Home O nama Naš Fran Košutić bio na karnevalu u Veneciji prije zabrane zbog...

Naš Fran Košutić bio na karnevalu u Veneciji prije zabrane zbog Corona virusa

Naš razredni kolega Fran Košutić bio je na čuvenom karnevalu u Veneciji, ali protekle subote 15. veljače, dok je to još bilo moguće, odnosno prije nego što je karneval zabranjen zbog Corona virusa.

Fran Košutić u Veneciji 15. veljače, 2020.

-Bilo je baš divno. Sestra Božica i ja šetali smo ulicama Venecije zajedno s brojnim turistima i maškaram odjevenim u različite kostime. Njihove maškare su građani Venecije odjeveni uglavnom odjeću koja liči na odjeću plemstva iz prethodnih stoljeća. Npr. žene nose raskošne dugačke haljine, a muškarci često imaju frakove i  šešire.  Neke maškare nose na licima tradicionalne venecijanske maske, a neki imaju samo iscrtano lice – rekao nam je Fran. Dodao je da su mu se najviše svidjeli ljudi koji su nosili maske čuvenog Pinnochia, lika iz romana autora Carla Collodija. Fran nije mogao odoljeti pa je jednu tradicionalnu masku kupio kao suvenir.

Cijela Venecija mu se jako svidjela, a pogotovo trg Sv. Marka i kanali koji presijecaju grad. – Kanalima se može voziti gondlama, ali nije mi se svidjelo što su vožnje jako skupe. Pola sata vožnje po osobi košta čak 80 eura – rekao nam je Fran. Ispričao nam je da je idući dan posjetio i Veronu.  – Verone ću se sjećati po ogromnoj areni. Vodič nam je rekao da postoji samo još jedna veća arena na svijetu. Ispričao nam je da su se nekad u rimsko doba u toj areni borili gladijatori. Posjetili smo i spomenik Juliji, liku iz Shakespearovog romana Romeo i Julija – rekao nam je Fran. Prisjetio se i da je u čast Romeu i Juliji pred veronskom arenom vidio i skulpturu srca također posvećenom čuvenom zaljubljenom paru.

Doznali smo i da mu se u Italiji svidjela i njihova tradicionalna pizza čije je tijesto puno tanje nego kod nas.  Imao je priliku jesti i špagete, također tradicionalnu talijansku hranu, a otkrio nam je i da je imao problema s načinom konzumacije tih špageta.  – Kod njih se kao pribor za špagete servira žlica i vilica. Žlica služi kako bi pomogla u namatanju špageta na vilicu, a to namatanje bih trebao još dosta vježbati – našalio se Fran. /Lara Trušček, 5. b; foto: Božica Košutić/

Fran Košutić pred arenom u Veroni -16. 2. 2020.

Must Read