HomePovećaloTikTokom se širi vrlo opasan challenge zbog kojeg djeca završavaju u bolnici

TikTokom se širi vrlo opasan challenge zbog kojeg djeca završavaju u bolnici

Izazovi i prenkovi vloggerima donose zaradu – zapitajmo se što donose nama

Nedavno smo pisali o aplikaciji TikTok i spomenuli da su na toj aplikaciji izrazito popularni challengei (izazovi) i da ima najviše plesnih. No, odnedavno se tom aplikacijom širi jedan izrazito opasan challenge zbog kojeg djeca završavaju u bolnici zbog povreda glave i gubitka svijesti. Prema pisanju portala telegram.hr  u svijetu su prijavljene brojne ozljede djece koja su zbog tog izazova završila u bolnici. Samo je u Njemačkoj je 14 ozlijeđenih završilo u bolnici.

 Taj je challenge na engleskom nazvan Skull-Breaker Challenge, a kod nas su ga nazvali izazovom slomljene lubanje. Izazov su pokrenuli mladi iz Južne Amerike, a izvodi se tako da  dvoje djece istovremeno skaču uvis, a onom koji je smješten u sredini podmeću noge dok se on uključi u skakanje. Osoba u sredini tada pada. Naravno to se radi pred kamerama, kao i u posljednje vrijeme također popularan Cutting challange, tokom kojeg mladi jedni druge potiču na sječenje tijela nožem ili žiletom. Poslije se snimak postavlja na aplikaciju TikTok ne bi li se dobilo što više pregleda i popularnosti na internetu. Pri tom sudionici challengea ne razmišljaju da možda iako u tom trenutku nisu razbili glavu, mogu imati naknadne posljedice zbog udarca glavom. Dio zajednice na TikToku usprotivio se takvim izazovima i pripremili su kampanju protiv takvih izazova.

U nekim prenkovima se  pije mokraća i voda iz zahodske školjke

Izvor: Portal Srednja.hr; Izvor naslovne fotografije: RTL

U našoj školi nitko nije pokušao snimiti takav challange, a ovom prilikom pozivamo i sve naše učenike da dobro promisle treba li i gledati takve challange. Također ih pozivamo da razmisle i o prenkovima (podvalama) koje gledaju. Gledanje prenkova popularnih vloggera među učenicima naše škole jako je  in. Među tim popularnim prenkovima su i neki poput ispijanja vode iz zahodske školjke, konzumiranja mokraće ili prikazivanje onog što slavni vlogger radi kad ne ide u školu. Na izostanak iz škole, tvrdi taj vlogger, nagovorila ga je njegova publika.

Popularni su i vloggovi u kojima se vloggeri hvale kako su zbog izvođenja prenka završili u bolnici. Gledaju se i različiti prenkovi u kojima vloggeri žele izazvati strah kod gledatelja. Vloggeri na gledanje takvih sadržaja publiku mame i naslovima poput – “Krvavi prank : snimanje iz pakla” ili “Krvava osveta”.  Ima i videa u kojima se vloggeri moraju kretati zavezanih očiju kako bi se izložili raznim opasnostima ili onih u kojima provociraju ljude po ulicama. Ima i onih u kojima su u prenkove i izazove uključeni alkohol i opijanja.

Nema gluposti koje vloggeri ne bi napravili za što veću popularnost na internetu. Njima ta popularnost donosi novac, a zapitajmo se što donosi nama i na što smo potrošili svoje vrijeme? /Petra Kušec, 6. b; fotografije preuzete s interneta/

Izvor: Tportal

Mladi sve više vremena provode s medijima, pogotovo novim medijima, a mnogi se ne znaju kritički odnositi prema sadržajima koje konzumiraju i ne znaju kako mediji funkcioniraju. Zato smo odlučili da mediji budu naša glavna tema. Ove školske godine, o medijima i njihovim zakonitostima i odnosu mladih prema medijima, pišemo više nego prije i zbog našeg Erasmus+ KA 229 projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

Must Read