Home RiV Nasilje je česta tema malih filmaša

Nasilje je česta tema malih filmaša

Na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazano 89 filmova

Da bi snimali dobre filmove važno je gledati i tuđe. Festivali su zato odlična prilika jer na njima se uvijek vide neki novi trendovi u snimanju, montaži i temama koje zaokupljaju mlade filmaše. Mi smo tu priliku dobile prisustvujući  57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja je održana od 3. do 7. 10. 2019. u Sisku.

U sisačkoj dvorani “Kristalna kocka vedrine” pogledale smo čak 89 kratkih filmova naših kolega iz osnovnoškolskih družina te filmskih klubova. Najviše je bilo animiranih i igranih.  Primijetile smo da je tema nasilja i vršnjačkog pritiska bila jedna od vodećih tema u svim filmskim rodovima zastupljenim na Reviji. Što se novog pristupa tiče, u nekoliko igranih filmova uočile smo da filmska priča ne izražava kroz dijaloge glavnih likova, već slika prati monolog pripovjedača tj. oslikava njegove misli. Od nekoliko takvih filmova osobito nam se svidio film  “Nikad više” filmske družine  OŠ Večeslava Holjevca iz Zagreba. Njihova je filmska grupa poznata po tome što na Youtubeu obara rekorde gledanosti pa neki njihovi filmovi imaju i preko 350.000 pregleda.

Prizor iz našeg filma “Kad si gladan, nisi svoj”

Jedan od filmova koji je bio znatno drugačiji od drugih bio je igrani film “Gasi kameru”. Drugačiji je po tom što nas sve do pred kraj nastoji uvjeriti da je to dokumentarna priča, a drugačiji je  i po tome što je cijeli  sniman iz ruke pa ga je na trenutke bilo vrlo teško gledati. U kategoriju drugačijih spada i animirani “Moja škola” gdje su crtane likove ili lutke zamijenili učenici OŠ Juraja Šižgorića koji nam pokazuju svoju školu.

Bilo je doista zanimljivih filmova koje su nas dirnuli, a neke i rasplakali poput filma  OŠ Marije Jurić Zagorke “Rand i Wasim”. To je film o djeci izbjeglicama iz Sirije. Neki poput filma “Voli, ne voli…”  filmaša iz OŠ Bartola Kašića iz Zagreba, su nas dobro nasmijali spontanim izjavama učenika, a bilo je i filmova s  jakim ekološkim porukama koje bi  trebalo bi  vidjeti što više djece, ali i odraslih. Takav je bio film “Minimum otpada” OŠ Oca Petra Perice iz Makarske.

Jelena Poljak i Iva Šantić s prijateljicama iz Zagreba i Slavonskog Broda

Uz dječje filmove, na reviji smo u “slobodno vrijeme”  imale priliku vidjeti i  film “Sune i Sune”, odličnu švedsku komediju. Imali  smo i organiziran izlet do Starog grada Siska, utvrde poznate po bitci s Turcima iz 16. stoljeća. Da bi nas zabavili organizatori su nam dvije večeri priredili i disko, ali kako nam se nije svidio odabir glazbe mi smo uglavnom smo sjedile ispred diska.

Još jedan dodatna aktivnosti na Festivalu bile su i radionice za djecu i naše mentore. Za nas učenike bile su organizirane radionice na temu medijske pismenosti. Mi smo prisustvovale radionici o sigurnosti na internetu. Uz savjete  o jakim lozinkama i upamtile smo i  kako se ne treba ponašati na internetu. Jedan od najvažnijih savjeta koje smo zapamtile je da nikako ne treba omalovažavati druge.  Voditelji radionica Martina Mladenović i Ognjen Andrić spomenuli su i zanimljive pretpostavke o vezi između agresivnih igrica i pokolja na Novom Zelandu u kojem je ubijeno 49 ljudi.  

I na kraju treba reći da je ovo bio natjecateljski festival te da su apsolutni favoriti bili filmaši iz OŠ Strahoninec, njihova dva filma dobila su dvije prve nagrade stručnog žirija i jednu treću dječjeg žirija. Čestitke kolegama iz Strahoninca. /Iva Šantić i Jelena Poljak, 8. c: foto: S.L./

Must Read

Ravnatelj Lučki: U školi bacamo hranu jer djeca imaju loše prehrambene navike

Ravnatelj Lučki poziva roditelje da razmisle treba li djeci davati džeparac za sendviče ako se hrane u školskoj kuhinji

U našoj školi baci se gotovo polovica obroka kuhanih za učenike

Puna kanta bačene hrane, prizor je kojeg gotovo svakodnevno možemo vidjeti pred našom školskom kuhinjom nakon završetka obroka u svakoj smjeni. Doznali...

Supertalent Matej Mateković može vrtjeti čak 33 koluta

Nakon nastupa u Supertalentu kolege iz škole mu više ne govore da je to hobi za djevojčice

Pravobraniteljici za djecu lani prijavljeno 1588 kršenja dječjih prava

Prema podacima MUP-a lani su registrirana 4 kaznena djela teškog ubojstva djeteta Uredu pravobraniteljice za djecu može...

„Drugi“ – projekt HRT-a o različitosti i toleranciji

Sedmaši o toleranciji učili na satu likovnog Pano na hodniku u našoj školi podsjeća nas da...