Home O nama Marta i Leona uče baratati sabljama

Marta i Leona uče baratati sabljama

Križevačka djevojačka straža

Starije stražarice znaju pucati iz topa

Naše učenice Leona Peklić i Marta Sokol od kolovoza su postale članice Križevačke djevojačke straže. Što ih je privuklo da postanu stražarice, pročitajte u kratkom intervju s našim kolegicama.

Što znate o Križevačkoj djevojačkoj straži?

Leona: Voditeljica Marija Škrlec i naše starije kolegice ispričale su nam da je Križevačka djevojačka straža jedina ženska postrojba na svijetu. Formirana je u srpnju 1848. kad je ban Josip Jelačić kratko boravio u Križevcima.  Tada  su četiri  djevojaka odlučile stražariti i čuvati bana na ulazu u biskupski dvor.  Straža je ponovno formirana 2008. i od tad je  postala atrakcija i sastavni dio brojnih turističkih manifestacija. Od 2011. Križevačka djevojačka straža postala je članica Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Marta Sokol i Leona Peklić

Zašto ste se odlučile pridružiti Križevačkoj djevojačkoj straži?

Marta: Moja sestrična Lorena Filipašić  već je dvije godine članica i ona mi je ispričala da puno putuju na različite manifestacije, a privukle su me i lijepe haljine koje nose.

Leona: Mene je fasciniralo njihovo rukovanje mačevima i ples.

Opišite nam haljine koje nosite za vrijeme nastupa?

Marta: Imamo  3 vrste haljina.  Meni se najviše sviđaju nove, crvene. One starije su malo tamnije, boje višnje. Nije ih baš jednostavno oblačiti jer prvo ide podsuknja na 3 koluta, zatim haljina, pa pregača i korzet.  Nekad nam zna biti jako vruće u haljinama. Ovisi o vremenu. Nedavno je jednoj djevojci pozlilo prilikom nastupa jer je bilo jako vruće. Kad je hladnije onda na haljinu još odijevamo kratke sakoe slične boleru.  Uz haljinu idu i čizmice na petu, a i dio naše opreme je i  sablja.

Što radite sa sabljama njima?

Leona: One su dio koreografije prilikom  nastupa. Mi smo tek počele vježbati  sa sabljama i vrlo je zanimljivo baratati s njima. Djevojke koje su već duže u straži znaju i pucati iz topa. Mi još to nismo učile, ali smo zato vrlo brzo naučile ples koji izvodimo na nastupima.

Kad se nalazite na treninzima?

Marta: Treninzi nisu svaki tjedan, već ovise o nastupima. Pred nastupe ukoliko je potrebno nalazimo se i više puta tjedno.

Tko su vaše trenerice?

Marta: Treniraju nas dugogodišnje stražarice Mateja i Lucija Škrlec.

Primijetili smo da na nastupima imate vrlo lijepe frizure. Tko vam uređuje frizure?

Leona: Kad idemo na važnije nastupe frizure (pundže kombinirane s pletenicama) rade nam križevačke frizerske obrtnice, a nekad same radimo frizure.

U straži ste oko 2 mjeseca. Gdje ste sve dosad nastupale?

Leona:  Dosad smo nastupale na proslave Svetog Marka Križevčanina, na Danu branitelja, na jednim svatovima i u Zagrebu na manifestaciji „Bukom motora protiv tišine ALS-a“.

Gdje će biti vaš naredni nastup?

Marta: Uskoro ćemo nastupati u Mariji Bistrici. To će biti 6. listopada, a za dalje još ne znamo.

Koji su uvjeti da bi neka djevojka mogla biti primljena u Križevačku djevojačku stražu?

Leona:  Visina između 160 i 170 centimetara, kosa duga najmanje do ramena i naravno dobra volja za učenje koreografije za nastupe.

Must Read

Oprez – pojavila se nova verzija opasne igre Plavi kit, zove se Jonathan Galindo

Nakon opsanih igrica Plavi kit i Momo nedavno se pojavila slična, također vrlo opasna igrica. Zove se Jonathan Galindo. Kao i njeni...

Što djeca kažu o lažnim vijestima

Istraživanje je u  travnju provela organizacija Save the Children Romania Globalna pandemija uzrokovana novim virusom Covid 19 dovela...

Na rastanku četvrtaša i učiteljice Marine Golec bilo i suza

Bilo je svakakvih situacija u ove protekle 4 godine, ali zapamtite da vas sve volim i da vam želim sve najbolje. Želim...

Ovogodišnja generacija osmaša ipak održala tradiciju i tiskala majice

Unatoč posve drugačijoj školskoj godini od ostalih, neke tradicije ipak su se održale. Nakon nedavnog susreta zbog upisa, danas zadnjeg dana nastave...

Facebook zna sve o vama

Facebook zna sve o vama Na primjeru kampanje za  videoigru, Watch Dogs, nenamjerno je otkriveno u kojoj su mjeri...