HomePovećaloNema škole za vlogere, ali za uspješano vloganje potrebno je puno različitih...

Nema škole za vlogere, ali za uspješano vloganje potrebno je puno različitih znanja

Da bi se živjelo od vloganja treba imati minimalno 100.000 pretplatnika

Prije nekoliko dana pisali smo o najplaćenijim Youtuberima. Tada smo spomenuli i da se od vloganja može živjeti i da je to nekim ljudima, a i djeci postalo zanimanje. U međuvremenu smo na internetu pročitali i da sve više djece u istraživanjima o budućim zanimanjima ističu da bi željeli biti vlogeri. Na miss7mama.24sata.hr pročitali smo o istraživanju provedenom u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kini na uzorku od 3000 djece, u dobi od 8 do 12 godina, i 326 roditelja.

Fotografija preuzeta s nasveti-vlog

Rezultati tog istraživanja pokazali su da  čak trećina djece istaknula da žele biti vlogeri. To je bilo zanimanje br. 1 među djecom anketiranom u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je najviše malih Kineza istaknulo da bi željeli biti astronauti. 

Međutim iako je vloganje postalo zanimanje za to zanimanje nema konkretne škole, ali kako to piše platforma za zapošljavanje adorio.hr za to zanimanje ipak trebaju određena znanja. Navode da treba imati znanja za snimanje i uređivanje videa te iskustvo s radom u potrebnim softwerima. Također treba biti kreativan, imati originalne ideje, samopouzdanje, ali i biti organiziran, uporan i spreman na naporan rad jer  za izradu nekoliko minuta dobrog videa potrebno je puno  radnih sati.

Ukoliko se želi pridobiti međunarodnu publika treba vlogove raditi na engleskom što znači i da osim hrvatskog treba  dobro znati i engleski jezik. Kako bi uspjeli doprijeti do većeg broja pretplatnika i oglašivača potrebna su i znanja iz marketinga. Na već spomenutoj platformi za zapošljavanje piše i da se živjeti od vloganja može s minimalno 100.000 pretplatnika.

Dakle, ne može baš svatko biti uspješan vloger i zarađivati vloganjem milijune na YouTubeu i sličnim platformama. Međutim, valja znati i da vlogeri koji žive od izrade vlogova ne rade sami već uglavnom imaju cijele timove iza sebe. Jedan od takvih je i prošlogodišnji najplaćeniji Youtber. On je osmogodišnjak Ryan Kaji i od samih početaka (počeo je objavljivati za Youtube s 4 godine) s njim su radili roditelji, s sada u timu ima i brojne profesionalce. /Lea Harča, 7.b; fotografije preuzete s interneta/

Fotograija preuzeta sa – Softpedia.com

!– wp:paragraph {“textColor”:”very-light-gray”,”backgroundColor”:”very-dark-gray”,”customFontSize”:18} –>

Mladi sve više vremena provode s medijima, pogotovo novim medijima, a mnogi se ne znaju kritički odnositi prema sadržajima koje konzumiraju i ne znaju kako mediji funkcioniraju. Zato smo odlučili da mediji budu naša glavna tema. Ove školske godine, o medijima i njihovim zakonitostima i odnosu mladih prema medijima, pišemo više nego prije i zbog našeg Erasmus+ KA 229 projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

Must Read