Home Predstavljamo "Borac protiv seksizma" - najbolji film Erasmus+ festivala

“Borac protiv seksizma” – najbolji film Erasmus+ festivala

Treći dan Erasmus+ razmjene u Italiji

Na festivalu prikazani filmovi koje smo snimili tijekom našeg Erasmus+ projekta

Preko dvjesto učenika iz Barija sudjelovalo je na našem filmskom festivalu “A Big Step for European Citizenship” – “Veliki korak za europsko građanstvo”. Festival se održao trećeg dana Erasmus+ učeničke razmjene u školi “Luigi Santarella” u Bariju.

U prvoj projekciji   prikazano je 8 filmova koje smo  snimili tijekom projekta. U drugoj projekciji gledali smo još 8 filma iz partnerskih zemalja, a još 4 filma gledali smo za vrijeme Okruglog stola “Dobre prakse iz regije Apulia”.  

Pobjednički film “Borac protiv seksizma”

Za priznanja su konkurirali samo filmovi koje smo snimali tijekom našeg projekta, a ocjenjivala ih je publika. Najbolji film po mišljenju djece prisutne u dvorani bio je  film “Borac protiv seksizma” naših prijatelja iz Španjolske. Njihov film izgleda poput video igrice, a kroz junake video igrice na duhovit su način progovorili o problemu seksizma odnosno rodne ravnopravnosti.

I svi ostali filmovi bili su zanimljivi, a najviše nas je nasmijao film “Reciklažna zabava”. To je film naših prijatelja iz Italije. Glavna junakinja filma je djevojčica koja se neprestano zalaže za ekološko ponašanje. No, u praksi se baš ne pridržava onog za što se zalaže. Članovi našeg tima s osobitim zanimanjem pratili su i drugi talijanski film “Stigao je još jedan leptir” jer su u tom filmu male uloge glumili i neki naši učenici i koordinatorica projekta. Naime, naši prijatelji iz Italije dio filma snimili su u našoj školi za vrijeme učeničke razmjene u Hrvatskoj.

Karlo Aleksić

Festival je bio odlično organiziran i lijepo je bilo na velikom platnu gledati filmove koje smo pripremali tijekom našeg dvogodišnjeg projekta. U drugoj i trećoj projekciji gledali smo filmove o problemima migranata, o djeci koja žive bez roditelja,  Romima, reklamama, problemima osoba s invaliditetom… Ti su filmovi osim za širenje medijske kulture bili važni i za promjene odnosa među različitim skupinama djece koja su ih snimala. U nekima je pak kamera poslužila kao svojevrsno ogledalo kako bi razmišljali o sebi o uvjetima u kojima žive, kako su to rekli neko od sudionika okruglog stola.

Naš snimatelj Patrik Benčak

Nakon festivala, autori filmova i ostali sudionici razmjene,  na velikoj su pozornici imali prilike govoriti o svojim filmovima, ali i o tome što za njih znači sudjelovanje u Erasmus+ projektu. Osjećali smo se poput zvijezda jer se taj razgovor prenosio uživo. Za video streaming događanja zaslužni su učenici medijskog usmjerenja škole “Luigi Santarella” . Vrlo važnu ulogu u ovom događanju imala je naša Karla Ferenčak. Ona je bila voditeljica i odlično je odradila svoj posao.

Poslije festivala, najvažnijeg događanja u sklopu našeg projekta, opustili smo se u Escape roomu u Bariju. U svim je sobama bilo izvrsno, no ni jedna grupa nije uspjela doći do rješenja. Najbliže rješenju bila je ekipa u sobi Gangster u kojoj su sudjelovali naši Karlo Aleksić i  Luka Šok. Njima je do rješenja nedostajalo još oko 5 posto. /Iva Šantić; Karlo Aleksić; foto: Martina Sokač; S.L./

Više fotografije dostupno je u Kizoa videu na http://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d272161712k2191759o1l1/erasmus-students-exchange—italy-15-5-2019

Luka Šok i Patrik Benčak

Must Read

Nema škole za vlogere, ali za uspješano vloganje potrebno je puno različitih znanja

Da bi se živjelo od vloganja treba imati minimalno 100.000 pretplatnika Prije nekoliko dana pisali smo...

Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja “vode bitku”

Bruno, Mrki i Ben zatočeni su u Korenici Prošli petak radi snimanja našeg novog filma posjetili smo...

O probemu krivotvorenih proizvoda učili u kazalištu

Još jedan zanimljiv tekst poslali su nam naši eTwinning partneri iz talijanske škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u...

Osmogodišnji YouTuber Rayan Kaji lani zaradio 26 milijuna dolara

Treća na listi najplaćenijih Youtubera je Ruskinja Anastasia Radzinskaya Biti YouTuber  odnosno vloger više nije samo hobi, nekima...

Dvorac Hohensalzburg zaštitni je znak Salzburga – grada čuvenog skladatelja Mozarta

Amadea Bošnjak prisjeća se svog boravka u gradu u kojem radi njen tata Moj tata radi u Slazburgu...