Home Eko Neobičnom metodom utvrđen broj medvjeda u Hrvatskoj i Sloveniji

Neobičnom metodom utvrđen broj medvjeda u Hrvatskoj i Sloveniji

U utvrđivanju broja medvjeda pomagalo oko 1000 lovaca, šumara i drugih ljubitelja prirode

Nedavno sam na našem Klinčeku pročitala članak o oslobađanju medvjeda iz privatnog zatočeništva i to me motiviralo da pronađem podatak koliko medvjeda u Hrvatskoj živi u prirodi.

Fotografija preuzeta s Priroda.hr – autor Goran Šafarek

Odgovor sam pronašla vrlo brzo ukucavši u Google  tražilicu riječi “broj medvjeda u Hrvatskoj”. Već na prvom mjestu među ponuđenim člancima pojavio se odgovor na moje pitanje. Dakle, u članku na web stranici veterina.com otkrila sam  podatak da  je na području Hrvatske tijekom 2015. bilo između 793 i 937 medvjeda. Utvrđeno je i da u populaciji medvjeda u Hrvatskoj ima  58.2% ženki  i 41.8% mužjaka.

Nastavila sam čitati i dalje i otkrila meni neobičnu informaciju da su znanstvenici do procjene broja smeđih medvjeda došli analizom izmeta medvjeda. Procjena, za koju kažu da je prva znanstveno utemeljena procjena brojnosti smeđih medvjeda u Hrvatskoj, provedena je u sklopu projekta DINALP BEAR na teritoriju Hrvatske i Slovenije.

Fotografija preuzeta s Večenji.hr

Da bi uspjeli izvršiti genetička istraživanja uzoraka izmeta, organizatori projekta uključili su u akciju oko tisuću volontera. To su uglavnom bili šumari i lovci, a pomagali su i drugi ljubitelji prirode.  Oni su od rujna do prosinca 2015. prikupili 4687 uzoraka medvjeđeg izmeta s oko 20.000 km2.

Uzorci su analizirani na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani. U spomenutom članku piše i da je u Sloveniji 2015. živjelo između 599 i 711 smeđih medvjeda. /Petra Kušec, 6. b; fotografije preuzete s intenreta/

Fotografija preuzeta s Prijatelji-životinja.hr

Must Read