Home Gost urednik U talijanskoj školi Bertolotti školsku godinu počinju trodnevnim boravkom u Alpama i...

U talijanskoj školi Bertolotti školsku godinu počinju trodnevnim boravkom u Alpama i to bez mobitela

Osim tekstova naših Erasmus+ partnera u ovoj ćemo rubrici povremeno objavljivati i novinarske radove naših eTwinning partnera koji su nam se pridružili u sklopu projekta “Young yournalist of today, responsible citizens of tomorrow”. Tekst u nastavku je rad učenica iz škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u provinciji Brescia.

Svakog rujna učenici naše škole (srednja škola na sjeveru Italije u gradu Gavardo u provinciji Brescia) započinju novu školsku godinu na poseban način. Svi odlazimo tri dana  na školsko putovanje u planine. To je vrlo  lijepo iskustvo, ali i vrlo naporno. Sve se odvija usred Alpa. Na predivnom mjestu u šumi,  učenici i nastavnici borave u malim drvenim kućicama. Daleko od “svijeta” i bez internetske veze i mobitela.  U  ovom predivnom krajoliku, dva voditelja  pomažu  učiteljima u organiziranju različitih  zanimljivih aktivnosti.

Izlet započinje dugom šetnjom po planinama do odredišta gdje boravimo tri dana.  Zatim slijede orijentacijske aktivnosti i igre. Cilj školskog izleta je bolje se upoznati, sprijateljiti se i napraviti knjigu uspomena s fotografijama i utiscima.

Stvarno je sjajno otkriti pravi karakter školskih kolega i učitelja. Neki su u školi  dosadni i teško ih je zamisliti kao obične ljude koji  žive normalnim životom; a na izletu uvidimo da su dragi i razumni.

Doručak, ručak i večera su u kantini, učitelji i učenici dijele sve. Zvuči čudno, ali je super.

Svako jutro nakon doručka svi se sudionici sastaju usred kampa, a dvojica vođa objašnjavaju što će se raditi tijekom dana. Planirano je nekoliko aktivnosti: duge šetnje planinama, hodanje bosih nogu u hladnoj vodi potoka, gledanje vodopada, slušanje orla i pisanje o našim osjećajima.

Kraj dana je i uzbudljiv. U malim kućicama,  usred šume skupine učenika s učiteljima  odlaze spavati. To je isto važan je trenutak jer se tada mogu podijeliti iskustva doživljena tijekom dana, razgovarati o različitim temama, igrati se i smijati. Nakon tri prekrasna dana zaboravite na mobilne telefone i tehnologiju. Tada shvaćate da ti predmeti nisu toliko važni u svakodnevnom životu jer možete razgovarati s prijateljima. Možete osjetiti njihovu podršku, bliži ste ljudima,  i to je  fantastično.

Posljednje noći u kampu svi učenici, učitelji i voditelji susreću se oko velike vatre. Tada pričamo što smo naučili tijekom izleta. To su trenutci puni emocija. Ovo je izvrstan način započinjana nove školske godine. Škola nije toliko dosadna i može biti i predivna. /Laura Vezzoni, Serena Filisina/

Must Read

Nema škole za vlogere, ali za uspješano vloganje potrebno je puno različitih znanja

Da bi se živjelo od vloganja treba imati minimalno 100.000 pretplatnika Prije nekoliko dana pisali smo...

Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja “vode bitku”

Bruno, Mrki i Ben zatočeni su u Korenici Prošli petak radi snimanja našeg novog filma posjetili smo...

O probemu krivotvorenih proizvoda učili u kazalištu

Još jedan zanimljiv tekst poslali su nam naši eTwinning partneri iz talijanske škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u...

Osmogodišnji YouTuber Rayan Kaji lani zaradio 26 milijuna dolara

Treća na listi najplaćenijih Youtubera je Ruskinja Anastasia Radzinskaya Biti YouTuber  odnosno vloger više nije samo hobi, nekima...

Dvorac Hohensalzburg zaštitni je znak Salzburga – grada čuvenog skladatelja Mozarta

Amadea Bošnjak prisjeća se svog boravka u gradu u kojem radi njen tata Moj tata radi u Slazburgu...