Home Predstavljamo Željeli ga srušiti, a danas Eiffelov toranj posjećuje 7 milijuna turista...

Željeli ga srušiti, a danas Eiffelov toranj posjećuje 7 milijuna turista godišnje

Željezna dama

Najprepoznatljiviji simbol Pariza do 30. godina 20. stoljeća bio najviša građevina na svijetu

“Željezna ili “pariška” dama kako još nazivaju Eiffelov toranj nije samo jedna od najpoznatijih, već spada i među najposjećenije građevine na svijetu. Godišnje ga posjeti nekoliko milijuna ljudi. Prema pisanju portala poslovni.hr,  godine 2014. Eiffelov je toranj prvi puta dosegao je posjetu od čak 7 milijuna turista.

No, iako je danas jedna od najvećih atrakcija Francuske i Pariza, nakon izgradnje nije bio baš omiljen među stanovnicima Pariza. Ovaj željezni toranj piramidalnog oblika, mnogi su  smatrali ružnom i beskorisnom građevinom, a čak su i poznati francuski umjetnici  potpisali peticiju da ga se ukloni. Postojala je i odluka da ga se rastavi 20 godina nakon njegove izgradnje. Ipak do rušenja nije došlo, a za to je uvelike zaslužan i glavni projektant tornja Alexandre Gustave Eiffel. Da bi dokazao da je toranj više od hrpe metala, na toranj je postavio “antenu koja je služila za financiranje eksperimenata za bežičnu telegrafiju” , kako to piše studentski.hr.  Danas je na tornju više od 100 antena i preko 30 radio i TV postaja.

Ovaj čuveni toranj izgrađen je pored rijeke Seine, za potrebe ulaznog svoda za Svjetsku izložbu 1889. Njegova izgradnja trajala je dvije godine, a gradilo ga je 300 radnika. U njegovu metalnu konstrukciju ugrađeno je 7.300 tona željeza, a zajedno s temeljima težak je 10.100 tona.  U ukupnoj težini tornja oko 60 tona otpada na antikorozivnu boju kako bi se toranj zaštitio od hrđanja. Bojom se toranj premazuje svakih 7 godina, a boje nisu uvijek iste. Kad je otvoren bio je crvenkasto-smeđe boje. Jedno vrijeme bio je i žute boje, a sada je brončane boje.

Faze gradnje Eiffelovog tornja

S naknadno ugrađenom antenom Eiffelov toranj visok je 320.75 m. Kad bi ga uspoređivali sa stambenom zgradom to bi bilo kao zgrada od 81 kat, piše Wikipedia. Bez antene visok je 300 metara i do 30-tih godina 20. stoljeća bio je najviša građevina na svijetu. (Danas je s 829,9 m,  najviša građevina na svijetu toranj Burj Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.)

Do vrha Eiffelovog tornja vodi 1665 stepenica, ali do samog vrha ne može se stepenicama već liftom. Stepenicama je dopušteno ići samo do drugog kata. U tornju radi oko 600 ljudi, a otvoren sve dane u godini. Ne radi samo kad se dogodi nešto izuzetno. Npr. u svibnju ove godine bio je zatvoren nekoliko sati jer se neki muškarac penjao po vanjskoj strani tornja. Prema pisanju dnevnika.hr sličnih pokušaja penjanja po tornju bilo je više, a nekad su razlozi bili i pokušaji samoubojstva. Posljednji puta toranj je bio zatvoren 19. ovog mjeseca radi prosvjeda Francuza protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju, kako je to izvijestio portal balkans.aljazeera.net.

Kad padne mrak, pa do jedan sat iza ponoći svakih 5 minuta Eiffelov toranj ima pravi light show jer tada na njemu zasvijetli oko 20.000 žarulja.

Kritičari tornja nisu bili u pravu  da toranj nije stabilan jer se pokazalo da je Eiffel dizajnirao vrlo stabilan toranj. Prema pisanju portala skole.hr  izmjereno je da se toranj pomiče tek oko 6 do 7 centimetara kad puše snažan vjetar.

Danas u svijetu postoje brojne replike Eiffelovog tornja. Kažu da ih ima pedesetak, a prema pisanju portala dnevnik.hr najimpresivnije kopije nalaze se u Las Vegasu, Tokiju i kineskom gradu Shenzhenu. /Amadea Bošnjak, 5.a; fotografije preuzete s interneta/

Replika Eiffelovog tornja u Las Vegasu
Replika Eiffelovog tornja – TOKYO TOWER

Must Read

Nema škole za vlogere, ali za uspješano vloganje potrebno je puno različitih znanja

Da bi se živjelo od vloganja treba imati minimalno 100.000 pretplatnika Prije nekoliko dana pisali smo...

Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja “vode bitku”

Bruno, Mrki i Ben zatočeni su u Korenici Prošli petak radi snimanja našeg novog filma posjetili smo...

O probemu krivotvorenih proizvoda učili u kazalištu

Još jedan zanimljiv tekst poslali su nam naši eTwinning partneri iz talijanske škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u...

Osmogodišnji YouTuber Rayan Kaji lani zaradio 26 milijuna dolara

Treća na listi najplaćenijih Youtubera je Ruskinja Anastasia Radzinskaya Biti YouTuber  odnosno vloger više nije samo hobi, nekima...

Dvorac Hohensalzburg zaštitni je znak Salzburga – grada čuvenog skladatelja Mozarta

Amadea Bošnjak prisjeća se svog boravka u gradu u kojem radi njen tata Moj tata radi u Slazburgu...