Home Gost urednik Jeste li znali da....?

Jeste li znali da….?

Jeste li znali da…?

Danas je internet postao naša svakodnevica. Procjenjuje se da ljudi provode približno 7 sati dnevno na internetu. Međutim, možemo li išta naučiti s interneta, a da nam pritom nije dosadno?

Ovdje se nalazi 10 zabavnih činjenica koje će obogatiti vaše znanje na zanimljiv način.

1. Jeste li znali da su Sjeverna Korea i Kuba jedine države u kojima  ne možete kupiti Coca-Colu?

Bez obzira kuda idete, utješno je znati da možete uvijek uživati u Coca-Coli. Ustvari gotovo svugdje. Iako se ovo piće prodaje praktički posvuda, još uvijek nije službeno stiglo u Sjevernu Koreju ili Kubu, javlja BBC reports. To je zato što  SAD godinama zabranjuje tvrtkama iz svoje zemlje trgovinu s Sjevernom Korejom i Kubom. (Takva se zabrana naziva trgovački embargo.)

2. Jeste li znali da bi  cijela populacija svijeta mogla stati u grad Los Angeles?

Na svijetu ima  više od 7,5 milijardi i taj se broj čini ogroman. No, ako bi svaki čovjek stao jedan pored drugog, svi bi, kako to navodi  National Geographic, mogli stati unutar 500 četvornih kilometara koliko iznosi površina Los Angelesa.

3. Jeste li znali da se svake sekunde u danu rode četiri bebe?

Svake sekunde svjetska populacija veća je za četiri nove bebe. Pozabavite li se malo matematikom otkrit ćete da se svake minute  rodi 250 beba, 15.000 na sat i 360.000 dnevno. Godišnje se prema podacima objavljenim na   Ecology Global Network na Zemlji rodi oko 131,4 milijuna beba.

4. Jeste li znali da je Muhamed najpopularnije ime na svijetu?

Uz Johna, Jamesa, Mariju i Jane – smatra se da je Muhammad najpopularnije ime na svijetu. Independent piše da ovo ime ima  oko 150 milijuna muškaraca i dječaka širom svijeta. Popularnost ovog imena utemeljena je na muslimanskoj  tradiciji da se prvorođenom sinu daje ime po ovom islamskom proroku.  

5. Jeste li znali da postoji web stranica koja prati porast broja stanovnika u svijetu u  stvarnom vremenu?

Procjenjuje se da je u 2019. na svijetu živjelo više od 7,7 milijardi ljudi. Ukoliko želite pratiti  rast stanovništva  u stvarnom vremenu, možete  kliknuti na World Population Clock. Tamo se neprestano prikazuju novi podaci o broju rođenih i umrlih.  Na toj web stranici također su dostupni i podaci o trenutnom broju stanovnika različitih zemalja,  uključujući Kinu (1.420.000.000), Indiju (1.368.000.000) i Sjedinjene Države (329.000.000).

6. Jeste li znali da samo dvije države na svijetu imaju ljubičastu boju na svojim zastavama?

Zastava Nikaragve Nicaragua flag ima dugu u sredini koja uključuje i ljubičastu boju. Na zastavi Dominikanske republike  Dominica flag nalazi se slika papiga Shiseru, ptice s ljubičastim perjem. Spomenuti elementi na zastavama zaslužni su što jedino ove dvije zemlje na svijetu imaju ljubičastu boju na svojim zastavama.

7. Jeste li znali da je Tokio najveći grad na svijetu s 37 milijuna ljudi?

Tokio je veliki grad – ne samo po japanskim standardima, već i u usporedbi s drugim gradovima širom svijeta. Ukoliko se kao mjerilo uzima broj stanovnika, Tokyo je najveći grad jer u njemu živi 37 milijuna ljudi, prenosi Reuters. Sljedeći najveći gradovi su  Delhi u Indiji  (29 milijuna stanovnika) i Šangaj u Kini (26 milijuna stanovnika).

8. Jeste li znali da je slika Mona Lise Mona Lisa’s painting nekoliko godina bila smještena u spavaćoj sobi Napoleona Bonapartea?

9. Jeste li znali da španjolska riječ esposasznači i “lisice” i “supruge”?

10. Jeste li znali da se srednji prst Galileo Galilei’s middle finger Galilea Galilea čuva u Muzeju znanosti u Firenci?

Autor: A. Ilievska (9-5 razred)

Fotografije preuzete s interneta

Originalni članak objavljen je u digitalnom školskom listu in-formator

Must Read

Oprez – pojavila se nova verzija opasne igre Plavi kit, zove se Jonathan Galindo

Nakon opsanih igrica Plavi kit i Momo nedavno se pojavila slična, također vrlo opasna igrica. Zove se Jonathan Galindo. Kao i njeni...

Što djeca kažu o lažnim vijestima

Istraživanje je u  travnju provela organizacija Save the Children Romania Globalna pandemija uzrokovana novim virusom Covid 19 dovela...

Na rastanku četvrtaša i učiteljice Marine Golec bilo i suza

Bilo je svakakvih situacija u ove protekle 4 godine, ali zapamtite da vas sve volim i da vam želim sve najbolje. Želim...

Ovogodišnja generacija osmaša ipak održala tradiciju i tiskala majice

Unatoč posve drugačijoj školskoj godini od ostalih, neke tradicije ipak su se održale. Nakon nedavnog susreta zbog upisa, danas zadnjeg dana nastave...

Facebook zna sve o vama

Facebook zna sve o vama Na primjeru kampanje za  videoigru, Watch Dogs, nenamjerno je otkriveno u kojoj su mjeri...