Home RiV Luka i Karlo snimali filmove s Grkom i Portugalcem

Luka i Karlo snimali filmove s Grkom i Portugalcem

Internacionalna filmska radionica u Čakovcu

U Školi animiranog filma od kineske umjetnice učili smo kako napraviti dobar dokumentarno-animirani film

Dio praznika, imao sam se prilike družiti s djevojčicama i dječacima  iz Grčke i Portugala, Čakovca, Zagreba i Siska. Nove sam prijatelje upoznao na 16. Internacionalnoj filmskoj radionici u organizaciji Škole animiranog filma Čakovec (ŠAF) koja je održala od 23. – 29. lipnja u Čakovcu.

Karlo Aleksić i ja, kao predstavnici naše škole pohađali smo  radionicu koju je vodila kineska umjetnica Tianlin Xu. U toj smo radionici snimili dokumentarno-animirani film Tko je Priksa?,  o čakovečkoj akademskoj slikarici Priski Kulčar. Ona je  između ostalog dizajnirala i logoa ŠAF-a.

Luka Šok, voditeljica ŠAF-a Jasminka Ljubić Bijelić i Karlo Aleksić

Kako je ovaj film kombinacija dvije filmske vrste, imali smo priliku i crtati, ali i biti novinari i snimatelji, a ponekad smo imali i zadatak držanja mikrofona. To je,  vjerujte mi,  jedan od težih zadataka jer mikrofon  treba držati visoko i pri tom vam ruka ne smije drhtati. Zanimljiva je bila i novinarska uloga, a najbolje mi je bilo kad smo prolaznike ispitivali znaju li tko je Priska Kulčar. Neki su bježali od kamere, neki su bili spremni odgovoriti, ali nisu znali točan odgovor. Bilo je svakakvih situacija. Za animirani dio filma, morali smo crtati cipele, rukavice… Karlo je crtao brod, a zajedno smo nacrtali  ŠAF-ov logo. Potom smo animirali nacrtane likove i to dodali snimljenim dokumentarnim dijelovima te je nastao dobar film.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zanimljivo je bilo i kolegama koji su sudjelovali na radionici lutkarske animacije. Tu je radionicu vodio Božidar Trkulja, umjetnik iz Zagreba. Polaznici te radionice napravili su lutka-film Ipopu bar. Oni su bili jako zaposleni s modeliranjem brojnih lutkica, namještaja i raznih drugih sitnih stvarčica potrebnih za ispričati priču filma. Lutke i sve ostale dijelove modelirali su uglavnom od plastelina. Primijetio sam da su im je pod noktima stalno bilo plastelina u različitim bojama, ali uživali su u svom zadatku te su i oni snimili dobar film.

Sve naše aktivnosti odvijale su se pod nadzorom voditeljice ŠAF-a Jasminke Ljubič Bijelić, koja je o nama brigu vodila i u Seoskom domaćinstvu Turk u Vučetincu. Kod Turkovih smo osim u dobroj hrani uživali i u kupanju na malom bazenu. Ponekad smo igrali i skrivača, a  naravno puno smo pričali i zafrkavali se. Jedno smo večer slavili i rođendan. Slavljenik je bio moj prijatelj Karlo, kojem je ovo bilo prvo rođendansko slavlje izvan obitelji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bio je ovo dobar početak praznika, a ovu radionicu zapamtit ću još i po simpatičnom mališanu Linosu. On je sin naše voditeljice koji nas je s ocem povremeno posjećivao na radionici. /Luka Šok, 7.a; foto: Luka Šok;  arhiva ŠAF-a; S. L. /

Luka Šok i Karlo Aleksić

Must Read

Optički kabel zaslužan za promjene u učionicama i hodnicima

Na hodnicima veselije od kad ne znamo šifru za internet Otkako smo se nakon štrajka vratili u školu...

Večer zabavne matematike

Žablji skok naziv je  jednog od matematičkih zadataka  koje smo jučer rješavali  na Večeri matematike.  Na Večeri matematike...

Skupljamo namirnice za korisnike Socijalne samoposlugu “Sveti Marko Križevčanin”

Od 4. prosinca u hodniku u prizemlju škole nalazi se velika kutija. Namijenjena je za prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za ljude u potrebi....

Na svijetu ima oko 300 tisuća djece vojnika

Uz dan ljudskih prava Neki vojnici imaju samo 8 godina, a prodali su ih njihovi roditelji

Milku pronašli ispod haube automobila i posvojili

I oni trebaju obitelj Uglavnom mi biramo naše kućne ljubimce, no ponekad oni izaberu nas. Jedan takav slučaj desio...