode u zabludu i više ne pratiti njihove sadržaje. /Lorena Benčak, 7.b; fotografije preuzete s interenta/

Mladi sve više vremena provode s medijima, pogotovo novim medijima, a mnogi se ne  znaju kritički odnositi prema sadržajima koje konzumiraju i ne znaju kako mediji funkcioniraju. Zato smo odlučili da mediji budu naša glavna tema. Ove školske  godine, o medijima i njihovim zakonitostima i odnosu mladih prema medijima, pisat ćemo više nego prije i zbog našeg Erasmus+  KA 229 projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

Must Read

Zanimljive činjenice o prijestupnoj godini

Jedna godina traje 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi. Tih dodatnih 5 sati, o kojima ljudi često ne razgovaraju, zapravo...

Programiranje za djecu – nova vrsta pismenosti u 21. stoljeću

Termin računalno programiranje  često se koristi kada govorimo o programiranju, skriptiranju i kodiranju. To je proces dizajniranja, pisanja i testiranja različitih izvornih kodova. Izvorni kod...

Proizvođačima lažnih vijesti o Corona virusu najvažniji cilj je zarada

Postoje specijalizirane web stranice s lažnim vijestima - neke mjesečno zarade 10.000 - 40.000 € preko reklama

Lara i Iva Trušček ipak uspjele napraviti snjegoviće

Jučer smo pisali da snijega nema dovoljno za napraviti snjegovića, ali demantirala nas je učenica Lara Trušček koja nam je...

Za snjegoviće ga nama dovoljno

Ne baš uobičajeno miješanje godišnjih doba jučer i danas zabijelilo je i naš kraj. Voćke, cvijeće i sve drugo prekrio je tanki...