HomePovećaloMeme - sve popularniji način izražavanja na društvenim mrežama

Meme – sve popularniji način izražavanja na društvenim mrežama

Mačak Grumpy popularan lik u brojnim memovima svojih vlasnicima zaradio  čak 99,5 milijuna dolara u 2 godine  

Fotografije s istaknutim tekstom koji sadrži duhovitu poruku, sve su rašireniji oblik komunikacije na društvenim mrežama. Zovu ih memeovi (čitaj mimovi). Njima se ne izražavaju činjenice nego stavovi i ideje. Iako su memeovi najčešće fotografije, mogu biti i gifovi i kratki video klipovi, no u ovom tekstu govorit ćemo o memeovima nastalim od fotografija.

Mačak GrumpyMOJA KRVNA GRUPA JE – BITI NEGATIVAN

Za definiranje memea bitno je reći i da su to popularne i vrlo često korištene fotografije (viralni sadržaji) koji se šire od korisnika do korisnika u različitim varijacijama neke osnovne ideje. Svatko im može dodati nešto svoje. Meme ne postaje svaki sadržaj već nešto s čime se puno ljudi može poistovjetiti. Popularni postaju oni koji imaju  potencijal da budu interpretirani na različite načine.  Jedan od dobrih primjera je npr. mačak Grumpy. Fotografiju tog mačka nezainteresiranog pogleda brojni su meme kreatori koristili da izraze neku svoju poruku. Prema pisanju portala analiziraj.ba Graumpy je svojim je vlasnicima zbog svoje popularnosti zaradila čak 99,5 milijuna dolara u razdoblju od 2012. do 2014.

Mačak GrumpyIZGLEDAŠ SRETNO -PRESTANI

Izuzetno popularan meme je bio i uspješno dijete (succesful kid) uspješno dijete Fotografija 11-mjeseci starog dječaka Sama postala je popularna 2007. kad je njegova mama Laney Griner snimila fotografiju sina na plaži i objavila je na MySpaceu.

DOBIO SAM POSAO

Još jedan vrlo popularan primjer mema je što u stvari radim (What I realy do?) u kojoj se na duhovit način izražavaju kako drugi i sam kreator memea doživljava neku profesiju.

Memovi najčešće imaju 3 dijela. Najvažniji dio je fotografija, drugi dio je istaknuti tekst na vrhu slike, a treći dio je istaknuti tekst na dnu slike. Taj donji tekst je obično  ključ za razumijevanje čitave poruke. Memovi danas često služe i u političke svrhe. Njima se promoviraju različite politički stavovi, pa je npr. posljednjih mjeseci u Hrvatskoj jako puno memova predsjedničkih kandidata u vrlo različitim varijacijama.

Memovima svatko tko to želi može izraziti neku svoju ideju ili poruku i predstaviti je milijunskoj publici na društvenim mrežama gdje ih se najčešće i može vidjeti. Za kreiranje memova danas postoje i različite aplikacije. Jedna od popularnih je i https://imgflip.com/memegenerator

Ovaj meme (za koje je korišten logo soka Pipi) nastao je nakon što je naša reprezentacija pobijedila Engleze na Svjetskom nogometnom prvenstvu
JA KAD RAZMIŠLJAM O SVOM POSLU IZ SNOVA – JA KAD UČIM ZA POSAO IZ SNOVA

Osim aplikacija za izradu memova postoji i stranica https://knowyourmeme.com/ na kojoj se može doznati kako je neki meme nastao i koja je bila osnovna ideja za nastanak tog memea.

I na kraju spomenimo da je za termin meme zaslužan je evolucijski biolog Richard Dawkins koji je taj termin definirao davne 1976. pokušavajući objasniti kako se određena ponašanja (npr. plesovi, pozdravi, frizure, način oblačenja) šire putem imitacije (oponašanja). Njegov termin pak ima korijen u starogrčkoj riječ minem – što znači imitirana, oponašana stvar. /Lorena Benčak, 7.b; fotografije memova preuzete s interenta/

MOJ ENGLESKI U MOJOJ GLAVI – MOJ ENGLESKI KAD GOVORIM

Mladi sve više vremena provode s medijima, pogotovo novim medijima, a mnogi se ne znaju kritički odnositi prema sadržajima koje konzumiraju i ne znaju kako mediji funkcioniraju. Zato smo odlučili da mediji budu naša glavna tema. Ove školske godine, o medijima i njihovim zakonitostima i odnosu mladih prema medijima, pišemo više nego prije i zbog našeg Erasmus+ KA 229 projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

Must Read