Skip to Content

Rastanak Erasmus+ obitelji

Peti dan Erasmu+ razmjene u Italiji

RASTANAK ERASMUS+ OBITELJI

O glavnoj temi razmjene, problemu migracija, učili smo uspoređujujući moguće vrste filmske glazbe za film o malom imigrantu koji se utopio u majci nogometaša Balotellija

Hrvatski Erasmus+ tim u kazalištu Petruzzelli

Možda je mogao postati poznati nogometaš poput Marija Balotellija, čiju je majicu nosio kad se utopio u moru kod Sicilije. Film “Ballo” o dječaku imigrantu iz Sirije,  jednom od onih koji je želio bolju budućnost, a završio je svoj život u Mediteranskom moru, jako nas je dirnuo. Gledali smo ga na radionici o problemu migracija, posljednjeg dana naše Erasus+ razmjene u Italiji.

Na toj radionici  problem migracija obradili smo na zanimljiv način, uspoređujući moguće vrste glazbe u tom filmu. Na radionici smo čuli  i tužne statističke podatke o utapanju migranata u Mediteranskom moru. Samo lani u tom se moru utopilo 2,277 migranata.

Prizor iz filma “Ballo”

Budi human

Ta  je radionica,  kao i sve ostale aktivnosti u vezi problema migracija na razmjeni, te filmovi na tu temu koje smo gledali  na našem festivalu, imala istu poruku. Prema migranitima se treba se ponašati humano i bez predrasuda,  i treba ih integrirati u društvo.

Radionica o glavnoj temi naše razmjene nije bila prvo događanje posljednjeg dana razmjene. No, stavljamo je na prvo mjesto jer je  zbog svoje poruke to bila najvažnija aktivnost petog dana, kojeg smo započeli posjetom kazalištu Petruzzelli. Iz loža, smješteni na udobne crvenie plišane stolice, gledali smo operu o Pinnochiju, poznatom junaku talijanske književnosti, o kojem smo i pripremali prezentaciju prije odlaska na razmjenu.

Nakon posjete kazalištu upoznali smo stari dio grada Barija. U uskim ulicama ovog dijela grada posebna atrakcija su gospođe koje ručno, po starim tradicionalnim receptima, izrađuju tjesteninu. Kod jedne majstorice duže smo se zadržali, ali na ponudu da sami pokušamo oblikovati jednu “orecchiettu” nije se odvažio nitko iz grupe osim naše pratiteljice.

Važna aktivnost posljednjeg dana bila je i predstavljanje prezentacija o migracijama iz naših zemalja  te glazbe o problemu migranata. Važna i atraktivna aktivnost bio je i Kahoot kviz o Italiji. Igrali smo s puno navijačke strasti. Svi smo prilično znali, ali  najbolja je bila španjolska učenica Isabel Trujillo Parra, a drugo je mjesto osvojila naša Leona Peklić.

Dobro raspoloženje nastavilo se i na završnom partiju. Uz ritmove popularnih melodija plesali smo do iza ponoći, kad smo se kao i na svakoj razmjeni rastali u suzama. Te suze potvrđuju ono što je   rekao naš Patrik Benčak za vrijeme video streaminga nakon festivala u Bariju. Na ovim smo razmjenama  postali više od predstavnika naše škole u posjeti stranoj zemlji.  Postali smo obitelj,  Erasmus+ obitelj. /Karla Ferenčak; Iva Šantić; foto: S. L.; Matrina Sokač/

Više fotografija dostupno ja u Kizoa videu na poveznici http://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d272897471k7088279o1l1/erasmus-students-exchange—italy—17-5-2019