Home Povećalo Na svijetu ima oko 300 tisuća djece vojnika

Na svijetu ima oko 300 tisuća djece vojnika

Uz dan ljudskih prava

Neki vojnici imaju samo 8 godina, a prodali su ih njihovi roditelji

Sutra se obilježava Dan ljudskih prava, a tim povodom pišemo o djeci vojnicima,  problemu o kojem se rijetko govori. Djeci vojnicima ugrožena su sva dječjih prava, a ponajviše pravo na život, pravo na obitelj, pravo na zdravlje, pravo na obrazovanje i pravo na njegu i zaštitu.  

Oko 240 milijuna djece  nalazi se  na područjima ratnih sukoba, a u 46 država djeca su i vojnici. Te je podatke lani objavila međunarodne organizacije Child Soldier (Dijete vojnik).  Oni su napisali da je samo u protekle 4 godine u Južnom Sudanu regrutirano 19.000 djece vojnika,  a  prema nekim procjenama u svijetu je oko 300.000 djece vojnika. Afganistan, Sirija, Jemen samo su neke od zemalja u kojoj su djeca vojnici i sudjeluju  u oružanim sukobima.

Ishmael Beah , UNICEF-ov ambasador dobre volje rekao je da neki od djece vojnika imaju samo 8 godina. Jutarnji list piše da je i sam Beah bio je dijete vojnik od svoje 12 do šesnaeste godine i to u afričkoj državi Sierra Leone. Beah kaže da su ga drogirali i učili da ubija neprijatelje.  Iz rata ga je spasio UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund) međunarodni fond za djecu UN-a. On je postao antiratni aktivist, ali i uspješan pisac. Najpoznatiji je po knjizi “Sutra je novi dan : Sjećanje dječaka ratnika”.

Neka djeca u ratu završe jer ih otmu, a dešava se da neku djecu  prodaju njihovi roditelji. Prema pisanju balkans.aljazeera.net,  Saudijska Arabija plaćala je roditeljima djece iz Darfura (regije u državi Sudan) do 10.000 dolara da bi njihova djeca sudjelovala u borbama u Jemenu. Neka djeca vojnici u ratu ne nose oružje, već ih koriste kao špijune, nosače, kuhare i seksualno roblje.

Prema pisanju HINA-e (Hrvatske izvještajne novinska agencije),  dječak Kalami borio se 6 godina u Kongu. Kalami je međunarodnoj organizaciji Amnesty International rekao i slijedeće:  “Jednog dana zapovjednici su moje prijatelje i mene prisilili da ubijemo cijelu obitelj, raskomadamo im tijela i pojedemo ih”.

Deklaracija o ljudskim pravima donijeta je 10. prosinca 1948. godine i zato se sutra obilježava Dan ljudskih prava. Deklaracija o dječjim pravima donesena je 1959., a Konvencija o dječjim pravima 1989.  Za razliku od deklaracije koja postavljaju samo moralne standarde, konvencije su međunarodni dokumenti čijim se potpisivanjem države potpisnice obavezuju na njeno izvršavanje. Unatoč tome što su sve države svijeta ( njih 196), potpisale Konvenciju o dječjim pravima,  u  46 država potpisnica djeca su i dalje vojnici i sudjeluju u oružanim sukobima. /Elena Bošnjak, 8. a; foto: preuzete s interenta/

Must Read

Nema škole za vlogere, ali za uspješano vloganje potrebno je puno različitih znanja

Da bi se živjelo od vloganja treba imati minimalno 100.000 pretplatnika Prije nekoliko dana pisali smo...

Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja “vode bitku”

Bruno, Mrki i Ben zatočeni su u Korenici Prošli petak radi snimanja našeg novog filma posjetili smo...

O probemu krivotvorenih proizvoda učili u kazalištu

Još jedan zanimljiv tekst poslali su nam naši eTwinning partneri iz talijanske škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u...

Osmogodišnji YouTuber Rayan Kaji lani zaradio 26 milijuna dolara

Treća na listi najplaćenijih Youtubera je Ruskinja Anastasia Radzinskaya Biti YouTuber  odnosno vloger više nije samo hobi, nekima...

Dvorac Hohensalzburg zaštitni je znak Salzburga – grada čuvenog skladatelja Mozarta

Amadea Bošnjak prisjeća se svog boravka u gradu u kojem radi njen tata Moj tata radi u Slazburgu...