Home O nama Marta i Leona uče baratati sabljama

Marta i Leona uče baratati sabljama

Križevačka djevojačka straža

Starije stražarice znaju pucati iz topa

Naše učenice Leona Peklić i Marta Sokol od kolovoza su postale članice Križevačke djevojačke straže. Što ih je privuklo da postanu stražarice, pročitajte u kratkom intervju s našim kolegicama.

Što znate o Križevačkoj djevojačkoj straži?

Leona: Voditeljica Marija Škrlec i naše starije kolegice ispričale su nam da je Križevačka djevojačka straža jedina ženska postrojba na svijetu. Formirana je u srpnju 1848. kad je ban Josip Jelačić kratko boravio u Križevcima.  Tada  su četiri  djevojaka odlučile stražariti i čuvati bana na ulazu u biskupski dvor.  Straža je ponovno formirana 2008. i od tad je  postala atrakcija i sastavni dio brojnih turističkih manifestacija. Od 2011. Križevačka djevojačka straža postala je članica Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Marta Sokol i Leona Peklić

Zašto ste se odlučile pridružiti Križevačkoj djevojačkoj straži?

Marta: Moja sestrična Lorena Filipašić  već je dvije godine članica i ona mi je ispričala da puno putuju na različite manifestacije, a privukle su me i lijepe haljine koje nose.

Leona: Mene je fasciniralo njihovo rukovanje mačevima i ples.

Opišite nam haljine koje nosite za vrijeme nastupa?

Marta: Imamo  3 vrste haljina.  Meni se najviše sviđaju nove, crvene. One starije su malo tamnije, boje višnje. Nije ih baš jednostavno oblačiti jer prvo ide podsuknja na 3 koluta, zatim haljina, pa pregača i korzet.  Nekad nam zna biti jako vruće u haljinama. Ovisi o vremenu. Nedavno je jednoj djevojci pozlilo prilikom nastupa jer je bilo jako vruće. Kad je hladnije onda na haljinu još odijevamo kratke sakoe slične boleru.  Uz haljinu idu i čizmice na petu, a i dio naše opreme je i  sablja.

Što radite sa sabljama njima?

Leona: One su dio koreografije prilikom  nastupa. Mi smo tek počele vježbati  sa sabljama i vrlo je zanimljivo baratati s njima. Djevojke koje su već duže u straži znaju i pucati iz topa. Mi još to nismo učile, ali smo zato vrlo brzo naučile ples koji izvodimo na nastupima.

Kad se nalazite na treninzima?

Marta: Treninzi nisu svaki tjedan, već ovise o nastupima. Pred nastupe ukoliko je potrebno nalazimo se i više puta tjedno.

Tko su vaše trenerice?

Marta: Treniraju nas dugogodišnje stražarice Mateja i Lucija Škrlec.

Primijetili smo da na nastupima imate vrlo lijepe frizure. Tko vam uređuje frizure?

Leona: Kad idemo na važnije nastupe frizure (pundže kombinirane s pletenicama) rade nam križevačke frizerske obrtnice, a nekad same radimo frizure.

U straži ste oko 2 mjeseca. Gdje ste sve dosad nastupale?

Leona:  Dosad smo nastupale na proslave Svetog Marka Križevčanina, na Danu branitelja, na jednim svatovima i u Zagrebu na manifestaciji „Bukom motora protiv tišine ALS-a“.

Gdje će biti vaš naredni nastup?

Marta: Uskoro ćemo nastupati u Mariji Bistrici. To će biti 6. listopada, a za dalje još ne znamo.

Koji su uvjeti da bi neka djevojka mogla biti primljena u Križevačku djevojačku stražu?

Leona:  Visina između 160 i 170 centimetara, kosa duga najmanje do ramena i naravno dobra volja za učenje koreografije za nastupe.

Must Read

Optički kabel zaslužan za promjene u učionicama i hodnicima

Na hodnicima veselije od kad ne znamo šifru za internet Otkako smo se nakon štrajka vratili u školu...

Večer zabavne matematike

Žablji skok naziv je  jednog od matematičkih zadataka  koje smo jučer rješavali  na Večeri matematike.  Na Večeri matematike...

Skupljamo namirnice za korisnike Socijalne samoposlugu “Sveti Marko Križevčanin”

Od 4. prosinca u hodniku u prizemlju škole nalazi se velika kutija. Namijenjena je za prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za ljude u potrebi....

Na svijetu ima oko 300 tisuća djece vojnika

Uz dan ljudskih prava Neki vojnici imaju samo 8 godina, a prodali su ih njihovi roditelji

Milku pronašli ispod haube automobila i posvojili

I oni trebaju obitelj Uglavnom mi biramo naše kućne ljubimce, no ponekad oni izaberu nas. Jedan takav slučaj desio...