Home Glavna tema U odnosu na škole iz 5 zemalja, naši učenici najmanje su zlostavljani...

U odnosu na škole iz 5 zemalja, naši učenici najmanje su zlostavljani putem interneta

Da su zlostavljani izjasnilo se 18,1 posto anketiranih učenika naše škole, a 9,7 posto priznalo je da zlostavljaju druge

Učenika koji se osjećaju zlostavljano zbog neke poruke ili sadržaja koje su dobili putem poruka ili društvenih mreža ima i u našoj školi. To je pokazala anketa koju smo proveli u sklopu eTwinning projekta S.O.S. (“Strengthen Online Security” – “Jačanje online sigurnosti”) zajedno s učenicima iz škola u Finskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Španjolskoj. U jučerašnjem tekstu, s kojim smo započeli analizu ove ankete, napomenuli smo da je anketa u našoj školi provedena u 5. a, 6. a, 7. a i 8. a, a anketirano  je ukupno 73 učenika.

Fotografija preuzeta s portala Medijska pismenost

Prema odgovorima naših učenika njih 18,1% osjećalo se jednom, ponekad ili često zlostavljano. No, zabrinjavajuće je to što je samo 30 posto zlostavljanih nekom priznalo da ima problema i potražilo pomoć. Kad se postotak o broju zlostavljanih usporedi s ostalima, ispada da je zlostavljanja kod nas manje nego u ostalim partnerskim državama. No, taj podatak možda važi samo za našu školu jer je prvim nacionalnim istraživanjem o sigurnosti djece na internetu, provedenim 2017. unutar projekta EU kids Online, utvrđeno da je ” u proteklih godinu dana više od pola djece u dobi od 9 do 17 godina primilo je povređujuću ili neprimjerenu poruku.”  Od naših partnera u projektu najviše se zlostavljano osjećaju Poljaci. Njih 42,8 % navelo je da se osjećaju zlostavljano, a slijede Finci gdje je to navelo 41,6 % učenika.

Jesi li se ikad osjećao zlostavljano zbog neke poruke ili slike koju si primio?

Finska 41,6 %
Hrvatska 18,1
Poljska 42,8
Portugal 33.1
Rumunjska 29,1
Španjolska 21,4

I među našim učenicima ima onih koji i sami šalju zlonamjerne poruke, ali i tu samo na začelju. Samo 9,7% učenika napomenulo je da je jednom ili više puta nekog namjerno povrijedilo. Najviše druge vrijeđaju učenici iz Poljske, njih 48,8% te učenici iz Finske njih 26 %.

Jesi li ikada namjerno nekome poslao zlonamjernu ili uvredljivu poruku ili sliku?

Finska 26 %
Hrvatska 9,7
Poljska 48,8
Portugal 12,7
Rumunjska 22,1
Španjolska 11,8

No, dok smo po vrijeđanju drugih na začelju, prvi smo po susretanju uživo s osobama koje smo upoznali na internetu. To najmanje čine učenici iz Poljske, samo njih 33,3%. Čak, 78,9 % naših učenika je napisalo da se uživo srelo s osobom koju su upoznali na internetu.  Učenike smo u anketi pitali i koga su upoznali. Srećom većina ih se izjasnila da su to bili dječak ili djevojčica koje prije nisu znali ili pak učenici iz škole  koje prije nisu poznavali. No, 6,7%, (odnosno 2 učenika od ukupno 73 anketirana) izjavilo je da su uživo upoznali odraslu osobu. Još jedino Finski učenici, njih 4,8 %, susreli su se  uživo s odraslom osobom koju su upoznali na internetu. U ostalim školama to nije učinio niti jedan učenik što je pohvalno jer se upravo kod susreta s nepoznatim odraslim osobama mogu desiti nepoželjni  događaji o kojima se često piše i u hrvatskim medijima.

Jesi li ikada prijatelja s interneta kasnije upoznao uživo?

Finska 35,1 %
Hrvatska 78,9
Poljska 33,3
Portugal 50
Rumunjska 40,4
Španjolska 72,4

Koga si upoznao? (ako si upoznao više od jedne osobe odgovori za onu koju si zadnjeu upoznao). Odgovori u tabeli odnose se na odraslu osobu koju su sreli uživo nakon druženja putem interneta.

Finska 4,8 %
Hrvatska 6,7
Poljska Ne
Portugal Ne
Rumunjska Ne
Španjolska Ne

U ovoj međunarodnoj anketi naši učenici odgovarali su i na pitanje jesu li ikad primili sliku, video ili link na neki drugi sadržaj zbog kojih su se osjećali neugodno. Naši učenici su na predzadnjem mjestu jer je samo njih 22 posto odgovorilo pozitivno na to pitanje. Najmanje problema imaju učenici u Portugalu. Samo 20 % portugalskih učenika primilo je sadržaj zbog kojeg su se osjećali neugodno, a najviše takvih problema imali su finski učenici. Njih 40,5 % ustvrdilo je da su se osjećali neugodno zbog neke slike, videa ili linka koji im je poslan.

Učenicima je postavljeno i pitanje što ih je uznemirilo. Neki naši učenici odgovorili su da su to bili ružni komentari, a neki su spomenuli su i da su im slani pornografski sadržaji.

Jesi li ikad primi sliku, video, link ili neki drugi sadržaj zbog kojih si se osjećao neugodno?

Finska 40,5 %
Hrvatska 22
Poljska 35,7
Portugal 20
Rumunjska 44,2
Španjolska 25

Iz rezultata ove ankete moglo bi se zaključiti da u svim partnerskim školama treba posvetiti više vremena pitanjima sigurnosti na internetu jer situacija ni u jednoj školi nije zadovoljavajuća. /Lorena Benčak, 7.b; fotografije preuzete s interneta i eTwinning ankete/

Mladi sve više vremena provode s medijima, pogotovo novim medijima, a mnogi se ne znaju kritički odnositi prema sadržajima koje konzumiraju i ne znaju kako mediji funkcioniraju. Zato smo odlučili da mediji budu naša glavna tema. Ove školske godine, o medijima i njihovim zakonitostima i odnosu mladih prema medijima, pišemo više nego prije i zbog našeg Erasmus+ KA 229 projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

Must Read