Home Gost urednik U talijanskoj školi Bertolotti školsku godinu počinju trodnevnim boravkom u Alpama i...

U talijanskoj školi Bertolotti školsku godinu počinju trodnevnim boravkom u Alpama i to bez mobitela

Osim tekstova naših Erasmus+ partnera u ovoj ćemo rubrici povremeno objavljivati i novinarske radove naših eTwinning partnera koji su nam se pridružili u sklopu projekta “Young yournalist of today, responsible citizens of tomorrow”. Tekst u nastavku je rad učenica iz škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u provinciji Brescia.

Svakog rujna učenici naše škole (srednja škola na sjeveru Italije u gradu Gavardo u provinciji Brescia) započinju novu školsku godinu na poseban način. Svi odlazimo tri dana  na školsko putovanje u planine. To je vrlo  lijepo iskustvo, ali i vrlo naporno. Sve se odvija usred Alpa. Na predivnom mjestu u šumi,  učenici i nastavnici borave u malim drvenim kućicama. Daleko od “svijeta” i bez internetske veze i mobitela.  U  ovom predivnom krajoliku, dva voditelja  pomažu  učiteljima u organiziranju različitih  zanimljivih aktivnosti.

Izlet započinje dugom šetnjom po planinama do odredišta gdje boravimo tri dana.  Zatim slijede orijentacijske aktivnosti i igre. Cilj školskog izleta je bolje se upoznati, sprijateljiti se i napraviti knjigu uspomena s fotografijama i utiscima.

Stvarno je sjajno otkriti pravi karakter školskih kolega i učitelja. Neki su u školi  dosadni i teško ih je zamisliti kao obične ljude koji  žive normalnim životom; a na izletu uvidimo da su dragi i razumni.

Doručak, ručak i večera su u kantini, učitelji i učenici dijele sve. Zvuči čudno, ali je super.

Svako jutro nakon doručka svi se sudionici sastaju usred kampa, a dvojica vođa objašnjavaju što će se raditi tijekom dana. Planirano je nekoliko aktivnosti: duge šetnje planinama, hodanje bosih nogu u hladnoj vodi potoka, gledanje vodopada, slušanje orla i pisanje o našim osjećajima.

Kraj dana je i uzbudljiv. U malim kućicama,  usred šume skupine učenika s učiteljima  odlaze spavati. To je isto važan je trenutak jer se tada mogu podijeliti iskustva doživljena tijekom dana, razgovarati o različitim temama, igrati se i smijati. Nakon tri prekrasna dana zaboravite na mobilne telefone i tehnologiju. Tada shvaćate da ti predmeti nisu toliko važni u svakodnevnom životu jer možete razgovarati s prijateljima. Možete osjetiti njihovu podršku, bliži ste ljudima,  i to je  fantastično.

Posljednje noći u kampu svi učenici, učitelji i voditelji susreću se oko velike vatre. Tada pričamo što smo naučili tijekom izleta. To su trenutci puni emocija. Ovo je izvrstan način započinjana nove školske godine. Škola nije toliko dosadna i može biti i predivna. /Laura Vezzoni, Serena Filisina/

Must Read