Home Eko Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja...

Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja “vode bitku”

Bruno, Mrki i Ben zatočeni su u Korenici

Prošli petak radi snimanja našeg novog filma posjetili smo zagrebačku Udrugu Prijatelji životinja, ali raspričali smo se i o drugim temama. Tako smo doznali i da Udruga već nekoliko godina u suradnji s organizacijom FOUR PAWS “vodi bitku” za oslobađanje medvjeda iz privatnog zatočeništva.

Početkom prosinca uspjelo im je u utočište za medvjede u Kuterevu prebaciti 40-godišnjeg medvjeda Brunu. Taj je medvjed prema riječima Luke Omana, predsjednika Udruge Prijatelji životinja preko 30 godina patio je kod obitelji Rimac u Cerni. Bruno je prije preseljenja bio je u vrlo lošem stanju i vidljivo pothranjen. Uspješno su “oslobodili” i 20 godišnju medvjedicu Suzanu. Ona je godinama bila zatočena u neprikladnom prostoru kod obitelji Bizik u Markovcu Našičkom. Zahvaljujući organizaciji FOUR PAWS i Udruzi Orijatelja životinja prebačena je u odgovarajuće prebivalište,  u DANCING BEARS PARK Belitsa u Bugarskoj.

Izvor: web stranica Prijatelji životinja

Ipak, bitka za spašavanje medvjeda iz privatnog zatočeništva nije gotova, iako je prema Zakonu o zaštiti životinja propisano da se medvjedi u privatnom zatočeništvu, osim onih u zoološkim vrtovima i skloništima registriranima pri Ministarstvu poljoprivrede, moraju smjestiti u utočišta do 31. prosinca 2018. Naime, Oman ističe da su još tri medvjeda, Bruno, Mrki i Ben u privatnom zatočeništvu. – Bruno i Mrki nalaze se kod Željka Oreškovića Macole u Korenici, a Ben je kod obitelji obitelji Milec u Ruščici – kaže Oman i dodaje da će  Udruga i dalje nastaviti “voditi bitku” za njihovo oslobođenje.

Izvor: web stranica Prijatelji životinja

Članovi Udruge Prijatelji životinja smatraju da Hrvatskoj ne treba zgražanje turista koji zatiču zatočene medvjede pred restoranom i uz prometnice. – Kroz ovaj projekt Hrvatska može pokazati da je dosljedna u provođenju svojih zakona, da je civilizirana zemlja koja ne podržava eksploataciju medvjeda zbog privatnih interesa –  ističe Oman. /Luka Šok, 7.a; foto: S.L. i preuzeto s interneta/

Luka Šok – u Udruzi Prijatelji životinja

Must Read