Home Riječi U povodu hrvatskog predsjedanja EU istražili smo što je to Vijeće EU

U povodu hrvatskog predsjedanja EU istražili smo što je to Vijeće EU

Važne institucije EU još su i Europski parlament, Komisija EU i Europsko vijeće

Posljednjih dana mediji nas bombardiraju s temom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU vijećem, zato smo odlučili istražiti što je to Vijeće EU  i koje su to još najvažnije  institucije Europske unije.

Na početku valja reći da je Hrvatska u EU od 2013. i da je proces stvaranja EU započeo 1951. utemeljenjem Europske zajednica za ugljen i čelik (EZUČ).  Zajednicu su osnovale Francuska, SR Njemačka, Italija i države Beneluxa.

Slijedeća važna godina bila je 1958. kad su osnovane Europska ekonomska zajednica (EEZ) i Europska zajednica za atomsku energiju (Euratom). Prvo proširenje bilo je  1973. kad su se spomenutim Europskim zajednicama pridružile Danska, Irska i Ujedinjena Kraljevina, čime se broj država članica povećao na devet. Euro kao zajednička valuta uvedena je 2002. godine, a 2004. bilo je najveće proširenje. U tom proširenju u EU ušlo je 10 država. Posljednje proširenje bilo je 2013. i otada je EU ima 28 članica, ali u tijeku su pristupni pregovori za pristupanje još nekoliko zemalja.

Za potrebe predsjedanja Hrvatske Vijećem EU preuređen je dio prostora u NSK (Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici) u Zagrebu – fotografija preuzeta sa web stranice Vlade RH

Vijeće EU kojim će predsjedati Hrvatska je središnje političko tijelo Europske unije i ono donosi obvezujuće odluke, odnosno zakone koji se moraju provoditi u svim članicama EU. Pri donošenju zakona Vijeće EU mora uzeti u obzir mišljenje Europskog parlamenta. Članovi Vijeća EU su nacionalni ministri svih država članica zbog čega se Vijeće EU naziva i Vijeće ministara.

Postoji i tzv. Europsko vijeće. Njega čine šefovi država i vlada EU. Oni se sastaju najmanje četiri puta na godinu i u govornom jeziku njihovi se sastanci nazivaju “Sastanci na vrhu”. Zadatak Europskog vijeća je određivanje općeg političkog usmjerenja i prioriteta Europske unije.

U Vijeću Europe su i države koje nisu u EU

Vijeće EU i Europsko vijeće ne treba miješati s Vijećem Europe. Vijeće Europe nije institucija Europske unije. To Vijeće ima sjedište u Strasbourgu i bavi se prvenstveno zaštitom ljudskih prava u Europi, a u njegovom radu sudjeluju i zemlje koje nisu članice EU.

Još jedna važna institucija je Europska komisija. Ona predlaže i provodi zakone EU te predstavlja EU na međunarodnoj razini. Europsku komisiju čini kolegij povjerenika. Svaku državu predstavlja po jedan povjerenik. Naš povjerenik od ove godine je Dubravka Šuica, a predsjednica Europske komisije je Njemica  Ursula von der Leyen.

Europski parlament  je zakonodavno tijelo EU i jedino čiji se članovi biraju izravno na izborima u svakoj od zemalja članica EU. Posljednji izbori bili su u svibnju 2019., a EU parlament ima 751 zastupnika. Broj zastupnika ovisi o broju stanovnika, a Hrvatsku u ovom sazivu EU parlamenta predstavlja 11 zastupnika. /Lea Harča, 7.b: fotografije preuzete s interenta/

Fotografija preuzeta s portala Zagreb..info

Must Read

Nema škole za vlogere, ali za uspješano vloganje potrebno je puno različitih znanja

Da bi se živjelo od vloganja treba imati minimalno 100.000 pretplatnika Prije nekoliko dana pisali smo...

Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja “vode bitku”

Bruno, Mrki i Ben zatočeni su u Korenici Prošli petak radi snimanja našeg novog filma posjetili smo...

O probemu krivotvorenih proizvoda učili u kazalištu

Još jedan zanimljiv tekst poslali su nam naši eTwinning partneri iz talijanske škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u...

Osmogodišnji YouTuber Rayan Kaji lani zaradio 26 milijuna dolara

Treća na listi najplaćenijih Youtubera je Ruskinja Anastasia Radzinskaya Biti YouTuber  odnosno vloger više nije samo hobi, nekima...

Dvorac Hohensalzburg zaštitni je znak Salzburga – grada čuvenog skladatelja Mozarta

Amadea Bošnjak prisjeća se svog boravka u gradu u kojem radi njen tata Moj tata radi u Slazburgu...