HomePredstavljamo„Drugi“ - projekt HRT-a o različitosti i toleranciji

„Drugi“ – projekt HRT-a o različitosti i toleranciji

Sedmaši o toleranciji učili na satu likovnog

Pano na hodniku u našoj školi podsjeća nas da se sutra 16. 11.  obilježava  Međunarodni dan tolerancije. Radove na panou pripremili smo mi učenici 7.b i tom smo prilikom od  Tijane Mamić, naše učiteljice likovnog naučili  što znači riječi tolerancija. Naučili smo da ta riječ znači snošljivost i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života.

Pripremajući naše likovne radove i razgovarajući s učiteljicom Mamić naučili smo i da je netolerancija  put prema diskriminaciji. To je negativna pojava i označava nejednako tretiranje ili stavljanje u nepovoljan položaj neke osobe samo na temelju neke osobine, poput boje kože, etničke pripadnosti, spola, vjere, invaliditeta, spolne orijentacije, socijalnog statusa i sl.  Za potrebe ovog članka ovu definiciju diskriminacije  prenijeli smo iz  pojmovnika HRT-ova projekta “Drugi”. 

Za sve one koji žele još više naučiti o toleranciji i diskriminaciji HRT-ov projekt „Drugi“ https://projektdrugi.hrt.hr/ pravo je  mjesto jer tamo se osim definicija ovih pojmova može naći i mnoštvo filmova na tu temu. Neke filmove snimili su profesionalci iz HRT-ova Odjela djeca i mladi, a neke su snimili učenici.

Ovo je pravo mjesto i za naše učitelje. Naime, uz filmove iz kojih se može doznati o drugačijima i zašto ih je potrebno razumjeti i uvažavati tamo se mogu pronaći i pripreme za satove o nacionalnim i vjerskim manjinama, osobama s invaliditetom i ostalim „drugima“.

Uz pojedine teme dostupni su i kvizovi za provjeru znanja, a projekt sadrži i nekoliko zanimljivih debata u kojima su svoje argumente iznosili  članovi Hrvatskog debatnog društva. /Lea Harča, 7.b; foto: S .L./

Uz Međunarodni dan tolerancije preporučamo vam da pogledate film dostupan na slijedećoj poveznici https://projektdrugi.hrt.hr/ucenicki-radovi/ja-sam-antonela/

Mladi sve više vremena provode s medijima, pogotovo novim medijima, a mnogi se ne znaju kritički odnositi prema sadržajima koje konzumiraju i ne znaju kako mediji funkcioniraju. Zato smo odlučili da mediji budu naša glavna tema. Ove školske godine, o medijima i njihovim zakonitostima i odnosu mladih prema medijima, pišemo više nego prije i zbog našeg Erasmus+ KA 229 projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

Must Read