Home Eko Međimurska općina Belica prikupi 20 puta više otpada za recikliranje od nas

Međimurska općina Belica prikupi 20 puta više otpada za recikliranje od nas

Iz Komunalnog poduzeća upozoravaju da naši stanovnici vrlo često bacaju miješani komunalni otpad u kontejnere namijenjene za papir, staklo ili plastiku

Umjesto da napredujemo, na području odvojenog prikupljanja otpada u Svetom Petru Orehovcu situacija je gotovo u svim elementima lošija nego prošle godine. Prema podacima iz Izvješća o gospodarenju otpadom za našu Općinu za 2018., papira i kartona prikupljeno je svega 2,56 t (oznaka za tonu, 1 tona= 1000 kilograma). To je  52% manje nego 2017. kad je prikupljeno 4,95 t.  

Zeleni otok u naselju Sveti Petar Orehovec – u blizini Vatrogasnog doma

Manje je prikupljeno i plastike. Svega 800 kg, što je oko 30 posto manje nego lani kad je prikupljeno 1,13 t. Stakla je prikupljeno 3,96 t što je 27 % manje nego lani. Jedino je više prikupljeno tekstila i to gotovo 14 puta više. Tekstila je  lani je prikupljeno 8,9 t, a godinu prije samo 640 kg. Upravo zbog tekstila ukupna količina prikupljenog otpada povećala se s 12,38 na 16,93 t.

Rasla je i količina ukupno prikupljenog miješanog komunalnog otpada. Takvog je otpada prikupljeno 490,36 t, što je 13,9 % više nego lani kad je prikupljeno 430,74 t. Kad se usporede podaci ispada da smo  prikupili samo 3,34 % otpada pogodnog za recikliranje.

Sve naše susjedne općine bolje su od nas.  U Izvješću o odvojenom sakupljanju otpada Ministarstva zaštite okoliša za 2018. godinu,  piše da je Kalnik je odvojeno prikupio 4,36 % otpada, Gornja Rijeka 10,53%, a Sveti Ivan Žabno 11,20 %. U našoj Županiji, od nas manje odvojeno prikupljanju 4 općine, a najlošija je Općina Drnje sa samo 1,32% odvojeno prikupljenog otpada.

Rekorder u Hrvatskoj je općina Belica iz Međimurske županije. Oni odvojeno prikupe čak 69,7 % otpada što je više od 20 puta od nas. U Koprivnici se odvojeno prikupi 42,46 % otpada, a u Križevcima 23.16 %.

Prema planu gospodarenja otpadom Hrvatska se obvezala do 2020. godine dostići stopu od 50 % odvojeno prikupljenog otpada, a do kraja 2022. čak 60 posto. U spomenutom Izvješću Ministarstva zaštite okoliša piše da je prošle godine prosjek za cijelu Hrvatsku samo 10,76 %.

Za komentar podataka o odvojenom prikupljanju otpada na području naše Općine pitali smo Dijanu Mijač Dretar, voditeljicu sustava kvalitete i zaštite okoliša Komunalnog poduzeća Križevci. Ona nam je rekla da očekuje da će podaci za ovu godinu biti bolji jer  je  ove godine je započelo odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvima. Do sad se odvojeno moglo prikupljati samo u zelenim otocima. Oni su po našim naseljima postavljeni 2015.  No, Mijač Dretar ističe da je problem što stanovnici vrlo često u zelene otoke odlažu miješani komunalni otpad, a ne ono za što je određeni kontejner namijenjen. Podsjetila je i da je na svakom kontejneru označeno za koji je otpad namijenjen. /Nela Šantatić, 6. a; foto: N. Š. /

Must Read

Nema škole za vlogere, ali za uspješano vloganje potrebno je puno različitih znanja

Da bi se živjelo od vloganja treba imati minimalno 100.000 pretplatnika Prije nekoliko dana pisali smo...

Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja “vode bitku”

Bruno, Mrki i Ben zatočeni su u Korenici Prošli petak radi snimanja našeg novog filma posjetili smo...

O probemu krivotvorenih proizvoda učili u kazalištu

Još jedan zanimljiv tekst poslali su nam naši eTwinning partneri iz talijanske škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u...

Osmogodišnji YouTuber Rayan Kaji lani zaradio 26 milijuna dolara

Treća na listi najplaćenijih Youtubera je Ruskinja Anastasia Radzinskaya Biti YouTuber  odnosno vloger više nije samo hobi, nekima...

Dvorac Hohensalzburg zaštitni je znak Salzburga – grada čuvenog skladatelja Mozarta

Amadea Bošnjak prisjeća se svog boravka u gradu u kojem radi njen tata Moj tata radi u Slazburgu...