Home Povećalo Gradnja sportske dvorane započinje iduće ljeto?

Gradnja sportske dvorane započinje iduće ljeto?

S Franjom Poljakom, načelnikom Općine Sveti Petar Orehovec, razgovarali smo o planovima za izgradnju sportske dvorane

Ovaj tjedan  uočili smo građevinske strojeve u školskom parku i u blizini igrališta i doznali da dolazak strojeva ima veze s školskom sportskom dvoranom čiju gradnju već godinama iščekujemo. Zato smo posjetili Franju Poljaka načelnika Općine Sveti Petar Orehovec i pitali ga što se to radi oko škole i možemo li i kad očekivati  sportsku dvoranu.

Fotografija tjelesnog iz 2009. – djeca druga, sve ostalo isto

Podsjetimo naša škola je izgrađena 1964. godine, a nastava tjelesnog odgoja odvija se hodniku veličine 35 kvadrata. Procedura za izgradnju sportske dvorane pokrenuta je još 2004., ali uvijek se nešto izjalovi i sportsku dvoranu nikako da dobijemo.

O problemu sportske dvorane naša je filmska grupa 2013. snimili i kratki dokumentarni  film koji je dostupan na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=Pe87lUQRh94&t=10s

Dvorana će se graditi na prostoru sadašnjeg kukuruzišta

Možete li nam objasniti što ovih dana rade građevinski strojevi pored naše škole i ima li to doista veze s izgradnjom sportske dvorane?

Strojevi koji su stigli ovaj tjedan imaju zadatak pripremiti teren za buduću sportsku dvoranu. Stručnim terminom rečeno oni rade na zaštiti građevinske jame. Naime, zemljište pored škole na kojem će se graditi dvorana je na kosini i potrebno ga je stabilizirati da se ne dogodi pomicanje tla. Taj posao izvodi tvrtka  Geobim iz  Beletineca i trebao bi biti završen u roku od 2 mjeseca.

Znači li to da već u proljeće možemo očekivati početak izgradnje sportske dvorane?

Trenutno radimo na osiguranju financijskih sredstava potrebnih za izgradnju i opremanje dvorane. Dogovaramo da to bude zajednički projekt Općine i Županije. Naime, Županija je razradila projekt pomoći izgradnje dvorana u nekoliko mjesta na području naše Koprivničko-križevačke županije. Prema dosad postignutim dogovorima Županija bi financirala dio troškova koji su u sklopu pedagoškog standarda.

U školskom parku radi se pristupni put prilaz građevinskih strojeva

Možete li nam to pojasniti?

Veličina dvorane prema pedagoškom standardu ovisi o broju učenika u školi. Prema postojećem pedagoškom standardu OŠ Sveti Petar Orehovec imala bi pravo na dvodijelnu dvoranu. No, mi smatramo da bi nam trebala trodijelna dvorana kako bi je mogli koristiti   i za različita sportska i kulturna događanja u Općini, a ne samo za tjelesnu i zdravstvenu kulturu učenika škole.

Osmašica Paola Tukša i načelnk Franjo Poljak

Koja bi površine takve dvorane bila i koliko bi bila cijena njene izgradnje?

Trodijelna dvorana kakvu bismo željeli izgraditi trebala bi biti površine 2300 metara četvornih, a prema projektantskom troškovniku cijena dvorane bila bi oko 20,5 milijuna kuna.

Kako će Općina osigurati svoj udio potrebnih sredstva za izgradnju dvorane?

Planiramo  podići kredit u nekoj od poslovnih banaka. Naš je plan da taj dio odradimo tijekom zime kako bismo s izgradnjom mogli početi iduće godine u ljeto. Ukoliko će se sve odvijati po planu sportska dvorana bi mogla biti završena do kraja 2021. godine.

Hoće li se dvorana raditi po već pripremljenim nacrtima iz 2012. godine?

Da, projekt već imamo, a potrebne su samo manje izmjene zbog nekih zakonskih propisa koji su u međuvremenu stupili na snagu. /Paola Tukša, 8.a; foto: S. L./

Razgovoru s načelnikom prisustvovale su i petašice: Karla Kos, Sonja Plavec i Amadea Bošnjak da bi naučile kako raditi intervju

Must Read

Optički kabel zaslužan za promjene u učionicama i hodnicima

Na hodnicima veselije od kad ne znamo šifru za internet Otkako smo se nakon štrajka vratili u školu...

Večer zabavne matematike

Žablji skok naziv je  jednog od matematičkih zadataka  koje smo jučer rješavali  na Večeri matematike.  Na Večeri matematike...

Skupljamo namirnice za korisnike Socijalne samoposlugu “Sveti Marko Križevčanin”

Od 4. prosinca u hodniku u prizemlju škole nalazi se velika kutija. Namijenjena je za prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za ljude u potrebi....

Na svijetu ima oko 300 tisuća djece vojnika

Uz dan ljudskih prava Neki vojnici imaju samo 8 godina, a prodali su ih njihovi roditelji

Milku pronašli ispod haube automobila i posvojili

I oni trebaju obitelj Uglavnom mi biramo naše kućne ljubimce, no ponekad oni izaberu nas. Jedan takav slučaj desio...