Home Gost urednik Prvi korak k poduzetništvu u našoj školi

Prvi korak k poduzetništvu u našoj školi

Veliki poduzetnici su inovativni vođe, kreativni i neovisni. Koji roditelj ne bi želio da njegova djeca razvijaju takve osobine, čak i ako ne planiraju započeti posao kad odrastu? No, je li moguće taj poduzetnički duh pokrenuti  božićnim darovima? Odgovor je da! Učenici škole “Mihai Eminescua” vođeni od strane roditelja i učitelja, naučili su kako spojiti božićni duh i biti praktičan te naučiti kako zaraditi, upravljati i ulagati svoj novac.

Učenici naše škole prije blagdana oprostili su seu svečanom ozračju. Počevši od 16. prosinca u dvoranama u prizemlju i na prvom katu naše škole organiziran je božićni sajam.

Uključeni roditelji

Solidarnost i emapatiju pokazali su i roditelji, spremno se uključivši u izradu i prodaju proizvoda.  

 -To je bio koristan posao i  ovu gestu napravili smo iz ljubavi prema djeci. Iz godine u godinu proizvodi su zanimljiviji i složeniji, a  djeca su zainteresirana posebno za proizvode koje mogu ručno izrađivati. Za izradu nekih proizvoda potražili smo inspiraciju na internetu. Drago nam je da su mnogi izrađeni od prirodnih ili materijala koji se mogu reciklirati, npr.  žira – rekla je E. C., mama koja je pomogla u organizaciji događaja.

 – Bila je to dobra prilika za  druženje učenika, ali i za osmišljavanje proizvoda, za razvijanje njihovog poduzetničkog duha i iznad svega  za osvještavanje o potrebi pomaganja onima u potrebi. Učenici su radili više od dva mjeseca kako bi pripremili sve ponuđene poizvode. Učili su i kako urediti prodajni prostor i posebno kako  prezentirati i prodati proizvode – rekla je Corina Voicu Popescu, jedna od učiteljica  uključenih u organicaciju božićnog sajama.

 Učenje kroz zabavu

 Mi učenici škole “Mihai Eminescu”, mislimo da je to bila dragocjena prilika da kao zajednica organiziramo tako složen projekt. Zapravo istinsko proizvodno i prodajno poduzeće, s dobro planiranim ciljem ulaganja novca i to za dobrobit svih učenika.  Smatramo da je to bila prekrasna prilika za učenje. Kao školska djeca vidjeli smo kako se naš rad vrednuje i otkrili smo što znači zaraditi novac radeći. Naučili smo da je u našoj moći da ispunimo svoje želje i da je potreban napor da bismo postigli rezultate.

 To je ujedno bila i prava vježba – mi smo bili ti koji su prodavali, izračunavali koji zbroj dobivamo (cijene se odabirane posebno za složenije izračune -2, 3, 5, 8, 10 leja)  i tako smo vježbali neke matematičke vještine. Bili smo oduševljeni otkrivajući kako  su naši mlađi kolege bili praktični i  kako su strastveno pregovarali te nudili popuste za veće kupovine i posebno kad su se hvalili kako su sami nešto napravili.

 Dakle odgovor na početno pitanje iz našeg članka je da su naši  kolege bili uspješni i dokazali da mogu postati pravi poduzetnici.

  Author: Bogdan Păunica; Roxana Cobârlie , 4 A; Photo G.G.

Original članak dostupan je u digitalnom školskom listu r Media Gener@tion na slijedećoj poveznici https://sites.google.com/sceminescu.ro/ziar/implicare-civic%C4%83?authuser=0

Must Read

Naša novinarka Amadea, počela se baviti i plesom

Dio svog slobodnog vremena, naša novinarka Amadea Bošnjak odnedavno provodi učeći plesati.  U plesnu školu Plesnog centra Ritam upisala se lani u...

Hodajući razredom s povezom na očima, shvatili smo kako je slijepim osobama

U projektu "Senzibilizacijom do integracije" učimo o toleranciji prema osobama s invaliditetom Nije jednostavno kretati se razredom...

Čak 8 naših sadašnjih i bivših učenika svira u čuvenom Tamburaškom orkestru GŠ Alberta Štrige

Križevački brand Igor Kudeljnjak voditelj orekstra: Naš uspjeh nisu samo prve nagrade već i to što je...

Članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu – dječji glas bi se trebao više čuti

Putem Skype-a razgovarali smo s troje  zagrebačkih gimnazijalaca koji su nedavno svoje mišljenje o dječjim pravima  imali priliku iznijeti u Hrvatskom...

Poštarska ba(j)ka

Jedno od zanimanja koja se polako mijenjaju su i poštari Od lektire do...