Home Gost urednik Španjolska nogometna liga

Španjolska nogometna liga

Santander liga (prva liga)

Prva nogometna liga u Španjoljskoj, poznata kao Santander liga zbog svog sponzora, a službeno joj je ime Campeonato Nacional de Liga de Primera División (Državno prvenstvo prve lige).  To je najvažnija muška kategorija u ligaškom sustavu u Španjolskoj i glavno klupsko natjecanje u ovoj zemlji. Liga de Fútbol Profesional – LFP (Profesionalna nogometna liga) od 1984., a prethodnik joj je Real Federación Española de Fútbol – RFEF (Kraljevska španjolska nogometna). RFEF liga igrala se od sezone 1928./1929., a prekinuta je između  1936. do 1939. godine, zbog građanskog rata.

Smartbank liga (druga liga)
Druga nogometna liga poznata kao Campeonato Nacional de Liga de Segunda División  (Nacionalno prvenstvo druge lige ili LaLiga Smartbank). To je druga kategorija u španjolskom ligaškom sistemu.   Ustanovljena je u sezoni 1928./29., zajedno s prvom ligom. Od 1984. organizira je LFP (Profesionalna nogometna liga).

Druga B liga
Državno prvenstvo B druge lige, treća je kategorija španjolske nogometne lige. Uvedena je 1977. kao srednja kategorija između druge i treće lige. Ovu ligu organizira RFEF-u. Njen je status poluprofesionalan, i uprkos tome što nije integriran u LFP (Profesionalna nogometna liga), velika većina klubova ima profesionalnu organizaciju. Apsolutni prvak  u sezoni 2018./19. je  klub je C.F. Fuenlabrada.  Sada je ovaj klub u Drugoj ligi.

Treća liga
Ova je liga četvrta kategorija u španjolskoj nogometnoj ligi od 1977. Trenutno je  ova liga ispod Druge B lige i iznad regionalnih natjecanja, zbog čega se smatra zadnjom nacionalnom kategorijom u španjolskoj ligi. Međutim, iako djeluje kao regionalno natjecanje, istina je, završnica lige na kraju sezone ima nacionalni značaj jer  najbolji klub odlazi u Drugu B ligu. Ova liga oformljena  je u sezoni 1929./30. i  nije profesionalna liga.

Klubovi druge B i treće lige natječu se na ovom natjecanju jednom godišnje jer nisu dobili priliku igrati u Copa del Reyu (Kraljevskom kupu) ili su eliminirani u prvom kolu. U ovom se kupu natječu i pomoćni sastavi, ako ne igra njihov prvi tim.

Igra se u dva kruga kvalifikacija, uključujući i posljednje kolo. Odvija se u dvije faze: prva je regionalna, a u drugoj sudjeluju pobjednici svake regije s eliminiranim timovima u prvom kolu Copa Del Rey i pobjednikom  prošle sezone.

Tim koji je više puta osvajao La Copa RFEF (RFEF kup) je CD Puertollano, kojem je to uspjelo 3 puta  (1994., 2006. i 2011.). Dva puta osvajači kupa bili su CD Ourense (2008. i 2014.), Pontevedra CF (2007. i 2018.) i Real Jaén CF 2009. i još jedan 1952., u začetku ovog natjecanja. SD Lemona je bila je vicešampion u 2 navrata (2011. i 2012.).

Aktualni prvak u sezoni 2018. – 19. je CD Mirandés, pobjednik (5-2) protiv UE Cornellà. Hoće li biti i prvak 26. izdanja ovog turnira?

Autori: DAVID ABENÓJAR GARCÍA-MORENO

              ALEJANDRO ESPINOSA SOBRINO

Prevela : LUCIA INES QUIRALTE

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu Calatrava times

Must Read