Skip to Content

Bili smo u Materi – Europskoj prijestolnici kulture za 2019.

Četvrti dan Erasmus+ razmjene u Italiji

BILI SMO U MATERI – EUROPSKOJ PRIJESTOLNICI KULTURE ZA 2019.

Veći dio četvrtog dana naše Erasmus+ učeničke razmjene u Italiji proveli smo u Materi, Europskoj prijestolnici kulture za 2019. godine. Grad koji je sredinom prošlog stoljeća nazivan sramotom Italije jer nije imao struje, kanalizacije i vodovoda zbog čega  ga je većina stanovništva napustila, danas je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Italiji.

Brojni restorani i hoteli otvoreni su u renoviranim starim kućama za što je zaslužno i pravilo koje omogućava zainteresiranima da kuću otkupe za samo 1000 eura. Kuću  zatim moraju urediti točno određenim materijalima  tako da bi grad zadržao svoj nekadašnji izgled. Od našeg smo vodiča doznali i da je Matera najstarije naselje u Italiji. Nastala  je pred oko 9 tisuća godina. Tada su stanovnici živjeli u okolnim pećinskim naseljima.

Kao ovogodišnja Europska prijestolnica kulture, Matera ove godine ima mnoštvo kulturnih događanja. Mi smo uz arheološki muzej Matere imali prilike posjetiti   izložbu brazilske umjetnice Luise Manzon posvećenu migracijama, a na ulicama Matere razgledali smo nekoliko statuta u sklopu izložbe posvećene stvaralaštvu slavnog slikara Salvadora Dalija.

Dan posvećen upoznavanju talijanske kulture završili smo u Sammichele di Bariju. U tom smo gradu razgledali muzej seljaštva i vidjeli kako su nekad živjeli  seljaci regije Apulia. /Luka Šok, Leona Peklić; foto: S.L./

Više fotografija dostupno je u Kizoa videu na poveznici http://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d272624291k6381721o1l1/erasmus-students-exchange—italy—16-5-2019