Home Povećalo Pravobraniteljici za djecu lani prijavljeno 1588 kršenja dječjih prava

Pravobraniteljici za djecu lani prijavljeno 1588 kršenja dječjih prava

Prema podacima MUP-a lani su registrirana 4 kaznena djela teškog ubojstva djeteta

Uredu pravobraniteljice za djecu može se obratiti u slučaju kršenja dječjih prava. To smo doznali jučer na radionici o dječjim pravima na satu razredne zajednice. Radionica je održana povodom Međunarodnog dana dječjih prava koji se obilježava 20. studenog.

 Istražujući zadane zadatke doznali smo da je lani zbog povrede dječjih prava Uredu pravobraniteljice  upućeno 1588 prijava.

Najviše prijava (690) odnosilo se na povredu osobnih prava djeteta, a slijedi povreda obrazovnih prava (318 prijava) te povreda zdravstvenih prava (173 prijave). Prijave najčešće podnose roditelji, no Uredu su se u 20 slučajeva obratila i djeca osobno. U Izvješću pravobraniteljice piše da su se ta djeca žalila na djelatnike škole zbog nepravednog ocjenjivanja i neprofesionalnog ponašanja. Žalili su se i zbog izloženosti vršnjačkom nasilju te na postupanje djelatnika centra za socijalnu skrb, a zbog “prisiljavanja” na kontakt s roditeljem s kojim ne stanuju.  Djeca su se žalila i zbog smještaja u udomiteljsku obitelj i na postupanje policije, a u jednom slučaju i na problem u odnosu s majkom.

U Izvješću Ureda pravobraniteljice piše i da su lani zaprimili 68 prijava koje se odnose na nasilje u odgojno-obrazovnim ustanovama. Više je slučajeva koje se odnose na vršnjačko nasilje (57), ali bilo je i slučajeva nasilja odraslih nad djecom (11).

Učenici 8. a za vrijeme radionice o dječjim pravima

U Izvješću se navodi i podaci MUP-a u vezi kaznenih djela protiv djece.  U tim podacima, između ostalog,  piše da su lani prijavljena 4 kaznena djela teškog ubojstva djeteta i čak 558 kaznenih djela teške tjelesne ozljede djece.

Na radionici smo istraživali i koje su ovlasti pravobranitelja za djecu te smo doznali da pravobranitelj za djecu podnosi izvješće o svom radu Hrvatskom saboru jednom godišnje. Pravobranitelj ima mogućnost upozoravati, predlagati i davati preporuke. Važno je napomenuti i da su tijela državne uprave i samouprave (gradovi, županij, općine) dužni surađivati s uredom pravobranitelja i na njihove upite odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana.

Pravobranitelj ima mogućnost i podnositi prijave državnom odvjetništvu za kršenje dječjih prava te upozoriti nadležni centar za socijalnu skrb i predložiti mjere za zaštitu prava i interesa djeteta. /Magdalena Hubina, 8.a; foto: S.L. i preuzeto s interneta/

Must Read

Optički kabel zaslužan za promjene u učionicama i hodnicima

Na hodnicima veselije od kad ne znamo šifru za internet Otkako smo se nakon štrajka vratili u školu...

Večer zabavne matematike

Žablji skok naziv je  jednog od matematičkih zadataka  koje smo jučer rješavali  na Večeri matematike.  Na Večeri matematike...

Skupljamo namirnice za korisnike Socijalne samoposlugu “Sveti Marko Križevčanin”

Od 4. prosinca u hodniku u prizemlju škole nalazi se velika kutija. Namijenjena je za prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za ljude u potrebi....

Na svijetu ima oko 300 tisuća djece vojnika

Uz dan ljudskih prava Neki vojnici imaju samo 8 godina, a prodali su ih njihovi roditelji

Milku pronašli ispod haube automobila i posvojili

I oni trebaju obitelj Uglavnom mi biramo naše kućne ljubimce, no ponekad oni izaberu nas. Jedan takav slučaj desio...