Home Riječi Brajica - omogućuje "čitanje" prstima

Brajica – omogućuje “čitanje” prstima

Izum francuskog 16-godišnjaka

Slijepe osobe isto mogu čitati, ali na malo drugačiji način nego mi. Oni ustvari čitaju prstima, a to im omogućuje specijalno reljefno (ispupčeno) pismo koje se zove Braillevo pismo ili brajica kako je češće zovemo u Hrvatskoj. Za izum ovog pisma zaslužan je  Francuz Louis Braille (1809.- 1852.)  koji je ovo pismo izumio kad je imao samo 16 godina, a usavršavao ga je još naredne 4 godine.

Fotografija preuzeta s Britannica.com

Braille je i sam bio slijep od pete  godine, a oslijepio je dok ga je šilo, kojim je bušio komadić kože, pogodilo u oko.  Prema pisanju portala Čitaj.knjigu  kasnije kad je usavršavao svoje pismo sjetilo se šila i njime je počeo “ispupčavati” rupice.

Nekad se brajica pisala pomoću tablice i šila, a kasnije je izumljen i mehanički pa zatim i električni pisaći stroj za pisanje brajice. Danas se brajicom može pisati i pomoću osobnog računala.

U Hrvatskoj se samo dio djece školuje u redovnim školama, a većina  njih u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek. U toj školi imaju i vlastitu tiskaru koja izdaje udžbenike na brajici. Knjige na brajici tiskaju se  i u tiskari Hrvatskog  saveza za slijepe. Oni su osnovali tiskaru na brajici još od 1969.

Brajicom napisano ime i prezime njenog izumitelja fotografija preuzeta s Wikipedia.org

Braillevo pismo proširilo se do kraja 19. stoljeća u europskim školama, a u SAD-u ga koriste od 1916. Već Spomenuti portal Čitaj.knjigu  piše i da se smatra da u SAD-u imao oko 85.000 slijepe djece te da njih 90 posto čita brajicu i da su zaposleni.

Na web stranici  Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek piše da se “za tvorbu znakova brajice koristi se šest točkica (šestotočka) pomoću kojih se mogu napraviti 63 znaka i razmak”. Oni navode i da se “šestotočka se sastoji od dvije okomice – lijeve i desne. U lijevoj okomici, gledano odozgo prema dolje, su točkice 1, 2 i 3, a u desnoj okomici točkice 4, 5, i 6.”

Savladati čitanje i pisanje brajice nije baš jednostavno, a kažu da je najjednostavnije kad se započinje s učenjem brajice već u osnovnoj školi. Oni koji su dobro svladali čitanje brajice, mogu čitati jednako brzo kao što mi očima čitamo standardni tisak. /Ivona Siladi, 6.b; fotografije preuzete s interneta/

Must Read

Četvrtaši izradili vlastita kazališta

Učiteljica Golec: Nije jednostavno, ali funkcionira i učenici i roditelji se trude Jest da je sve drukčije, ali ...

Lektire možemo i slušati – na Meduzi ih potražite u obliku radioigri

Nekidan smo pisali o mogućnostima čitanja e-lektire, a danas je iz Agencije za odgoj i obrazovanje stigla obavijest o još jednoj zanimljivoj...

Vrh kosog tornja u Pisi nagnut je 4 metara u odnosu na temelje

Znatno više ukošen je toranj u Abu Dhabiju, ali on je tako namjerno projektiran Toranj Capital Gate u...

Dubrovnik prvi u svijetu organizirao karantene radi izolacije zaraženih

Izolacija sumnjivih na zaraznu bolest dobila je ime po duljini izdvajanja - 40 dana, "quarantina" na talijanskom Otkako je...

Na internetu dostupna 84 lektira djela

Uz Carnetove e-lektire nešto hrvatskih dječjih knjiga i slikovnica dostupno je i u međunarodnoj digitalnoj knjižnici Childrenslibrary.org Knjige...