Home Predstavljamo "Borac protiv seksizma" - najbolji film Erasmus+ festivala

“Borac protiv seksizma” – najbolji film Erasmus+ festivala

Treći dan Erasmus+ razmjene u Italiji

Na festivalu prikazani filmovi koje smo snimili tijekom našeg Erasmus+ projekta

Preko dvjesto učenika iz Barija sudjelovalo je na našem filmskom festivalu “A Big Step for European Citizenship” – “Veliki korak za europsko građanstvo”. Festival se održao trećeg dana Erasmus+ učeničke razmjene u školi “Luigi Santarella” u Bariju.

U prvoj projekciji   prikazano je 8 filmova koje smo  snimili tijekom projekta. U drugoj projekciji gledali smo još 8 filma iz partnerskih zemalja, a još 4 filma gledali smo za vrijeme Okruglog stola “Dobre prakse iz regije Apulia”.  

Pobjednički film “Borac protiv seksizma”

Za priznanja su konkurirali samo filmovi koje smo snimali tijekom našeg projekta, a ocjenjivala ih je publika. Najbolji film po mišljenju djece prisutne u dvorani bio je  film “Borac protiv seksizma” naših prijatelja iz Španjolske. Njihov film izgleda poput video igrice, a kroz junake video igrice na duhovit su način progovorili o problemu seksizma odnosno rodne ravnopravnosti.

I svi ostali filmovi bili su zanimljivi, a najviše nas je nasmijao film “Reciklažna zabava”. To je film naših prijatelja iz Italije. Glavna junakinja filma je djevojčica koja se neprestano zalaže za ekološko ponašanje. No, u praksi se baš ne pridržava onog za što se zalaže. Članovi našeg tima s osobitim zanimanjem pratili su i drugi talijanski film “Stigao je još jedan leptir” jer su u tom filmu male uloge glumili i neki naši učenici i koordinatorica projekta. Naime, naši prijatelji iz Italije dio filma snimili su u našoj školi za vrijeme učeničke razmjene u Hrvatskoj.

Karlo Aleksić

Festival je bio odlično organiziran i lijepo je bilo na velikom platnu gledati filmove koje smo pripremali tijekom našeg dvogodišnjeg projekta. U drugoj i trećoj projekciji gledali smo filmove o problemima migranata, o djeci koja žive bez roditelja,  Romima, reklamama, problemima osoba s invaliditetom… Ti su filmovi osim za širenje medijske kulture bili važni i za promjene odnosa među različitim skupinama djece koja su ih snimala. U nekima je pak kamera poslužila kao svojevrsno ogledalo kako bi razmišljali o sebi o uvjetima u kojima žive, kako su to rekli neko od sudionika okruglog stola.

Naš snimatelj Patrik Benčak

Nakon festivala, autori filmova i ostali sudionici razmjene,  na velikoj su pozornici imali prilike govoriti o svojim filmovima, ali i o tome što za njih znači sudjelovanje u Erasmus+ projektu. Osjećali smo se poput zvijezda jer se taj razgovor prenosio uživo. Za video streaming događanja zaslužni su učenici medijskog usmjerenja škole “Luigi Santarella” . Vrlo važnu ulogu u ovom događanju imala je naša Karla Ferenčak. Ona je bila voditeljica i odlično je odradila svoj posao.

Poslije festivala, najvažnijeg događanja u sklopu našeg projekta, opustili smo se u Escape roomu u Bariju. U svim je sobama bilo izvrsno, no ni jedna grupa nije uspjela doći do rješenja. Najbliže rješenju bila je ekipa u sobi Gangster u kojoj su sudjelovali naši Karlo Aleksić i  Luka Šok. Njima je do rješenja nedostajalo još oko 5 posto. /Iva Šantić; Karlo Aleksić; foto: Martina Sokač; S.L./

Više fotografije dostupno je u Kizoa videu na http://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d272161712k2191759o1l1/erasmus-students-exchange—italy-15-5-2019

Luka Šok i Patrik Benčak

Must Read

Bio sam žrtva nasilnog srednjoškolca, ali samo u filmu

Robert Šok piše o dojmovima s bjelovarskog  Malog DOKUartu Mislim da smo snimili dobar film...

U ponedjeljak svečanost u povodu početka izgradnje vrtića

Gradi se vrtić za 60 djece Nakon što je proljetos započela gradnja dječjeg vrtića u Fodrovcu, ovih  dana...

Nasilje je česta tema malih filmaša

Na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazano 89 filmova Da bi snimali dobre filmove važno je gledati...

Pjevali smo i plesali na kalničkom Danu škole

OŠ Kalnik jučer je obilježavala Dan škole, a naš zbor i plesna skupina nastupili su kao gosti na njihovoj priredbi. Tom smo prilikom, osim...

Najveća i najljepša močvara

Stručnjaci predviđaju da bi najveća močvara na svijetu mogla nestati za 50 godina Više od 40 posto ukupnog broja...